„Arbata – antras pagal suvartojimo kiekį gėrimas pasaulyje. Be to, vienas iš dantų dėmių sukėlėjų“, – teigia Albertos universiteto odontologijos mokyklos mokslų daktarė Ava Chow.
Kuo arbata daugiau oksiduota, tuo labiau dažo dantis.
„Nustatėme, kad pienu pagardinta arbata dėmių ant dantų nepalieka“, – teigia specialistė.
Arbatoje gausu taninų – vandenyje tirpių junginių, kurie arbatai suteikia kartų skonį. Tamsi arbatos spalva dažo dantis, atsiranda dėmių.
A.Chow teigimu, piene esantis baltymas kazeinas arbatoje jungiasi su taninais ir užkerta kelią dėmėms.
Tyrimo metu mokslininkai pasinaudojo išrautais žmonių dantimis (pasirinkti ėduonies nepažeisti ir negydyti dantys). Buvo fiksuojami dantų spalvos pokyčiai po sąlyčio su 37 laipsnių karščio arbata (balinta ir ne). Bandymas truko parą. Jam pasibaigus, buvo detaliai analizuojami dantų spalvos pokyčiai.
„Mūsų gauti rezultatai atskleidė, kad piene esantis kazeinas neleidžia susidaryti dėmėms“, – sako tyrimui vadovavusi mokslininkė.
„Mūsų pastebėti spalvos pokyčiai prilygsta dantų balinimui skirtų produktų poveikiui. Tai tikrai veiksmingiau nei dantis balinanti pasta“, – sako ji.
Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Journal of Dental Hygiene“.