Tokią realybę šalies ligoninėse rado šiemet jas patikrinusi Maisto ir veterinarijos tarnyba, šeštadienį pranešė „Lietuvos ryto“ televizija.
Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad daugiausia pažeidimų tose sveikatos priežiūros įstaigose, kurios ne pačios gamina maistą, o perką jį iš tiekėjų. Ji žada maisto gamintojus kontroliuoti griežčiau.
„Ministro įsakymu reglamentuosime ligoninių maitinimą, ko nebuvo. Šiame dokumente bus nustatyta, kokie maisto produktai rekomenduojami, kokie draudžiami, kokia yra atsakomybė atskirų maitinimą organizuojančių pareigūnų, taip pat numatomi ligoninių maitintojų mokymai“, – sako ministerijos visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.
Tokią tvarką ketinama nustatyti dar šį rudenį.
Pažeidimus veterinarai aptiko kas antroje tikrintoje ligoninėje. Kas penktas maisto gamintojas ligonius maitina pigesniais produktais negu nurodyta valgiaraštyje, pavyzdžiui, grietinė keičiama augalinių riebalų mišiniu, kumpis – mechaniškai atskirta mėsa.
Daugiausia pažeidimų rasta Vilniaus regione – 24 gydymo įstaigose. Netinkamai maistas ruoštas šešiose Klaipėdos, penkiose Kauno, keturiose Alytaus ir trijose (iš keturių) Marijampolės regiono sveikatos priežiūros įstaigose.