Meno terapija – nerimo mažinimui bei geresnei gyvenimo kokybei

Meno terapijos programa yra parengta atsižvelgiant į specifinius onkologinių pacientų išgyvenimus. „Onkologinė liga paliečia sergančiojo savęs vertinimą, pasitikėjimą savimi, santykį su savo kūnu, tarpasmeninį bendravimą, gyvenimo vertybes, reikalauja iš sergančiojo daug fizinių, psichologinių ir dvasinių jėgų, kurių reikia prisitaikymui prie šių pokyčių“, – teigia projektą „Mylintys gyvenimą“ vykdančio „Onkopsichologijos ir komunikacijos centro“ psichologė Sandra Birbilaitė.

Siūloma meno terapijos programa yra nemokama ir suteikia galimybę onkologine liga sergančiam ar sirgusiam žmogui įvardinti bei išreikšti su liga susijusius jausmus, bendrauti su panašią patirtį turinčiais žmonėmis, ieškoti stiprybės ir palaikymo šaltinių savo gyvenime bei mokytis gyventi svarbiausiame laike – „čia ir dabar“. Tokiu būdu mažinamas išgyvenamas nerimas bei įtampa, ligos sukeltos baimės, gerinama sergančiųjų gyvenimo kokybė bei psichologinis prisitaikymas prie onkologinės ligos.

Meno terapijos užsiėmimus veda kvalifikuoti psichologai, turintys ilgametę darbo su onkologiniais pacientais bei jų artimaisiais patirtį. Meno terapijos programoje naudojamos įvairios meno išraiškos priemonės – piešimas, muzika, šokis, fotografija, Playback teatras. „Anot mūsų pacientų, kartais chaotiškus jausmus bei mintis labai sunku išreikšti žodžiais. Meno terapijos užsiėmimuose jie visa tai, ką išgyvena, nupiešia ant popieriaus lapo. Tuomet, kaip jie patys sako, jiems tampa lengviau, ramiau bei aiškiau“, – pasakojo „Onkopsichologijos ir komunikacijos centro“ psichologė Eglė Urbutienė. Anot jos, norint dalyvauti meno terapijoje, nereikia išankstinio meninio pasiruošimo ar specialių įgūdžių, svarbiausia – noras dalyvauti.

Siūlomos ir psichologo konsultacijos

Psichologinės pagalbos onkologiniams pacientams ir jų artimiesiems poreikis vis auga. Meno terapijos ir psichologinio konsultavimo projekto „Mylintys gyvenimą“ veiklomis siekiama didinti specializuotos onkopsichologinės pagalbos prieinamumą. Todėl be meno terapijos užsiėmimų, siūlomos ir nemokamos individualios psichologo konsultacijos.

Darbo dienomis nuo 12 iki 16 val. vėžiu sergantiems žmonėms, jau pasveikusiems ar ligonių artimiesiems psichologo konsultacijos teikiamos Vilniuje įsikūrusiame „Onkopsichologijos ir komunikacijos centre“. Psichologo konsultacijos vyksta ir telefonu – 8 646 46444. Todėl šia galimybe gali pasinaudoti mažų miestelių gyventojai, taip pat gulintys ligoninėse, sunkiai vaikštantys, paliatyvūs, neįgalūs pacientai.

Kuo psichologinė pagalba gali būti naudinga, susirgus onkologine liga? Pasak psichologių, sveikime dalyvauja kūnas, protas ir siela. Kartu su didele medikų komanda, besirūpinančia kūno sveikimu, psichologai yra šalia, kad onkologinės ligos akivaizdoje padėtų sumažinti emocinę įtampą, siekti geresnės gyvenimo kokybės. Daugelio užsienio tyrimų duomenys rodo, kad profesionali psichologinė pagalba onkologinės ligos akivaizdoje mažina nerimo bei depresijos simptomus, stresą bei nuovargį, pagerina bendrą psichosocialinę sergančiųjų būklę, padeda kontroliuoti skausmą, taip pat trumpėja pacientų buvimo ligoninėje trukmė.

Šiuo metu tokia galimybė yra tik Vilniuje, tačiau vėliau planuojama užsiėmimus organizuoti Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)