„Pirmas kriterijus ir svarbiausias, kurio Lietuvoje niekas neieško, yra švarumas. <...> Antrasis yra saldumas iš sunokimo. <...> Kava auga ant medžio, tai yra vaisius. Jeigu kava surinkta sunokusi, ji turi būti šiek tiek saldi. <...> Trečiasis – maloni rūgštis. Jeigu kava nėra rūgšti maloniai, tai ji nėra gera, kokybiška“, - laidoje „Žvilgsnis“ kalbėjo V. Kratulis.
Kavos mėgėjai nuogąstauja, kad nuo kavos gali išsivystyti priklausomybė, tačiau kavos žinovas tikina, kad svarbiausia – išsirinkti tinkamą kavą ir turėti omenyje, kiek kofeino per dieną gaunate iš kitų produktų – šokolado, arbatos, energetinių gėrimų.
„Daugiau tai yra asmeninis pojūtis, ar tu jau jauti tą priklausomybę, ar nejauti. Nes viskas priklauso nuo asmeninės žmogau chemijos daugiau. Lygiai taip pat kažkas gali vartoti alkoholį, kažkas negali. Jeigu jau jaučiate, kad yra priklausomybė ir metas su tuo kovo, ir keisti gyvenimą, tai pirmyn“, - pasakojo pašnekovas.
Paklaustas, ką mano apie kavos kokybę degalinėse, V. Kratulis pabrėžė, kad žmonės paprastai ten geria ne kavą, o kavos gėrimus.
„Ne kavą ten geria, geria gėrimą su kava, nes kava ten sudaro mažesnį kiekį puoduko. Tos kavos ten beveik ir nėra, jos mažai ir tai daugiau yra funkcinis gėrimas. Ar išlaikyti budrumą, kad mane ten užturbintų, kad aš ten neužmigčiau už vairo, kad mane prikeltų, pastatytų. Tam gurmanui, kuris ieško kavoje skonio, kavos paskirtis yra visai ne ta. O jeigu kažkam tai yra daugiau funkcinis dalykas, tai koks skirtumas, kokią ją gerti. Reikia, kad ji tiesiog būtų stipri ir tiek“, - laidoje kalbėjo V. Kratulis.
Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą galite išgirsti ČIA.