Pasak klinikos vadovo gydytojo Eugenijaus Preidžio, visiems jiems buvo nustatyta salmoneliozė – ūminė žarnyno infekcija. Dabar visi penki pacientai, tarp jų ir vienas vaikas, jaučiasi gerai, papildomo specialaus gydymo nė vienam nereikėjo.
Į ligoninę visi asmenys buvo patekę po to, kai apsinuodijo vestuvių vaišėmis.
Vestuvės vyko praėjusį savaitgalį Panevėžio rajone, kaimo turizmo sodyboje. Laimė, iš daugiau kaip penkiasdešimties šventės dalyvių ūmi žarnyno infekcija pakirto tik kelis.
Kaip teigia Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Valdemaras Kontautas, toje kaimo turizmo sodyboje pobūviai neorganizuojami ir maistas negaminamas, tad valgiais rūpinosi patys šventės dalyviai.
Vienus patiekalus jie kepė ir virė patys, kitus pirko jau pagamintus prekybos centruose, turguje. Dabar aiškinamasi, kokius patiekalus valgė visi užsikrėtusieji. Tarp valgių minimas mėsos vyniotinis, tortas.
Protrūkių būta ir daugiau
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai perspėja, kad vasarą, kai maistas kur kas greičiau genda nei vėsiu oru, reikėtų itin paisyti higienos reikalavimų, tinkamai laikyti produktus ir saugiau gaminti.
Šiemet ūminių infekcinių žarnyno susirgimų jau būta ne vieno. Panevėžiečiai dar nepamiršo birželio mėnesį plačiai nuskambėjusio atvejo, kai dėl salmoneliozės protrūkio, pakirtusio per keturiasdešimt žmonių, buvo kaltos ryžių ir krabų lazdelių skonio salotos, gamintos prekybos centre „Maxima“.
Per pirmąjį šių metų pusmetį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tyrė dar šešis ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkius – buvo apsikrėtę 128 asmenys. Žmonės maistu apsinuodijo Šiaulių lopšelyje-darželyje „Ežerėlis“, Šiauliuose vykusiame festivalyje „Ant rubežiaus“, Palangos moksleivių stovykloje „Raganė“, Kauno privačioje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje „Stebuklų šalis“, Ukmergėje veikiančioje kavinėje-picerijoje „Optima 13 Pica“.
Nežinia kur slypėjo
Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Dovilė Brajinskienė sako, kad kol kas dar nenustatyta, kokiuose ant vestuvių stalo patekusiuose produktuose galėjo būti pavojingas užkratas.
Salmoneliozę sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Jų sukeltas uždegimas pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą, per paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Tačiau salmonelioze, pasak specialistės, galima ir per užterštas daržoves.
„80 procentų ūmių žarnyno infekcijų protrūkių kyla dėl namuose pagaminto maisto, nes nesilaikoma higienos, saugaus produktų laikymo ir gaminimo principų.
Siekiant užkirsti kelią tokiems atvejams, koks įvyko Panevėžyje, dar 2013 metais viešojo maitinimo įmonėms uždrausta leisti pobūvių svečiams atsinešti namuose gaminto maisto. Jeigu maitinimu pobūvyje rūpinasi patys jo organizatoriai, rizika apsinuodyti išlieka didelė“, – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialistai.