Vyriausybė įpaireigojo Sveikatos apsaugos bei Finansų ministerijas kitų metų pabaigoje parengti ir pateikti mokestinių priemonių taikymo, siekiant sumažinti cukraus vartojimą, sąnaudų ir naudos vertinimą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau ne kartą aiškino pritariantis idėjai papildomai apmokestinti pridėtinio cukraus turinčius produktus.

DELFI A. Veryga yra sakęs, kad šiuos planus realizavus brangti turėtų tokie gaminiai kaip gaivieji gazuoti gėrimai, saldumynai.

„Tai nėra kažkoks mūsų sugalvotas siūlymas. Tokia yra Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija tam, kad fiskalinėmis priemonėmis būtų skatinamas sveikesnis arba sveikatai labiau palankus pasirinkimas. Kai kalbame apie cukraus mokestį, pirma, kalbame apie gaiviuosius gėrimus, kurie vaikams yra labai patrauklus. Tai viena tų priemonių, kuri darytų sveikatai nepalankius produktus mažiau patraukliais“, – užmojus aiškino A. Veryga.

Kritikuoja vieno „priešo“ iškėlimą

Ilgametę darbo patirtį turinti gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė tokį ketinimą įvertino skeptiškai.

„Aš esu prieš cukraus apmokestinimą. Apmokestins pačią „biedniausią“ grandį – vartotojus, visi mokės vienodai. Mano nuomone, cukraus vartojimas turi būti reguliuojamas kitais mechanizmais – per žmonių sąmoningumą“ , - sakė gydytoja.

Jos teigimu, cukrus išties yra sveikatos priešas, tačiau išskirti jį vieną būtų klaida.

„Trans-riebiosios rūgštys - kepinti, perdirbti riebalai – daug rimtesnis priešas (ir net ne druska ar kiti riebalai). Cukrų padaryti išskirtiniu priešu... man kvepia monopoliu. Mano nuomone, jei jau taikyti mokestines priemones, jas reikia taikyti bendrai, ir minėtiems riebalams, o ne vien cukrui. Priemonės turi būti kompleksinės arba išsirinkti prioritetai – pavyzdžiui, nusitaikyti į alkoholį, riebiąsias rūgštis ir cukrų. Visų kišenės yra nevienodos, tad reikia labai atsakingai pasirinkti kainų kėlimą“, - įsitikinusi gydytoja J. Dobrovolskienė.

Daug cukrų turinčius produktus ypatingai mėgsta jaunesnio amžiaus vartotojai. Ar juos sustabdys didesnė kaina – abejotina.

„Tas paauglys iš paskutinių centų nusipirks kolos. Didesne kaina jo tikrai nepriversite gerti vandenį“, - sakė ji.

Gydytojos teigimu, daugiau dėmesio reikėtų skirti švietimui apie sveiką mitybą, socialinėms reklamoms, kurių metu būtų parodomas neigiamas cukraus poveikis organizmui.

„Aš pati skaitau paskaitas mokyklose, darželiuose. Reikia atrasti būdą, kuris būtų paveikus. Pavyzdžiui, mane veikia vizualios reiklamos apie kelių gaidelius. Reikia sugalvoti, kaip parodyti, kad perteklinis cukraus vartojimas sukelia nutukimą, diabetą, kitas ligas“, - svarstė J. Dobrovolskienė, pridurdama pritarianti alkoholio kainų didinimui, tačiau ne maisto produktų.

Kiti planai - vėliau

Tiesa, programoje kalbama ne tik apie mokestines permainas.

2019 m. pabaigoje žadama dar viena naujovė - socialinės reklamos transliavimas, siekiant didinti Lietuvos gyventojų informuotumą apie sveiką, subalansuotą mitybą bei fizinį aktyvumą ir užtikrinti, kad gyventojai gautų mokslu pagrįstą informaciją apie sveiką gyvenseną.

Kitų metų pabaigoje taip pat pat planuojama parengti ir pateikti Europos Komisijai notifikuotis Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, reglamentuojantį riebalų rūgščių transizomerų (transriebalų) kiekius maiste.

Kiek artimesnis planas - šių metų pabaigai. Žadama skatinti bendruomenių iniciatyvas sveikatos stiprinimo srityje, remiant bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų įgyvendinamus projektus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (482)