Apie Santariškėse laukiančius pokyčius direktorius žurnalistams pasakojo, pristatydamas, ką ketina nuveikti per savo 5 metų Santaros klinikų vadovo kadenciją.

Anot jo, infrastruktūros planai buvo pateikti ir patvirtinti jau praeitoje kadencijoje. Visi jie tęsiasi. Dalis planų buvo parengta ir patvirtina 2020–2021 m. Dalį plėtros planų profesorius T. Jovaiša turės perduoti įgyvendinti savo įpėdiniui.

„Šiandien turime keletą didelių projektų. Baigiame ir labai norime tikėti, kad šiais metais baigsime Vaikų ligoninės paskutinio naujo korpuso statybą ir tai bus vienas iš pagrindų Vaiko ir mamos sveikatos priežiūros centro stiprėjimui ir augimui“, – sakė profesorius T. Jovaiša.

Tomas Jovaiša

Santaros klinikų vadovo teigimu, vaiko bei mamos sveikatos priežiūrai, kuri ilgą laiką buvo vystoma atskirai, nuo šiol bus skiriama daugiau dėmesio.

„Neabejoju, kad tiek vaikų, tiek mamų sveikatos priežiūrai būtų žymiai geriau, jeigu tai būtų integruota. Norėtume turėti vaikų ligonių, vaikų ir mamos sveikatos centrą, kuris bus tarptautinio lygio“, – teigė profesorius T. Jovaiša.

Santaros klinikose prieš centrinį įėjimą atsiras ir naujas Infekcinių ligų klasterio pastatas.

„Bus naujas, modernius Skubios medicinos centras su visa tokiam centrui reikalinga infrastruktūra: diagnostika, radiologija, kompiuteriniais tomografais ir t. t. Viskas tam, kad galėtume teikti geriausias skubios medicinos paslaugas. Šiame pastate taip pat įsikurs naujas Intensyvios terapijos skyrius, bus atskiras padalinys, kuriame galėsime izoliuoti pacientus: ar tuos, kurie yra imunosupresuoti ir juos reikia apsaugoti nuo naujų infekcijų, ar atvirkščiai – jeigu įvyktų nauja pandemija, kuri neabejotinai įvyks, ta nauja infrastruktūra padės jai pasiruošti“, – kalbėjo Santaros klinikų vadovas.

Taip pat Santariškių miestelyje atsiras Inovacijų centras, tai yra pažangios terapijos centras.

„Šių abiejų pastatų viešieji pirkimai jau vyksta. Vokų atplėšimai bus kitą savaitę. Tada žinosime, kas laimėjo konkursus ir greitai matysime labai realius, apčiuopiamus to vystymo vaizdus mūsų teritorijoje“, – vylėsi profesorius T. Jovaiša.

Santaros klinikose vykdoma ir mažesnių, bet ne mažiau svarbių infrastruktūros plėtros projektų.

„Mes užimame labai didelę teritoriją, bet tiek mūsų personalo, tiek pacientų judėjimas tarp mūsų pastatų yra apsunkintas. Mums reikia jungčių, kurios pasitarnaus ne tik mūsų kasdieninėje veikloje, bet ir bus vienas iš mūsų ekstremalių situacijų atsako elementų. Tai yra tos jungtys galės pasitarnauti ir kaip slėptuvės, ir kaip vietos, kur galėtume teikti ekstrinę pagalbą blogiausiu atveju“, – paaiškino profesorius T. Jovaiša.

Ir nors prie Santaros klinikų planuojama prijungti Žalgirio kliniką, profesorius nemano, kad pastaroji keltųsi į Santariškes.

Žalgirio klinika

„Šiandien Santariškėse nėra jokios mistinės ligoninės, kur galėtų įsikurti Žalgirio klinika. Žaligirio klinika teiks paslaugas ten, kur teikia ir dabar. Nuo rytdienos ar nuo rudens tikrai kažkokių pokyčių nevyks. Bet ilgainiui turime atsižvelgti į kompleksinių paslaugų reikalavimus. Tai, kaip mes teikėme kompleksines paslaugas prieš kokius 20–30 metų, kada ligoninės buvo projektuotos ir statytos, yra viena. Pacientų lūkesčiai yra kita.

Dalis paslaugų, ypatingai kompleksinių, tikriausiai turės būti atliekamos Santaros klinikose. Bet absoliuti dauguma paslaugų, kurias teikia Žalgirio ligoninė, liks ten, kur yra teikiamos“, – žadėjo profesorius T. Jovaiša.

Santaros klinikų vadovas sakė, kad planuojama ir glaudesnė integracija su Nacionaliniu vėžio institutu (NVI).

„Mes galime sukurti sistemą, kuri būtų žymiai geresnė mūsų pacientams, negu yra dabar ir leistų žymiai greičiau ir efektyviau diegti naujoves, atlikti mokslinius tyrimus, kas leistų teikti tarptautinio lygio vėžio paslaugas Vilniuje“, – sakė profesorius T. Jovaiša.

Jis pridūrė: „Noras yra kartu su NVI sukurti visapusišką vėžio priežiūros centrą. Labai daug onkologijos paslaugų šiuo metu yra NVI ir yra nemažai onkologijos ir hematologijos paslaugų, kurias tiekia Santaros klinikos. Galėtų būti žymiai daugiau bendradarbiavimo ir mūsų pacientams būtų žymai paprasčiau keliauti per labai sudėtingą ligą ir jų ligos kelionę.

Vizija, kad visa klinikinė dalis turėtų tapti savarankišku padaliniu. Šiuo metu siūlomas filialas, kuris užsiimtų visa onkologijos veikla“.

Vėlgi, anot profesoriaus, perkelti NVI į Santaros klinikų miestelio pusę neketinama.

„Tos paslaugos turės būti teikiamos ten, kur teikiamos dabar, tik reikės žymiai daugiau integracijos tam, kad klinikinis progresas, inovacijų taikymas ateitų žymiai greičiau, kad galėtume efektyviau atlikti klinikinius tyrimus.

Svarbiausia ir paciento kelionė – kaip sukoordinuoti, kad pacientas neturėtų keliauti po skirtingus padalinius, ieškoti pats kelio, kaip jam visą gydymo kursą praeiti, ypatingai tuo metu, kai diagnozuojamas vėžys“, – aiškino profesorius T. Jovaiša.

Daugiau naujojo Santaros klinikų naujojo generalinio direktoriaus planus portalas Delfi rašė čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją