Dėl atokiuose kaimuose gyvenančių žmonių inicijuojamas Farmacijos įstatymo pakeitimas, kad pas gyventojus galėtų atvykti mobiliosios vaistinės.

Miestuose vaistinės ranka pasiekiamos, tačiau gyvenantiems kaimuose ar atokesnėse vietovėse įsigyti vaistų sudėtingiau. Linkuvos gyventoja pasakojo atvykusi į Pakruojį nusipirkti gydytojo išrašytų vaistų, nes niekur arčiau vaistinių nėra. Kita alternatyva – Šiauliai, dar toliau.

Už keliolikos kilometrų nuo Pakruojo gyvenanti kita moteris skundėsi, kad atvažiavus ryte autobusu iki vaistinės, vėliau tenka visą dieną laukti atgal vyksiančio autobuso.

Vaistinės regionuose uždaromos dėl vis mažėjančio gyventojų skaičiaus. O kad kaimų gyventojai neliktų be medikamentų, politikai siūlo įteisinti mobilias vaistines.

Antanas Matulas

Daliai mažų miestelių mobiliosios vaistinės būtų išeitis, teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas. Tačiau dabartinis Farmacijos įstatymas nenumato galimybės vaistinėms teikti išvažiuojamųjų paslaugų, todėl Lietuvoje ir nėra mobilių vaistinių. Galimybė jas kurti atsirastų pakeitus įstatymą. Pasak A. Matulo, viskas priklausytų nuo sąlygų ir tvarkos, kurią patvirtintų [sveikatos apsaugos] ministras.

Kadangi dar nežinoma, kokius reikalavimus turės atitikti mobilios vaistinės, vaistinių tinklai kol kas nesvarsto mobilios prekybos varianto.

„Šiuo metu sunku įsivaizduoti mobilią vaistinę, pacientai pripratę prie savo vaistininko, prie savo bendruomenės. Manau, kad tai galbūt būtų aktualiau žmonėms, kurie turi negalią, sunkiai juda, neišeina iš namų“, – sakė „Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė.

Sunku pasakyti, kiek papildomai vaistinėms kainuotų mobilus punktas. Pavyzdžiui, vaistus vežantys didmenininkai turi įsirengę specialią įrangą. Dar neaišku, ar tokios įrangos reikėtų ir mobiliai vaistinei, o papildoma veikla vaistinėms pagilintų dar ir darbuotojų trūkumo problemą.

Virgilija Bečelytė

„Atrodo gana sudėtingas procesas, kuriam reikės ne tik daugybės papildomų kaštų, bet ir daugiau vaistininkų, o jų trūkumas jau kažkiek laiko stebimas visoje šalyje“, – pabrėžė V. Bečelytė.

Pakruojo rajono gyventojai atvykę į vaistinę sako išeinantys su glėbiu medikamentų – kad rečiau tektų lankytis. Vaistines sudėtingiau pasiekti pensininkams ar tiems, kas nevairuoja automobilio. Pakruojiečiai įsitikinę, kad mobilios vaistinės pasiteisintų.

Saulius Margis

Tiesa, Pakruojo rajono meras Saulius Margis teigia, kad mobilių vaistinių poreikį kol kas sunku nustatyti. Jis paminėjo argumentą, kad atokiuose kaimuose vaistai pasentų greičiau, be to, veikiausiai būtų mažas jų pasirinkimas.

Jei Seimas priims Farmacijos įstatymo pakeitimus, mobilias vaistines ir jų tvarką turės nustatyti Sveikatos apsaugos ministerija.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: