Šiuo metu ligoninėje atliekamoms operacijoms ir procedūroms reikalingas kraujo komponentų poreikis neatitinka atvykstančių donorų ir jų donuojamo kraujo kiekio: „Tam, kad išlaikytume balansą tarp išduodamų kraujo komponentų ir donuojamo kraujo, kasdien turėtume sulaukti apie 100 donorų. Dėl vasarai įprasto sumažėjusio donorų aktyvumo, naudojame ir donorinio kraujo atsargas, o tai reiškia, kasdienis donorų skaičius turėtų būti dar didesnis“, – situaciją komentuoja L. Kryžauskaitė.

Lina Kryžauskaitė

Donorų kraujo poreikis: šimtai kraujo komponentų

Kiekvieną parą (kasdien, taip pat ir šventinėmis dienomis) šimtams pacientų perpilamas donorų kraujas. Antai birželio 27 d. išduoti 156 kraujo komponentai, o donuoti atvyko 78 donorai. Birželio 28 d. Santaros klinikų Kraujo centras išdavė 120 kraujo komponentų, tačiau dovanoti kraujo atvyko 68 donorai. Liepos 1 d. išduota 315 kraujo komponentų, atvyko 72 donorai.

„Ši statistika parodo, kad kasdien atvykstančių donorų dovanoto kraujo nepakanka, todėl mažėja atsargos, kurias privalome papildyti, kad pacientams būtų užtikrinta pagalba, – aiškina L. Kryžauskaitė. – Donorų kraujas būtinas sunkių būklių pacientams gydyti – po chirurginių operacijų, nelaimingų atsitikimų, gimdymo ir kitų gyvybiškai svarbių procedūrų metu.“

Kraujas iš VUL Santaros klinikų Kraujo centro tiekiamas ne tik Santaros klinikų pacientams, bet ir Nacionalinio vėžio instituto, kitoms šalies ligoninėms – Klaipėdos universiteto ligoninei, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninei ir M. Marcinkevičiaus ligoninei Vilniuje.

Kraujo komponentai galioja ribotą laiką

Iš donorinio kraujo gaminami kraujo komponentai yra kaupiami, nes jų galiojimo laikas leidžia tą daryti: eritrocitai gali būti saugomi 42 paras, o, tarkime, trombocitai – tik 5 dienas, todėl kraujo donorai ir kviečiami donuoti visus metus, kad būtų galima išlaikyti atsargų kiekį, kad jo pakaktų ir planinėms, ir ekstrinėms medicininėms procedūroms.

Kviečiame visus galinčius dovanoti kraujo nedelsti ir registruotis kraujo donorystei, taip prisidėti prie bendro tikslo – gyvybių išsaugojimo. „Kraujo donorystės koordinatoriai nuolatos kontaktuoja su kraujo donorais, kurie bent kartą yra dovanoję kraujo, tačiau tokio kvietimo nebepakanka – prašome visuomenės sąmoningumo ir pagalbos. Turime suprasti, kad ligos niekada neatostogauja,“ – sako L. Kryžauskaitė.

Registruotis donorystei kviečiame šiais kontaktais:

Tel. 867600078, 868862707

Socialiniuose tinkluose: https://www.facebook.com/TavoKraujas

Per vieną dieną Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose sunkiomis ligomis gydomiems ir operuojamiems pacientams panaudojama apie 200 vienetų kraujo komponentų, kuriems paruošti reikia mažiausiai 100 donorų kraujo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją