Visi jos laboratorinių tyrimų rodikliai, kitaip nei prieš metus, yra idealūs. Šių drastiškų permainų ji pasiekė kardinaliai pakeitusi mitybą.
Absoliuti ligonė tapo visiškai sveika
Prieš keletą metų 120 kg svėrusi Daiva apie savo gyvenimo būdą rimtai susimąstė po paskutinio susidūrimo su medikais. Pakankamai jauna, kad sirgtų širdies ir kraujagyslių ligomis, prieš metus moteris buvo paguldyta į ligoninę dėl gresiančio infarkto.
„Po tikslesnių tyrimų tąkart mano diagnozė buvo sušvelninta. Pasirodė, kad nėra jau taip blogai, tačiau kardiologų pacientė buvau jau seniai. Mano kraujospūdis pakildavo iki 170, taip pat buvo padažnėjęs pulsas, nors tuo metu nieko ypatinga neveikdavau. Man buvo išrašyti vaistai, kuriuos turėjau gerti visą gyvenimą, taip pat turėjau riboti fizinį krūvį.
Šiandien kardiologiškai esu visiškai sveika ir turiu tai patvirtinančią medikų išvadą. Man leista daryti viską, ką tik noriu. Aš sportuoju, nesunkiai laiptais užlekiu iki septinto aukšto, nors prieš metus tai buvo neįsivaizduojama. Mano gydantis gydytojas pripažino tą patį, ką radau užsienio literatūroje pati: ant kraujagyslių sienelių susidariusios aterosklerotinės plokštelės, dėl kurių ir prasideda bėdos su širdimi, gali regresuoti. Be to, praėjo anksčiau mane kamavę nuolatiniai sinusitai ir tonzilitai, susitvarkė kūno temperatūra, kuri nuolat būdavo keliomis padalomis pakilusi“, - atviravo moteris.
Pakeitusi mitybą, Daiva teigė geriau pasijutusi jau po 3 savaičių, o jos svoris iki dabartinės ribos be ypatingų jos pastangų nukrito per 7 mėnesius. Jau 5 mėnesius jis nekinta.
Tiesa, tuo metu, kai pradėjo keisti savo valgymo įpročius, žurnaliste dirbanti Daiva jau buvo numetusi 30 kg Polio Brego pasninkavimo sistemos pagalba, tačiau toliau svoris nekrito – kelerius metus ji gyveno sverdama apie 90 kg. Tačiau naujas „atradimas“ moteriai leido atsikratyti ne tik likusių papildomų kilogramų, bet ir savo negalavimų.
Žaliavalgystę „patobulino“ mėsa
„Nesilaikiau jokių dietų, kadangi nemėgstu savęs riboti, negalėčiau pakęsti jokio savęs talpinimo į rėmelius, kai reikia skaičiuoti, kelintą valandą valgyti, kiek valgyti ir ką, todėl ir alkio niekada nejutau. Tuo pat metu atsikračiau pojūčio, kai taip persivalgai, kad nieko nebenori. Aš labai daug skaičiau ir mąsčiau, prie kokio gyvenimo būdo propaguotojų man prisiplakti. Nusprendžiau pasirinkti žaliavalgystę, tačiau labai greitai ją sukritikavau, kadangi man pradėjo darytis šalta: kai žmonės vaikščiodavo trumpomis rankovėmis, man reikėdavo poros megztinių. Todėl grąžinau į savo valgiaraštį mėsą, nebūtinai liesą. Po šio pakeitimo iškart nustojau šalti. Dabar ją valgau beveik kasdien.
Ką pakeičiau kardinaliai? Aš vis galvojau, kas žmogų pririša prie gamintojų pavadėlio – kai po įtemptos darbo dienos tau reikia atsipalaiduoti nusiperkant torčiuką ar kažko kitko skanaus. Aš nusprendžiau, kad taip vyksta dėl maisto, kurį pagamino kažkas, bet ne aš. Nuo to laiko iš parduotuvės neparsinešu nieko, kas būtų iškepta, išvirta, paruošta, konservuota svetimomis rankomis. Juk mes žinome, kad yra gėrimai, kurie sukelia troškulį, todėl vėl jų norisi. Kas paneigs, kad ir tam tikras maistas dėl jame esančių priedų gali sukelti priklausomybę. Taigi pradėjau vengti bet kokio maisto, dėl kurio sudėties nesu tikra“, - pasakojo Daiva.
Pašnekovė prisipažino anksčiau valgiusi daugiau saldumynų nei normalaus maisto. Šiandien jos mitybos pagrindas – vaisiai, daržovės ir grūdai. Pirmieji du produktai užima net 80 proc. jos raciono. Taip pat ji visiškai atsisakė druskos, cukraus, medaus ir prieskonių, o atskirų maisto produktų nemaišo. Pavyzdžiui, jeigu ji valgo mėsą, valgo tik ją, jei renkasi daržoves, jos būna tik vienos rūšies, kruopų taip pat neskanina jokiais kitais garnyrais. Anot moters, ji dabar jau neįsivaizduojanti, kaip galima valgyti maišytą maistą – esą iškart pajaustų diskomfortą žarnyne.
„Nuo tada neturiu jokių rūpesčių. Negalvoju apie tai, kurią valandą man valgyti ir kiek maisto turėčiau suvalgyti. Valgau, kada noriu ir kiek noriu. Mano maitinimasis yra intuityvus. Aš einu į parduotuvę įsigyti tokio maisto, kokio tuo metu noriu. Todėl jis man būna labai skanus. Tikrai nejaučiu, kad mano mityba būtų monotoniška. Juk daržovių įvairovė labai didelė. Valgau jas visas, išskyrus bulves.
Aliejaus vartoju tik tada, kai kepu mėsą, pavyzdžiui, kiaulienos šoninę, nes nesugalvoju, kaip kitaip ją būtų galima greitai paruošti (virti ar troškinti dažniausiai pritrūksta laiko). Ant daržovių aliejaus neužpilu, jis į mano organizmą patenka natūraliai, su jo turinčiu maistu. Kruopas, dribsnius užpilu verdančiu vandeniu ir palieku išbrinkti, kad būtų kuo mažiau termiškai apdoroti. Duonos nevalgau, kadangi ji būtų pagaminta ne mano, o pati namuose nekepu. Tiesa, planuoju išmokti. Kadangi žalias maistas, kurį valgau, pakankamai sultingas, manęs netroškina, nebereikia daug gerti“, - tikino pašnekovė.
Stebėjo savo kraujo pokyčius pati
Lieknėdama Daiva pati stebėjo savo kraujo rodiklius – reguliariai darėsi tyrimus privačiame medicinos centre.
„Nors mano cholesterolis ir anksčiau nebuvo padidėjęs dramatiškai, vis dėlto blogųjų riebalų visada būdavo daugiau normos. Šiuo metu mano lipidograma (ji parodo cholesterolio dalių santykį organizme) kaip kūdikio. Visi organizmui būtini elektrolitai – per vidurį normos, taigi jų balansas nesutriko, tik natrio rodiklis visada ties apatine normos riba, kadangi druskos negaunu iš niekur.
Mano šeimos gydytoja, pastebėjusi labai staigų svorio kritimą, pasiūlė pasitikrinti inkstų, kepenų funkcijas – viskas idealu. Pas dietologus nuėjau jau sulieknėjusi. Tiesiog norėjau išsitirti, kadangi kalbama, kad labai daug svorio netenkama raumenų masės sąskaita, o tai sukelia savų problemų. Jie nustatė, kad mano biologinis amžius jaunesnis 3-4 metais, ko sunkiai buvo galima tikėtis anksčiau turėjus 2-o laipsnio nutukimą. Beje, riebalų kiekis vis dar yra ties viršutine normos riba, riebalai mano organizme sudaro apie 27 proc. ir kaupiasi, kaip bebūtų liūdna, ties pilvu. Taigi man dar leista numesti 6 kg. Tuo tarpu raumenų sistemoje – jokių bėdų, todėl dietologai klausė, ar aš praeityje nesportavau. Iš tiesų jaunystėje, prieš 15 metų, lankiau karatė. Pasirodo, net po tokių drastiškų pokyčių mano raumenų masė yra didesnė už statistinį vidurkį. Taigi aš nepraradau raumenų. Kaulinis tankis taip pat didesnis už vidurkį – osteoporozė man negresia“, - pasakojo moteris.
Dietologė: visam laikui sulieknėti įmanoma tik nesilaikant dietų
Pasak gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės, visuomenėje įsigalėjęs mitas, kad norint mesti svorį, reikia labai save riboti, tačiau toks savęs ribojimas turi atvirkščią efektą – jis kelia nuolatines mintis apie maistą. Be to, jei yra taisyklė, ji būtinai bus sulaužyta, o tai sukelia kaltės jausmą, kuris savo ruožtu gali paskatinti persivalgymą.
„Dažnai klaidingai manoma, kad norint sulieknėti tereikia turėti valios. Iš tiesų mūsų svorį reguliuoja pats kūnas. Už apetitą atsako labai daug jį reguliuojančių hormonų – apie 20 alkio ir apie 40 sotumo. Taigi į bet kokį mūsų žingsnį, susijusį su valgymu, kūnas reaguoja prisitaikydamas. Jeigu mes keletą dienų pavalgome mažiau, kitas kelias dienas valgome daugiau. Taip fiziologiškai palaikomas pastovus kūno svoris. Organizme egzistuoja vadinamasis pusiausvyros taškas. Tai genetiškai nulemtas svoris, kurį kūnas stengiasi palaikyti, lygiai taip pat, kaip pastovią temperatūrą, širdies ritmą ir pan. Taigi įvairiausi skaičiavimai, kad, tarkime, jei kasdien suvalgysiu po vieną saldainį, per metus priaugsiu 3 kg, yra mechaniški. Taip neatsitinka, nes kūnas pats reguliuoja svorį. Tereikia juo pasitikėti: alkio jausmas parodo, kad kūnui jau trūksta kalorijų, sotumas – kad jau gana“, - teigė pašnekovė.
Paprašyta pakomentuoti aprašytą atvejų, dietologė pabrėžė, kad šiuo atveju valgymas visgi nėra intuityvus, nes valgant intuityviai nekuriamos jokios taisyklės. Taigi moteris tiesiog pasirinko jai priimtiną dietą.
Taip pat įrodyta, kad apetitą didina neišsimiegojimas. Užtenka netgi vienkartinio neišsimiegojimo. Dar viena šių laikų rykštė – stresas. Mokslininkai mano, kad prie dabartinės nutukimo epidemijos jis labai prisidėjo, nes skatina nesirūpinti valgymo procesu, valgyti atsainiai, pernelyg negalvojant, ar norisi“, - pasakojo A. Jauniškytė.
Kodėl egzistuoja tiek daug populiarių mitybos teorijų? Dietologės manymu, taip yra todėl, kad žmonės, tikėdami teorijos veiksmingu, nepaiso savo pojūčių. Vienas iš pavyzdžių – žaliavalgystė. Žmonės griebiasi žaliavalgystės tikėdamiesi, kad ji išgydys visas ligas, ir net kai jie jaučiasi blogai, vis tiek laikosi šios mitybos principų.
„Tai ir yra savo kūno nesiklausymas – kai taip valgant man silpna, bloga, norisi visiškai kitokio maisto, o aš vis tiek laikausi įsikibęs teorijos. Tai dažnai tenka girdėti iš tikrų žaliavalgių. Svorį numesti iš tiesų yra nesunku – bet kuri teorija suveikia, jei prieš tai žmogus nesilaikė daug dietų. Sėkmingiausias paprastai būna pirmas kartas, tačiau kuo dažniau dietos kartojamos, tuo darosi sunkiau numesti svorį. Statistika, kad 95 proc. atvejų svoris po dietų sugrįžta, o 70-80 proc. atvejų iš jų dar labiau padidėja, ne iš piršto laužta. Tiesa, tai trunka ilgai – per 3-4 metus, bet visgi dietos rezultatų nebelieka. Kai nukrenta svoris, žmogus, aišku, jaučiasi daug geriau, atsiranda euforija, bet kai po kurio laiko svorio priaugama, tiek nuotaika, tiek sveikata labai blogėja.
Kaip nutiks šiuo atveju – kol kas prognozuoti sunku, nes svoris nukritęs pakankamai neseniai. Žinoma, nebūtinai turi išsipildyti pesimistinis scenarijus, visgi noriu pabrėžti, kad vertinti dietos sėkmę anksti. Nors mes nuolat girdime apie sėkmingus dietų rezultatus, iš tiesų kalbama apie trumpalaikius rezultatus, tačiau televizijos ekrane mes galime stebėti nuolatines garsių žmonių lieknėjimo istorijas: jie pasirodo tai numetę svorio, tai jo priaugę, po to vėl sulieknėja ir vėl priauga, ir taip be galo“, - teigė pašnekovė.