„Per aštuonis mėnesius susidarytų net iki kelių tūkstančių kiekvienam darbuotojui. Atitinkamai ligoninės administracijai tai siektų keletą milijonų eurų“, – LNK žinioms komentavo Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Vaidas Dirsė.

Medikai ilgą laiką vylėsi, kad su Santaros klinikų vadovybe pavyks susitarti gražiuoju. Bet ignoruojamų gydytojų ir slaugytojų kantrybė trūko. Nesulaukiantys didesnių algų medikai prašymais užplūdo Darbo ginčų komisiją.

„Darbo ginčų komisija gavo virš 700 prašymų iš Santaros klinikų darbuotojų. Iš viso yra 705 prašymai“, – patikslino Darbo ginčų komisijų darbo organizavimo skyrius patarėja Audronė Baršienė.

Audronė Baršienė

Septynios medikų profsąjungos taip pat kreipėsi į teismą. Rugsėjį prasidės bylos nagrinėjimas.

Dar sausį, pakilus minimaliai mėnesinei algai, 9 procentais turėjo pakilti ir medikų darbo užmokestis. Mat taip sutarta medikų ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prieš trejus metus pasirašytoje kolektyvinėje sutartyje.

Bet ministerija aiškina, kad popieriuje įrašytas žodis „siekiama“, o ne „įsipareigojama“.

„Šiais metais, kai mes turėjome išskirtinius metus ir turėjome papildomus poreikius mokėti kovidinius priedus, mes apskritai apie tokias galimybes nuo metų pradžios net negalėjome pasvajoti, nes didinimas nuo sausio 1-os būtų reiškęs tik dar didesnę skolą mūsų visų Lietuvos piliečių, mokančių mokesčius, vardu“, – aiškino sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Živilė Simonaitytė

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė pastebėjo: „Planuojant Privalomojo socialinio draudimo fondo (PSDF) biudžetą nėra amortizacinių mechanizmų, kurie, pasikeitus situacijai, galėtų užpildyti susidarančias spragas“.

Anot Santaros klinikų vadovo, medikams įstaiga skolinga 8 mln. eurų. Tokius pinigus išmokėti patiems, be ministerijos skirto finansavimo, esą reikštų bankrotą.

„Tam, kad galima būtų padidinti atlyginimą, reikia turėti finansinius išteklius. O tam, kad juos turėtume, turėjome gauti papildomą įkainį mūsų paslaugoms. Kitokio būdo padidinti atlyginimus nėra“, – aiškino Santaros klinikų generalinis direktorius Feliksas Jankevičius.

Feliksas Jankevičius

Gauti papildomą finansavimą ir atsiskaityti su medikais, anot direktoriaus, planuota dar liepos mėnesį. Tačiau nepavyko. Dabar viliamasi, kad pavyks rudenį.

„Tos finansinės galimybės įkainiui padidinti ir tuo pačiu atlyginimams mūsų darbuotojams padidinti atsiras nuo rugsėjo 1 dienos“, – sakė F. Jankevičius.

Anot finansų ministrės, pinigų medikų algoms galbūt atsirastų kitų metų biudžete. Dėl to esą jau vyksta derybos. Bet kol kas neaišku, nei kiek, nei kokiems medikams algos galėtų kilti.

„Kitais metais, tvirtinant PSDF biudžetą, yra planuojama didinti taip pat ir medikų atlyginimus, atsižvelgiant į tai, kad kai kurie priedai su COVID-19 nebebus mokami“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Gintarė Skaistė

Medikai neketina darsyk būti apipinti pažadais ir žada kovoti dėl didesnių algų iki galo. Jei reikės – ir streiku.

„Jeigu nepavyks teisiniais ar kitais keliais, streikas ar kitos akcijos, manau, tikrai bus“, – žadėjo V. Dirsė.

SAM skaičiuoja, kad kiekvieną mėnesį medikų atlyginimas turi surasti pusseptinto milijono eurų.