Meteorologas Gytis Valaika „Delfi“ pasakojo, kad šių metų laiku dienos yra pačios ilgiausios, o saulė pakyla aukščiausiai virš horizonto, todėl yra pati pavojingiausia.

„Ši ir artimiausios dienos bus sausos, saulėtos, todėl UV indeksas pasieks aukštas arba labai aukštas reikšmes – jis turėtų pakilti iki 6–7 balų“, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistas G. Valaika.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos meteorologas Gytis Valaika

Per parą UV indeksas kinta – pavojingiausia saulė būna vidurdienį, o tikrasis vidurdienis Lietuvoje, pasak pašnekovo, yra ne 12 valanda, kaip dauguma galvoja, bet šiuo metų laiku maždaug 13.30 val.Visgi vengti ilgesnio buvimo atviroje saulėje reikėtų nuo 10 iki 17 val., mat daugelis lietuvių yra pirmos arba antros odos tipo, o tokiems žmonėms saulė labai rizikinga.

„Visos šios dienos, tiek rytoj, tiek poryt, turės aukštą UV indeksą. Šią savaitę lauke geriausia būti po 17 valandos, o jei anksčiau – būtinai pasitepti apsauginiu kremu, užsidėti akinius su UV filtru, nes jei filtro nėra, tokie akiniai akims nėra saugūs“, – kalbėjo meteorologas G. Valaika.

Pašnekovas pabrėžia, kad jei dabartiniu metų laiku dieną giedra, reikia turėti galvoje, kad UV indeksas bus aukštas. Be to, UV spinduliai, nors ir išsklaidyti, vis tiek gali pasiekti odą per debesis ar būnant šešėlyje, todėl galima nudegti nė nebūnant atviroje saulėje.

Sąlyginai draugiškesnė saulė būna rugpjūčio mėnesį, nes pakyla nebe taip aukštai, o UV dažniausiai siekia 4–5 balus.

Apie melanomą praneša besikeičiantys apgamai

Kaip anksčiau laidoje „Delfi tema“ pasakojo gydytojas dermatovenerologas Tadas Raudonis, odos vėžys yra kelių tipų.

Dažniausias, kurį vien Santaros klinikose gydytojai dermatologai kasdien randa kelis ar keliolika kartų, yra bazinių ląstelių karcinoma. Šis navikas išgydomas lengviausiai, nes jis turi mažą riziką plisti į kitas vietas. Problema ta, kad tokie navikai dažnai randami ant veido, prie nosies, aplink akis, tad po operacijos atkurti odos vientisumą labai sunku.

Antras pagal dažnumą odos vėžys yra plokščiųjų ląstelių karcinoma.

Ši liga yra pavojingesnė, turi didesnę metastazavimo tikimybę, bet 5 metų išgyvenamumas tokių pacientų beveik visada viršija 90 proc. Trečias tipas – melanoma. Tai pats agresyviausias ir didžiausią mirtingumą turintis odos vėžys.

„Odos vėžys pasaulyje laikomas pačiu dažniausiu onkologiniu susirgimu. Jei odos vėžys yra ne melanoma, tai neretai jis net neįtraukiamas į statistiką dėl savo labai didelio pasireiškimo dažnio. Yra paskaičiuota, kad eiliniam baltaodžiui per gyvenimą susirgti odos vėžiu rizika yra apie 30 proc. Eiliniam australui, kuris gyvena labai saulėtoje aplinkoje, rizika susirgti yra net apie 70 proc.“, – sakė T. Raudonis.

Tadas Raudonis

Laidoje gydytojo buvo paklausta, ar per vieną vasarą gali išsivystyti odos vėžys.

„Gali būti labai įvairiai. Dažniausiai matome, kad odos navikas pradeda augti palaipsniui. Tipinė situacija, kad vidutinio amžiaus moteris ar vyras ant savo odos pamato žaizdelę, ji lėtai gyja, užsideda šašas, jį krapštant vėl kraujuoja. Toks procesas gali tęstis net ir kelerius metus. Iki tol, kol žmogus nueina pasitikrinti pas gydytojus. Tokį vaizdą dažniausiai matome su karcinoma“, – sakė T. Raudonis.

Tuo metu apie melanomą praneša pakitęs apgamas, kuris pradeda keisti savo formą, kraštus, iškilimą, dydį. Tai gali trukti vos kelis mėnesius, o kai kuriems – dešimtmečius. Vasarą odos vėžys labiau pastebimas ir dėl to, kad dėvime mažiau drabužių, dažniau apžiūrime odą. Visgi, pasak gydytojo, reikėtų išugdyti įprotį savo odą apžiūrėti reguliariai, bent kartą per mėnesį, ne tik vasarą. Sau įtartinus darinius rekomenduojama nusifotografuoti pridėjus centro monetą, kad po kurio laiko būtų galima palyginti bei parodyti gydytojui.

„Po vasaros tikrai matome didesnį pacientų antplūdį. Tačiau dažnai pacientams nerekomenduojame įtartinų darinių operuoti prieš vasarą, nes per ją žmogus dar deginasi, todėl bus galima pastebėti, kaip apgamai pasikeis“, – kalbėjo T. Raudonis.

Visą anksčiau skelbtą tekstą su T. Raudoniu rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją