Airijos Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinis direktorius John Wright pasakojo, ką šalyje veikia Airijos savanoriškos Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotys ir koks jų vaidmuo bei ryšys su valstybinėmis institucijomis.

Organizacija įkurta 1938 m. vakarinėje pakrantėje, tuo metu dar mažame miestelyje – Galway. Šiandien ji turi 80 padalinių 8 regionuose, 165 transporto priemones (greitosios pagalbos automobiliai, minubusai bei 4WD) bei 2000 savanorių, kurių amžius prasideda nuo 16-os metų. Jaunesniesiems yra kadetų mokykla.

„Esame grupė pasiaukojančių, apmokytų savanorių. Per daugelį metų sukūrėme gerus bendradarbiavimo santykius vietinės valdžios lygmenyje. Nelaimės atveju greta nacionalinių tarnybų būtų susisiekta ir su mūsų vietos darbuotojais, jei darbo būtų per daug. Yra vienas telefono numeris, kurį valstybinės institucijos surinktų ir galėtų išsikviesti vieną iš trijų savanorystės „tiekėjų“ – mus, Raudonąjį kryžių bei St. John Ambulance“, - aiškino svečias iš Airijos.

Iliustruodamas organizacijos darbą, jis pateikė porą pavyzdžių.

„2015 m. Airijai smogė dideli potvyniai. Taip, šalyje, kur nuolat lyja, dar ir potvyniai būna. Visos tarnybos turėjo labai daug darbo – mažinti nuostolius, gelbėti žmones iš jų apsemtų namų ir pan. Mes taip pat buvome pakviesti padėti – evakuoti žmones, juos nugabenti ten, kur saugu, pamaitinti. Dirbome petys petin. Kitas atvejis – šių metų pradžioje naktį gautas skambutis, kad reikia skubiai evakuoti senelių namus Athlone. Į tai sureagavo mūsų tarnyba ir labai operatyviai atvyko net 10 transporto priemonių. Padarėme visą darbą ir valstybės tarnyboms net nereikėjo atvykti“, - pasakojo J. Wright.

Pagrindinės Airijos savanoriškų GMP stočių pajamos – iš privačių rėmėjų, tačiau dalį sudaro iš mokamos paslaugos, tokios, kaip darbas koncertų metu.

Auginami būsimi darbuotojai

Kauno Greitosios medicinos pagalbos direktorius ir GMP asociacijos prezidentas Nerijus Mikelionis diskusijos metu pasakojo, kad bendradarbiavimas su savanoriais pradėtas įgyvendinti 2014 m.

„Šiandien turime beveik 200 savanorių, kurie mūsų įstaigoje dirba kiekvieną dieną. Įsivaizduokite, greta nuolatinių 320 darbuotojų prisideda tiek daug rankų. Nauda yra begalinė – nuo labai paprastų užduočių greitosios pagalbos brigadoje iki strateginių tikslų. Kadangi daugiausia savanoriai, jauni žmonės, mes juos galime nukreipti ir turėti būsimųjų darbuotojų, mat šiuo metu tikrai jaučiame darbuotojų trūkumą, ypač greitosios pagalbos stotyse, slaugos personalo“, - sakė N. Mikelionis.

Tiesa, ne viskas taip paprasta ir lengva.

„Turime šiokį tokį chaosą. Norinčių savanoriauti – labai daug. Organizacijų, kurios juos vienytų ir turėtų sutartis su valstybinėmis greitosiomis, neturime. Pačioms GMP stotims yra ganėtinai sudėtinga administruoti savanorius – juos reikia apmokyti, apdrausti. Tai ir finansinės sąnaudos aprangai, avalynei. Atsiranda atsakomybė už dirbančiuosius GMP brigadose. Ta gausa organizacinių užduočių ir stabdo greitesnę plėtrą“, - svarstė N. Mikelionis.

Per tūkstantį Maltos ordino savanorių Lietuvoje nuolat teikia pagalbą pažeidžiamiausiems – apie 2 200 senų, vienišų, skurstančių ir neįgalių žmonių. Maltiečių iniciatyva kasmet išvežiojama daugiau kaip 100 tūkstančių karšto maisto porcijų vyresnio amžiaus žmonėms, įkurta daugiau kaip 10 vaikų dienos ir jaunimo centrų.

Maltos ordino pagalbos tarnybą 1991-aisiasi įkūrė grupė bažnyčios ir visuomenės veikėjų, tarp kurių Vyskupai Juozas Tunaitis, Jonas Boruta, kunigas Vaclovas Aliulis.

Per 25-erius metus Maltiečių judėjimas prasidėjęs keliuose miestuose, dabar apima didžiąją dalį savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)