Atšventęs 80 metų sukaktį, baigė gydytojo praktiką. Išėjęs užtarnauto poilsio parašė autobiografinę knygą, kurioje daug gydytojo veiklos ir gyvenimo faktų. Kaip sako pats autorius, knygoje - ir visas jo gyvenimas.

Ne viena Šiauliuose bei regione dirbančių urologų karta yra Alfonso Stakėno mokiniai. Prieš 55 metus idėją įkurti Šiaulių ligoninėje Urologijos skyrių suformulavo ir pagrindė tuomet jaunas chirurgas Alfonsas Stakėnas.

Dėl šio tikslo jis vyko į stažuotes, parašė gausybę mokslinių straipsnių, Vilniaus universitete apgynė medicinos mokslų kandidato laipsnį. Jo mokslinis darbas Nepriklausomybės metais buvo nostrifikuotas suteikiant medicinos daktaro vardą. Ilgą laiką A. Stakėnas vadovavo Šiaulių krašto chirurgų mokslinei draugijai, kuri buvo laikoma aktyviausia šalyje.

Šiaulių ligoninė 1990 metais pirmoji šalyje pritaikė litotripsiją, inkstų akmenų skaldymą specialiu aparatu. Tuomet šalies klinikose tai buvo didelė naujovė. Kad litotripsiją pradėta taikyti Šiauliuose, lėmė ne vien ligoninės materialinė bazė, įtakos turėjo urologų profesinės nuostatos, kurias ne vieną dešimtmetį kūrė šiam darbui pasišventęs skyriaus vedėjas Alfonsas Stakėnas.

„Daktaro druska” - tai penktoji serijos „Šiaulių miesto garbės piliečiai“ knyga. Joje A. Stakėnas aprašo gimtinės kaimų Aukštaitijoje kiemus, prisimena savo vaikystę, mokslus, studijas, sunkią tremtinio dalią. Autorius dalijasi prisiminimais apie Urologijos skyriaus kūrimą, medicinos pagalbos organizavimo istoriją visame regione.

Knygą sudarė sūnus, žinomas muzikas Virgis Stakėnas, o gydytojo mokslinę veiklą apžvelgė duktė, JAV gyvenanti mokslininkė Jovita Marcinkevičienė-Ricci.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją