„Skaidulos yra ląsteliena, kurios gausu, visų pirma, vaisiuose ir daržovėse. Vartodami daugiau skaidulų jūs ne tik sureguliuosite vizitus į tualetą, bet ir išvengsite nutukimo bei tam tikrų vėžio formų“, – tvirtina gydytojas.
Moterys, kurios vartoja daug skaidulų, turi beveik dviem trečdaliais mažesnę tikimybę susirgti plaučių, širdies bei infekcinėmis ligomis, nei tos, kurios nemėgsta vaisių ir daržovių.
Skaidulos neleidžia žarnyne užsilaikyti toksinams ir jį valo. Be to, jos mažina diabeto riziką, skatina svorio mažėjimą.
„Per dieną Lietuvos moterys suvalgo vos 14 g skaidulų, kai tuo tarpu rekomenduojama norma moterims yra 25 g, vyrams – 35 g per dieną“, – aiškina A. Unikauskas.
Daugiausiai skaidulų, pasak jo, yra pupelėse: 100 g jų turi 19 g skaidulų. Aviečių puodelyje yra 8 g skaidulų. Avižos, bolivinė balanda, grikiai – taip pat turi nemažai skaidulų.
Plačiau apie skaidulų naudą ir šaltinius – laidoje „Klauskite daktaro“.