Už balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė 16 parlamentarų.

Odontologų rūmų įstatymas turėtų įsigalioti nuo 2025 metų pradžios.

Odontologų rūmai vykdys odontologų ir burnos priežiūros specialistų praktikos licencijavimą, spręs specialistų švietimo ir veiklos gerinimo klausimus, organizuos visuomenės medicininį švietimą. Taip pat bendruomenė organizuos savo narių kvalifikacijos tobulinimą bei nustatys Rūmų nario pažymėjimo formą.

Įstatymo projektas Seime sukėlė daug aršių diskusijų ir komitete buvo svarstomas nuo 2021-ųjų metų. Lapkričio pabaigoje, prieš pritariant projektui Sveikatos reikalų komitete, susiginčijo ir valdančiosios koalicijos partneriai. Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė kaltino komiteto pirmininką, konservatorių Antaną Matulą specialiai vilkinant odontologų savarankiškumą įteisinantį projektą.

Tokius kaltinimus A. Matulas atmetė teigdamas, kad ne vienas įstatymo projektas Seimo komitetuose yra svarstomas ilgiau nei metus. Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas buvo užsiminęs ir apie galimą A. Matulo viešųjų ir privačių interesų konfliktą.

Odontologų rūmų atstovai taip pat yra kreipęsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei parlamento vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl delsimo priimti įstatymą.

Seimui po svarstymo pritarus Odontologų rūmų įstatymui, A. Matulas parlamentarams siūlė atsisakyti nuostatos dėl privalomos narystės rūmuose. Visgi šiai iniciatyvai nepritarta.

Praėjusį ketvirtadienį Seimui neužteko balsų apsispręsti dėl šio įstatymo, svarstomo jau beveik trejus metus.

Šiuo metu licencijas gydytojams odontologams išduoda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją