Kaip teigė „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas Vladas Algirdas Bumelis – tokie, didieji kompleksai yra būtini Lietuvai įgyvendinti ambicija iki 2030 m. 5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) gauti iš biotechnologijų.

Atidarytas pirmasis Baltijos šalyse genų terapijos centras „Celltechna“

„Tų gražių ir mažų įmonių, kurios finansuojamos ir tampa vienaragiais, yra daug ir tai gražu. Bet norėdami pasiekti tikslą turime vystyti ir didelius kompleksus“, – vertino A. Bumelis.

Atidaryme dalyvavusi premjerė Ingrida Šimonytė tvirtino, kad šis projektas, tai dviejų dešimtmečių Lietuvos ambicijos tapti pažangių technologijų ir aukštos pridėtinės vertės sektorių šalimi rezultatas.

„Prieš kokį dvidešimtmetį prasidėjo diskusijos apie tai, kokioje srityje Lietuva gali tapti matoma pasaulyje. Šiose diskusijose dalyvavo ir profesorius Bumelis. Tai tuo metu buvo diskusijos, vizijos iš to išsikristalizavo strategijos ir idėjos Lietuvos vystymuisi“, – teigė I. Šimonytė.

„Ir čia matome, kaip jei tos vizijos nepametamos, jos tampa kūnu“, – tvirtino ji.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė, perdavusi šalies vadovo sveikinimą, teigė, kad tokie projektai leidžia Lietuvai siekti tapti globaliu biotechnologijų centru.

„Prezidento nuomone, genų terapijos centro atidarymas atspindi tiek 40 Lietuvos biofarmacijos metų, teik 2 dešimtmečius trunkančią mokslinę kelionę“, – perdavė I. Segalovičienė.

„Prezidento įsitikinimu, šis centras taps didžiausios biotechnologijų miesto dėlionės detale“, – pridūrė ji.

Genų terapijos centras „Celltechna“ Lietuvoje teiks pažangias genų terapijos vaistų vystymo ir gamybos paslaugas farmacijos įmonėms Europoje ir JAV. Į centro infrastruktūrą jau investuota 50 mln. eurų. Jame planuojama atlikti inovatyvius genų terapijos mokslinius tyrimus ir komponentų gamybą.

Į šį projektą investuoja įmonių grupė „Northway“. Per 10 metų įmonė įdarbins per 2 tūkst. naujų darbuotojų. Planuojama į miestelį investuoti apie 7 mlrd. eurų.

Čia veiks 6 skirtingi kompleksai – nuo Genų terapijos, Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei virusologijos centrų iki Kamieninių ląstelių tyrimų ir 3D biospausdinimo laboratorijų. Anot projekto autorių, miestas kurs didžiulę ekonominę, intelektinę ir visuomeninę naudą bei garsins Lietuvos vardą visame pasaulyje.