Nuo COVID-19 sveikti padeda ir specialūs vaistai, kurių galima gauti nuo pernai metų gegužės mėnesio.
„Tai yra priešvirusinis vaistas, kuris registruotas Lietuvoje, tačiau visada dėl vaisto skyrimo sprendžia individualiai gydytojas“, – teigė Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Dovilė Ilgūnienė.
„Populiarumas iš tikrųjų labai didelis, kadangi žmonės patys įsitikino [vaisto veiksmingumu], kai kurie ateina ir sako – man labai greitai, per vieną dieną pagerėjo“, – pasakojo Šeškinės poliklinikos Šeimos medicinos skyriaus vedėja Natalija Šertvytienė.

„Pfizer“ „Paxlovid“ piliulės nuo COVID-19

Vaistas skiriamas suaugusiesiems, kuriems dar nereikia papildomos deguonies terapijos, bet gresia sunki ligos forma. Tiesa, vaistininkų teigimu, vaistų ne visiems skiria, nes ne visiems jų reikia.
„Šiuo atveju COVID ligos ambulatoriniam gydymui skirti vaistai yra tik „Paxlovid“. Turime ir kitų vaistų, tačiau jie skirti tik gydymui stacionare“ – sakė SAM Vaistų kainodaros ir kompensavimo skyriaus vyr. specialistas Mindaugas Žukauskas.
Teigiama, kad vaistas veiksmingai slopina viruso dauginimąsi.
Gydytoja D. Ilgūnienė patikslino, jog „priklauso, kuri ligos diena, kurią ligos parą kreipiasi, ar žmogus yra vyresnio amžiaus, ar serga lėtinėmis ligomis“.
Nemaža dalis serga gana lengva forma, todėl tiems, kurie pasiskiepijo, vaistas neskiriamas. „Jeigu jie yra jaunesnio amžiaus“, – pridūrė medikė.

Elvyra Ramaškienė

„Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramškienė aiškino: „Tai yra SAM kompensuojamas vaistas. Už tą vaistą niekam, kam jis išrašoma, nereikia mokėti.“
Bet pastarosiomis savaitėmis buvo šio vaisto trūkumas.
Pasak N. Šertvytienės, „sulaukta daug skambučių, nes šeimos gydytojai išrašydavo vaistą, o pacientai skambindavo ir piktindavosi, kad niekur negauna to vaisto, teiraudavosi – ar galim išrašyti analogą, tekdavo aiškinti, kad analogiško preparato nėra“.
Vaistininkės E. Ramaškienės teigimu, „buvo sutrikimas paskutinėmis mėnesio dienomis, kadangi baigėsi į Lietuvą atvežtų vaistų partija“.
Kai kurie gyventojai kreipėsi ir į ministeriją.
Į klausimą, kodėl tokia situacija susidarė per kone patį sergamumo piką, SAM vyr. specialistas M. Žukauskas atsakė – būta dviejų priežasčių: „Pirmoji – šiek tiek išaugęs sergamumas, antroji – tiesiog dėl logistinių priežasčių – siunta į Lietuvą šiek tiek vėlavo. Už atvežimą į Lietuvą atsako pats tiekėjas ir pats vaisto registruotojas.“
Galbūt vaistų prireikė daugiau, nei buvo numatyta?
„Kiekis, kuris buvo planuotas ilgesniam laikui, buvo žymiai greičiau vaistinėse išdalintas pacientams“, – sakė Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.
„Preparatas – kol kas vienintelis, tad poreikis yra visur. Gal nespėjo pagaminti, gal iš tiesų per mažai užsakė“, – komentavo medicinos skyriaus vedėja N. Šertvytienė.
Valdininkų teigimu, logistika sutriko ir dėl švenčių, kita vertus, gulintiems ligos patale šventės rūpėjo mažiausiai.
SAM atstovo teigimu, ligoninėse vaistų nuo COVID-19 trūkumo kol kas nėra, ministerija stebi situaciją ir kiekvieną savaitę daro analizę.
Šiuo metu, pasak vaistininkės E. Ramaškienės, tiekimas atkurtas, vaistų jau yra.
Vaistų nuo COVID kol kas galima įsigyti tik „Eurovaistinėje“, kuri, kaip primena asociacija, vaistus ne parduoda, o dalina.
„Gintarinės“ vaistinės vaistininkė Lina Stočkutė Plytnikė teigė, kad vaistininkai ir patys paskambina į kitas vaistines pasitikslinti, ar tikrai turi vaistų, kad žmonės nevaikščiotų iš vienos vaistinės į kitą ir nerizikuotų užsikrėsti dar kokiu nors virusu.
Ministerija teigia, kad vėlavusią siuntą sudaro tūkstančiai pakuočių, sausio viduryje pasieks likusi dalis.
„Siunta – beveik keturi tūkstančiai pakuočių, o antroji siuntos dalis, kuri mus pasieks sausio viduryje, bus apie du tūkstančius pakuočių“, – teigė SAM vyr. specialistas M. Žukauskas.
„Dabar papildė [vaistų atsargas], sunku prognozuoti, ar jų užteks ir kokiam laikotarpiui užteks“, komentavo K. Nemaniūtė-Gagė.
Lietuva per kelis kartus įsigijo virš aštuoniolikos tūkstančių pakuočių, daugiau pirkimų kol kas nenumatoma.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: