Vien per pastarąją parą nuo COVID-19 ligos mirė net 19 asmenų. Iš jų du priklausė 40–49 metų amžiaus grupei, abu mirusieji buvo neskiepyti.

Plačiau apie kovidinę situaciją VUL Santaros klinikose ir regione, taip pat apie tai, ar keičiasi pacientų guldymo į stacionarą bei konsultacijų, pacientų lankymo tvarka, papasakojo Santaros klinikų direktorė valdymui Jolita Jakutienė.

Jolita Jakutienė

J. Jakutienė pranešė, kad kol kas Santaros klinikose ir Vilniaus regione situacija yra stabili, tačiau neleidžianti atsipalaiduoti.

„Praeitos savaitės pabaigoje mes atidarėme nemažai papildomų kovidinių lovų. Vilniaus miesto klinikinė ligoninės (VMKL) atsidarė 20 papildomų lovų, Alytaus ligoninė – 10 lovų. Nuo šiandien vėl atsidaro ir pradeda teikti kovidines paslaugas Druskininkų ligoninė“, – vardijo gydytoja.

Santaros klinikose 48 lovos skirtos aktyviam COVID-19 ligos gydymui, 6 lovos skirtos vaikų, susirgusių koronavirusine infekcija gydymui, o 20 lovų – reanimacinės.

Medikė sakė, kad, aktyvaus gydymo situacija pakankamai rami. Didžiausią nerimą kelia reanimacijos lovų užimtumas.

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius

„Šiuo metu Santaros klinikose užimta 90 proc. visų reanimacinių lovų. Mes jau svarstome, kaip šią situaciją spręsti. Sprendimus priimsime rytoj, tardamiesi su savo padalinių vadovais, darbuotojais“, – žadėjo J. Jakutienė.

Gydytoja pridūrė: „Nuo šio ketvirtadienio planuojame uždaryti antrąjį infekcinių ligų skyrių su jame esančiomis 12 lovų, kurias visas dedikuosime kovidiniams pacientams. Taigi viso turėsime 60 aktyvaus gydymo ir 20 reanimacinio gydymo lovų“.

J. Jakutienė paaiškino, kad, uždarus antrąjį Santaros klinikų Infekcinių ligų skyrių, kitomis infekcinėmis ligomis sergantys asmenys bus guldomi į M. Marcinkevičiaus ligoninę, tam tikromis patologijomis, pvz., erkinio encefalitu, susirgusius asmenis priims Santaros klinikų neurologijos skyrius.

Santaros klinikų Infekcinės ligų centro COVID-19 pirmasis skyrius

„Kadangi sunkiausi pacientai gydomi Santaros klinikose, didžiausią dalį visų Vilniaus regione gydomų pacientų ir sudaro reanimacinės lovos Santaros klinikose.

Reanimacinių lovų turi ir Alytaus ligoninė, ir VMKL, tačiau tai yra mažesni skaičiai. Didžioji dalis sunkiausių ligonių gydomi Santaros klinikose“, – pabrėžė medikė.

Šiuo metu Santaros klinikose yra 18 pacientų, gulinčių reanimacijoje. Anot klinikų atstovės, tik apie 10 proc. asmenų, patekusių į reanimaciją, yra paskiepyti arba iš dalies paskiepyti. Kiti – neskiepyti.

J. Jakutienė sakė, kad į reanimacijos skyrių patenka įvairaus amžiaus pacientų. Keli jų – vos virš 30 metų amžiaus.

„Reanimacijoje yra vyresni pacientai, tačiau yra ir 50 metų pacientų. Turime ir mirusį per pastarąsias kelias savaites 46 metų pacientą“, – prisiminė J. Jakutienė.

Medikė sakė, kad tai, kodėl jaunesni žmonės patenka į reanimaciją, lemia kelios priežastys.

„Turėjome keletą jaunesnių nepasiskiepijusių pacientų. Žinoma, ir jaunesni pacientai gali turėti gretutinių ligų, kurios komplikuoja COVID-19 eigą“, – žurnalistams paaiškino J. Jakutienė.

J. Jakutienė teigė, kad, kol kas planinės operacijos nestabdomos, tačiau, jeigu bus poreikis didinti reanimacinių lovų skaičių, tokia galimybė bus svarstoma.

„Kaip žinia, po planinių didelės apimties operacijų gali tekti pacientui tekti keliauti į reanimacijos skyrių, taigi gali tekti spręsti šį klausimą“, – įspėjo Santaros klinikų atstovė.

Abejojantiems, ar verta skiepytis nuo koronaviruso, gydytoja J. Jakutienė perdavė žinią: „Norėčiau, kad tie žmonės suprastų, jog taip jie nepadeda kitiems žmonėms gauti medicinines paslaugas, kuriems jos gyvybiškai būtinos, netgi tų pačių planinės operacijos, jeigu žmogui jų reikia.

Jeigu mes mažiname tų paslaugų teikimą, jau dalis žmonių negauna jiems reikalingų žmonių. Pirmiausia dėl to reikėtų pasiskiepyti, kad nereikėtų mažinti šitų lovų skaičiaus, nereikėtų mažinti kitų planinių paslaugų skaičiaus, kad visi gautų pagalbą, ne tik kovidiniai pacientai.

Deja, delta atmaina nieko bendro neturi su sportu ir sportuojančiais žmonėmis. Ji lygiai taip pat gali pakirsti ir žmones, kurie sportuoja, turi imunitetą – gali susirgti bet kuris žmogus“.

Medikų skiepijimas Santaros klinikose

Medikė sakė, kad dalis tų, kurie į ligoninę dėl COVID-19 patenka nuo šios ligos neskiepyti, gailisi to nepadarę.

„Dalis jų gailisi, kad to nepadarė, pagaliau palatos kaimynus kitą kartą mato. Nė vienas, gulintis stacionare, nemano, kad pasielgė teisingai, nesiskiepydamas. Visų nuomonė pasikeitė. Deja, po laiko“, – pastebėjo medikė.

J. Jakutienė neslėpė: koronavirusas neaplenkia ir medikų.

„Pastarąsias kelias savaites turime po keletą medikų, kuriems diagnozuojama koronavirusinė infekcija, bet mes jos nevadintume liga.

Tie medikai yra pasiskiepiję ir, kaip žinia, imunitetas silpsta su laiku, o dauguma mūsų medikų pasiskiepiję daugiau nei prieš 8 mėnesius. Dabar turime pavienius atvejus – 2-3 koronavirusinės infekcijos atvejus per savaitę. Sunkių ligų nebuvo nė vienam“, – pasidžiaugė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (533)