Tiesiog mums tokią nuomonę įpiršo specialistai. Nustatė, kad su maistu gaunamas cholesterolis padidina cholesterolio kiekį kraujyje, kuris kemša kraujagysles ir kenkia širdžiai. Cholesterolio yra kiaušinių tryniuose, o be baltymuose, todėl tryniams nepelnytai paskelbtas boikotas.
Pasaulis ėmė kraustytis iš proto. Net parduotuvėse galima įsigyti atskirtų ir vartojimui paruoštų baltymų.
Nepaisant to, yra viena svarbi priežastis nebijoti trynių. Mokslininkai išsiaiškino, kad su maistu gaunamas cholesterolis iš tikrųjų neturi nieko bendro su cholesterolio metabolizmu. Tai reiškia, kad maisto produktai, kuriuose gausu cholesterolio, cholesterolio kiekio kraujyje nedidina. Netgi yra įrodymų, kad jis padidina gerojo cholesterolio koncentraciją (šis siejamas su mažesne širdies ligų rizika).
Kiaušinių tryniuose daug tiek sočiųjų, tiek nesočiųjų riebalų - pastarieji yra dar viena maistingoji medžiaga, kuri, anot specialistų, neretai deramai neįvertinama ir nepelnytai nurašoma. Kiaušinių tryniuose gausu ir vitamino E, kurio amerikiečių organizme ypatingai stinga. Nepaisant to, tikroji priežastis, kodėl tryniai tokie naudingi, yra karotenoidai – maistingosios medžiagos, kurių aptinkama augaliniuose ir gyvuliniuose riebaluose. Būtent jie kiaušinių tryniams (ir medžių lapams) rudenį suteikia išskirtinę geltoną spalvą. Tryniuose daugiausia dviejų rūšių karotenoidų – liuteino ir zeaksantino, kurie naudingi akių sveikatai ir malšina uždegiminius procesus.
Žinoma, karotenoidų galima rasti ir kituose produktuose – pavyzdžiui, vaisiuose ir daržovėse. Nepaisant to, kiaušinių tryniai šiuo atveju turi akivaizdų pranašumą. Karotenoidus reikia vartoti kartu riebalais – tik tokiu atveju organizmas juos pilnai įsisavina. Šiuo atveju kiaušinis – puikiausias pasirinkimas. Valgykite kiaušinių ir gausite daugiau šių maistingų medžiagų – ir ne tik iš kiaušinių, bet ir iš kartu su jais valgomų produktų. Du dideli kiaušiniai – 143 kalorijos, 13 gramų proteinų ir beveik 10 gramų riebalų.
2016 metais atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta: žmonės, kiaušinius valgydami kartu su daržovių salotomis, įsisavina net 9 kartus daugiau karotenoidų, įskaitant liuteiną ir zeaksantiną iš kiaušinių ir alfa karoteną bei likopeną iš daržovių. Tie patys mokslininkai atliko ir dar vieną tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad analogiška situacija ir su vitamino E įsisavinimu.
Amerikiečiai niekaip neįpranta valgyti daugiau daržovių – net 87 proc. Jungtinių Valstijų gyventojų jų valgo mažiau nei rekomenduojama. Šiuo atveju, sąmoningai nevalgydami trynių, jie sau daro dar didesnę žalą, sako Purdue universiteto mitybos ekspertas ir vienas iš tyrimo autorių Jung Eun Kimas: „Kiaušinių baltymuose nėra riebalų, taigi toko paties poveikio tikėtis neverta“.
Taigi kitą kartą, kai nuspręsite pasigaminti ką nors iš kiaušinio, neatsisakykite trynio.