„Kas nutiko, kad Vilniuje nebėra paracetamolio vaikams? Visada būdavo bent 2 formomis: žvakučių arba sirupo.

Žvakutės mano dvimetės atveju netinka, nes vaisto dozuotė neatitinka vaiko svorio. Galiu, aišku, jas pjaustyti, bet tada nusimuša visa dozuotė.

Sirupo Vilniuje, rodos, išvis nėra. Interneto vaistinėse visur iššluota, fizinėse vaistinėse aplink – irgi.

Pažįstamos mamos sako, kad tai yra deficitas nuo vasaros – toks, kad jau tarpusavyje siūlo dalintis.

Atsirado dabar kažkokie miltukai, bet šie skirti vaikams tik nuo 4-erių metų, tad mūsų vaikui netinka.

Kol kas temperatūrą mušam ibupromu. Bet lapkritis – ligų sezonas. Tai įdomu, kaip čia taip nutiko, kad vis trūksta vaistų? Ar tiek daug vaikų susirgo ir „iškrito“, todėl išpirko vaistus?“ – stebėjosi mama.

Kad pritrūko vaikiškų vaistų, pastebėjo ir daugiau mamų bei medikų. Socialiniuose tinkluose minima, kad vaistų neliko ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose. Pastebima, kad vaistinėse nėra ir vieno antibiotiko, tėvai neranda antipiretinių žvakių, taip pat vaisto, skirto apsaugoti nuo astmos simptomų atsiradimo.

Tad, kas galėjo nutikti ir ką tokiu atveju daryti susirgusių vaikų tėvams, pasiteiravome didžiųjų vaistinių tinklų atstovų.

„Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė sakė, kad išties nuo vasaros pradžios yra sutrikęs paracetamolio tiekimas dėl gamybos sutrikimų.

Irena Tėvelienė

„Tai galima būtų paaiškinti tuo, kad šių metų pavasarį itin daug žmonių sirgo peršalimo ligomis, o gamintojai nebuvo tam pasiruošę. Kalbamės su tiekėjais ir esame patikinti, kad visos rinkos mastu tiekimo grandinės netrukus turėtų grįžti į stabilias ir įprastas vėžes.

Sirupo su paracetamoliu vaikams atsargas planuojame papildyti per artimiausias savaites, kai kuriose vaistinėse dar turime likučių. Šiuo metu vaistinėse turime vieno gamintojo paracetamolio žvakutes, skirtas naudoti vaikams, tačiau galimi atvejai, kai atskirose vaistinėse yra trūkumas dėl padidėjusios paklausos ir užtrunkama kelias dienas, kol atstatomas reguliarus likutis.

Šios turimos žvakutės yra 2 stiprumų ir skiriamos vaikams pagal svorį:

  • 80 mg žvakutės tinka tik nuo 5 iki <10 kg svorio (maždaug nuo 2 iki <24 mėn.) kūdikiams. Vartojama viena 80 mg žvakutė, paros dozė yra 4 žvakutės;
  • 150 mg žvakutės tinka tik nuo 10 iki <15 kg svorio (maždaug nuo 24 mėn. iki <3 metų) mažiems vaikams. Vartojama viena 150 mg žvakutė, paros dozė yra 4 žvakutės“, – paaiškino I. Tėvelienė.

„Gintarinės vaistinės“ atstovai taip pat patvirtino, kad fiksuojamas vieno antibiotiko sutrikęs tiekimas – planuojama jo turėti gruodžio pradžioje. Kai kuriose fizinėse vaistinėse dar galima jo rasti.

Taip pat fiksuojamas vaisto, skirto apsaugoti nuo astmos simptomų atsiradimo sutrikimas.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė sakė: „Šiuo metu konkretaus vaisto tiekėjas susiduria su tiekimo sutrikimu, bet planuoja, kad iki metų pabaigos sutrikimas bus pašalintas.

Rolanda Lipnevičiūtė

Vaistų tiekimo sutrikimų pasitaiko kalbant apie įvairius vaistus, tai gali įvykti dėl žaliavų, dėl tiekimo grandinės, tačiau sutrikimai tikrai nėra masiniai, o, svarbiausia, kad vaistines visuomet turi alternatyvų. Pastebime, kad gyventojai yra įpratę prie vieno ar kito vaisto, tad jo neradę sunerimsta. Iš tiesų, reiktų kreiptis į vaistininką ir jis pateiks vaisto alternatyvas.

Kalbant konkrečiai apie vaikų temperatūrai malšinti skirtą paracetamolio sirupą, tai jo rinkoje šiuo metu nėra, bet vaikams vaistininkai gali pasiūlyti to paties tiekėjo tirpias granules (nuo 4 m. amžiaus) arba žvakutes mažiausiems. Taip pat turime kito tiekėjo sirupą, kuris veikia analogiškai kaip ir minėtas vaistas“.

BENU vaistininkas Marius Lukštaraupis pastebėjo, kad prasidėjęs peršalimo ligų sezonas išaugino vaistų ir maisto papildų peršalimui, imuniteto stiprinimui paklausą.

Marius Lukštaraupis

„Sutrikus populiaresnių pavadinimų vaistų ar maisto papildų tiekimui, natūralu, kad padidėja jų alternatyvų poreikis, bet situaciją stebime ir esame pasiruošę atliepti rinkos poreikius.

Šiuo metu vaistinėse vaikams dar turime geriamųjų suspensijų bei žvakučių kūdikiams ir vaikams iki 6 metų. Neturint galimybės gauti paracetamolio preparatų, juos galima keisti ibuprofeno preparatais.

Vaistinių preparatų dozavimas yra nurodomas ant vaisto pakuotės ar informaciniame vaisto lapelyje, o dėl tinkamiausio vaistų vartojimo visuomet yra galimybė konsultuotis su vaistininku“, – rekomendavo M. Lukštaraupis.

Vaistininkas priminė, kad karščiavimas yra simptomas, ne liga. Tai yra organizmo gynybinė reakcija prieš infekciją.

Paracetamolis

„Vis dar pasitaiko atvejų, kai vaistų nuo karščiavimo tėvai vaikams duoda per anksti. Prieš duodami vaistų nuo temperatūros, tėvai turėtų labiau vertinti bendrą mažylio būklę. Atminkite, kad baltymas interferonas, neutralizuojantis virusus, gaminamas tik esant aukštesnei temperatūrai. Maksimalus jo kiekis pasiekiamas trečią dieną.

Temperatūros mažinimas vaistais, kai to nereikia, neleidžia imuninei sistemai atlikti savo darbo.

Žinoma, yra riba, kuomet karštį mušti vaistais jau reikia, nesant aukštai temperatūrai labai padidėja širdžiai, inkstams tenkantis krūvis, o pernelyg sudirgusi centrinė nervų sistema gali „pasireikšti“ traukuliais. Tėvai turėtų būti ypač atsargūs savarankiškai gydydami vaikus iki vienerių metų. Karščiuojantis mažas organizmas itin greitai dehidratuoja, tad veiksmų kovojant su karščiavimu reikėtų imtis nedelsiant ir konsultuojantis su gydytoju.

Karščiavimas yra nustatomas kai temperatūra pakyla virš normos (normali vaiko temperatūra pažastyje iki 37,2°C, tiesiojoje žarnoje iki 37,4°C): kūdikių iki 3 mėnesių amžiaus daugiau nei 38°C, vaikų nuo 3 iki 36 mėnesių amžiaus daugiau nei 38,1°C, vaikų nuo 3 metų amžiaus daugiau nei 38,4 °C.

Dėl medikamentinio gydymo karščiavimo atveju visuomet rekomenduojama tartis su gydytoju arba vaistininku, jie geriausiai patars kiekvienu individualiu atveju bei pasiūlys galimas temperatūros mažinimo alternatyvas“, – patarė „Delfi“ pašnekovas.

Vaistininkė Kristina Šnirpūnienė

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Kristina Šnirpūnienė, paklausta, kuo gydyti vaikus, sutrikus vaistų pristatymui, patarė: „Rekomenduojame temperatūrai ir skausmui malšinti sirupus su ibuprofenu, kurio šiuo metu yra vaistinėse.

Dozavimas 10 mg ibuprofeno vienam kilogramui svorio, pavyzdžiui, jei 2 metų vaikas sveria 15 kg, jam vienkartinė dozė bus 150 mg ibuprofeno, bet ne dažniau kaip 3 kartus per dieną.

Labai rekomenduojame kiekvienu atveju pasitarti su vaistininku, nes svarbu individualus dėmesys kiekvieno paciento, o ypač vaiko sveikatai, taip pat labai svarbu ar vartojami kiti vaistiniai preparatai, vaistų suderinamumas, vaistų dozavimas ir t. t.“

Apie vaistų tiekimo sutrikimus visoje rinkoje informaciją visuomet galima rasti ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos puslapyje: https://www.vvkt.lt/Vaistu-tiekimo-sutrikimai. Sąrašą vaistinių preparatų, kurių tiekimas šiuo metu sutrikęs, rasite čia: https://www.vvkt.lt/index.php?2644926549

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)