„J. Gruzinskienė piktybiškai atsisakymo kelti atlyginimus, kurie, pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą, turėjo kilti nuo šių metų sausio 1 dienos. Įstaigos vadovės atsakymas – pinigų nėra.

Dėl šios padėties, kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kuri pateikė atsakymą, kad įstaigos vadovas privalo kelti atlyginimus, bet direktorė vis tiek atsisako juos kelti.

Mūsų žiniomis, galimai gruodžio mėnesį, atlyginimai neproporcingai kilo administracijos darbuotojams, tačiau šie duomenys vis dar nėra viešai skelbiami.

Dėl šios situacijos kyla milžiniškas darbuotojų pasipiktinimas. Liepos 1 dieną vyks GMP darbuotojų centralizacija, dėl jos, šiuo metu vyksta darbuotojų apsisprendimas ar pratęsti senus darbo santykius ar išeiti iš darbo.

Apmaudu, bet vis daugiau darbuotojų renkasi nuo liepos 1 dienos nebetęsti darbo santykių su Alytaus GMP“, – rašoma „Delfi“ redakcijai atsiųstame Alytaus GMPS darbuotojų laiške.

Laiške teigiama, kad dėl susiklosčiusios situacijos Alytaus miestui ir rajonui gresia likti be tinkamų ir taip reikalingų GMP paslaugų, nes, išėjus daugumai darbuotojų, kokybiškas GMP paslaugas užtikrinti bus sudėtinga.

Kolektyve tvyro įtampa

Apie susiklosčiusią padėtį Alytuje paklausėme Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų.

Asociatyvi nuotr.

„Pagal duomenis, kuriuos ministerijai pateikė Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stotis, nuo sausio 1 d. stoties darbuotojams darbo užmokestis vidutiniškai padidėjo 11 proc.

Ministerija taip pat gavo pranešimą apie įstaigos kolektyve tvyrančią įtampą ir galimus pažeidimus. Šiuo metu vyksta susipažinimas su pranešime pateikta informacija. Nustačius, kad teiginiai pagrįsti, ministerija imsis veiksmų pažeidimams pašalinti ir sveikai darbo atmosferai atkurti“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis.

Specialistas patvirtino, kad atlyginimai išties turėjo pakilti nuo šių metų sausio 1 dienos.

„GMP ir kitų Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos (LNSS) įstaigų darbuotojų atlyginimai didėja, įgyvendinant LNSS šakos kolektyvinę sutartį, sveikatos apsaugos ministro įsakymus ir kitus teisės aktus. Nuo 2023 m. sausio 1 d. viešųjų asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų vidutinis darbo užmokestis turėjo padidėti apie 8 proc.“, – teigė J. Gališanskis.

Bėdas išspręs centralizacija?

Ministerijos atstovas priminė, kad nuo šių metų liepos 1 d. Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stotis taps nacionalinės GMP tarnybos dalimi.

„GMP centralizacija padės racionaliai paskirstyti medikų brigadoms tenkančius krūvius, optimizuoti greitosios pagalbos geografinį prieinamumą ir atvykimo laiką, suvienodinti paslaugų kokybę ir standartus.

Sujungus skirtingus greitosios pagalbos teikėjus į vieną organizaciją, mažės administravimo ir valdymo išlaidos, todėl daugiau lėšų bus galima skirti GMP brigadoms, šiuolaikiškai įrangai ir infrastruktūrai. Brigadų darbuotojams darbo sąlygos nepablogės – priešingai, jos taps patrauklesnės, suvienodinus darbo užmokestį ir galimybes kelti kvalifikaciją“, – sakė specialistas.

Apie susiklosčiusią situaciją portalas „Delfi“ užklausė ir Alytaus GMPS administracijos, tačiau atsakymo kol kas taip ir negavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)