Asmuo su negalia, kuriam yra nustatytas individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis, turi teisę, kad jį sveikatos priežiūros paslaugų teikimo metu lydėtų, o kai jam teikiamos stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos, kartu būtų arba lankytų jo artimasis giminaitis ar kitas pasirinktas asmuo, jeigu tai netrukdo paciento gydymo procesui, sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka. Ši asmens su negalia teisė galioja ir paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną.

VUL Santaros klinikos kartu su ligoninės Pacientų taryba, kuri yra įsteigta siūlyti pacientams ir jų artimiesiems kylančių problemų konstruktyvius sprendimo būdus ligoninės administracijai, vieni pirmųjų šalyje parengė svarbią tvarką siekdami įgyvendinti LR neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo Nr. 1-2044 pakeitimus, t. y. suteikti galimybę pacientams su negalia ir juos lydinčių asmenų buvimo kartu su pacientu Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose.

„Norime pasidžiaugti, kad bendras darbas su Pacientų taryba virto naudingu rezultatu tiek pacientams, tiek jų artimiesiems, – sako VUL Santaros klinikų direktorė medicinai doc. Donata Ringaitienė. – Siekiame užtikrinti, kad visi pacientai mūsų įstaigoje jaustųsi saugiai ir jais būtų pasirūpinta. Suprantame, kad pacientai su negalia turi poreikį būti lydimi gydymo įstaigoje, todėl su Pacientų taryba diskutavome ir ieškojome būdų, kaip šį poreikį mūsų įstaigoje užtikrinti.“

VUL Santaros klinikų direktorė medicinai doc. Donata Ringaitienė

VUL Santaros klinikų Pacientų tarybos pirmininkas Danas Čeilitka atkreipė dėmesį į tai, kad žmonės su negalia turi įvairių poreikių, ypač sunkios negalios, retų ligų atvejais, juos prižiūrėti ir slaugyti gali tik artimi, gerai pacientą pažįstantys žmonės. Todėl šeimos nariui, slaugančiam ir prižiūrinčiam neįgalų artimąjį ligoninėje, reikalinga sudaryti tinkamas sąlygas: „Džiaugiamės, kad Santaros klinikose nuo šiol nustatyta aiški tvarka ir užtikrinamos bent minimalios sąlygos, kurios pagal galimybes bus nuolat gerinamos.“

VUL Santaros klinikose galiojančioje tvarkoje numatyta, kad pacientą su negalia lydintis asmuo gali būti kartu su pacientu arba jį lankyti, kai pacientui, kuriam teikiamos stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos Santaros klinikose, yra nustatytas individualios pagalbos teikimo išlaidų kompensacijos poreikis ir tai netrukdo paciento gydymo procesui.

VUL Santaros klinikų Pacientų tarybos pirmininkas Danas Čeilitka

Svarbu atkreipti dėmesį, jog kartu su pacientu lydintis asmuo gali būti visuose Santaros klinikų padaliniuose, išskyrus intensyvios terapijos ir intensyvios priežiūros paslaugas teikiančiuose padaliniuose. Sprendimą dėl lydinčio asmens buvimo stacionarines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiame padalinyje priims pacientą konsultuojantis (gydantis) gydytojas specialistas, kuris paciento hospitalizavimo ir jo buvimo su lydinčiu asmeniu galimybes suderins su atitinkamo skyriaus vedėju, kuris pagal galimybes užtikrins lydinčio asmens buvimo kartu su pacientu sąlygas, atitinkančias minimalius lydinčio asmens poreikius – pageidaujančiam nuolat būti kartu su pacientu skyriuje suteikiama lova, jei lydinčiam asmeniui galima būti tik dienos metu, suteikiama sėdėjimo vieta, taip gali būti teikiama mokama maitinimo paslauga.

„Mūsų ilgametė patirtis rodo, kad ir iki šiol pacientai su negalia Santaros klinikose beveik visada galėjo būti su lydinčiu asmeniu. Vis tik tais atvejais, kai padalinio užimtumas yra didesnis nei 85 proc. ir padalinyje nėra laisvos dvivietės palatos, lydintis asmuo negalės nuolat būti su ligoninėje gydomu asmeniu. Tokiu atveju lydinčiajam bus suteikta galimybė būti su artimuoju ne tik lankymo valandomis, bet visos dienos metu nuo 8 val. iki 20 val. Visada ieškome sprendimų, kaip sudaryti sąlygas pacientams su negalia būti kartu su lydinčiu asmeniu, todėl raginčiau aktyviai bendradarbiauti su jus gydančiu gydytoju ir informuoti apie esančius poreikius“, – ragina D. Ringaitienė.

Gydytojui ir slaugytojui aptarus paciento priežiūros planą, pacientą lydintis asmuo galės dalyvauti paciento sveikatos priežiūros procese ir padėti atlikti asmens higienos procedūras, padėti persirengti, pavalgyti, pakeisti paciento gulėjimo padėtį, užtikrinti saugų paciento judėjimą, informuoti medicinos personalą apie pastebėtą paciento būklės pasikeitimą ar pablogėjimą. Tačiau lydintis asmuo negalės savavališkai koreguoti medikamentinio gydymo bei atlikti medicininių procedūrų.

Susipažinti su Pacientų su negalia ir juos lydinčių asmenų buvimo kartu su pacientu VšĮ Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose tvarka galite čia.