„Žiūrėti tiesiogiai į saulę, ryškią šviesą mums nėra malonu. Mes instinktyviai norime užsimerkti, prisimerkti, nusisukti nuo to šviesos šaltinio. Reiškia, tai tikrai nėra gerai“, – patikino gydytoja.

Žalingą poveikį tinklainei gali pajusti tik po kelių dienų

Ir nors debesuotą dieną žiūrėti į saulę nebe taip nemalonu, net ir tada saulė gali padaryti didelę žalą akims dėl ultravioletinės spinduliuotės.

„Tai gali sukelti neigiamą poveikį ir pažeisti mūsų akies išorinę dalį, kuri dar kitaip vadinama ragena. Saulė gali sukelti keratitą. Tuo metu žmogus pajunta labai didelį akių skausmą, diskomfortą, atsiranda didelė šviesos baimė, kitaip vadinama fotofobija, atsiranda blefarospazmas, kada žmogus refleksiškai visada nori būti užmerktomis akimis“, – laidoje „Sveikatos receptas“ vardijo gydytoja R. Jarusevičienė.

Rūta Jarusevičienė

Saulė gali pakenkti ir tinklainei.

„Tada tiesiogine to žodžio prasme būna sunaikinami tinklainės receptoriai ir žmogus tokį žalingą poveikį pajunta ne iš karto – tik po kelių dienų. Tada gali pajusti, kad pablogėjo matymas, atsirado mirguliavimas. Blogiausia, kad jis pradeda jausti tamsią dėmę prieš akis, kuri dar kitaip vadinama skotoma“, – pasakojo akių gydytoja.

Ultravioletinė spinduliuotė gali sukelti ir kitų problemų, kurios gali būti nulemtos ilgo spinduliuotės poveikio.

„Pvz., akies vidinė struktūra yra akies lęšiukas. Dėl ilgalaikio ultravioletinės spinduliuotės poveikio gali pasikeisti to lęšiuko baltyminės struktūros ir taip atsirasti katarakta, dėl kurios matymas tampa lyg pro matinį stiklą“, – paaiškino R. Jaruseviečienė, pridūrusi, kad nors žmonėms nuo 50 metų ta liga pradeda vystytis natūraliai, tačiau dėl didelio neigiamo saulės poveikio ji gali atsirasti ir anksčiau.

Sveikata - 99

Saulė neigiamai veikia ir odą aplink akis, kuri yra jautri, plona. Dėl ilgalaikio neigiamo poveikio odai aplink akis gresia ir įvairios onkologinės odos ligos.

Akims, anot medikės, kenkia ne tik saulė, bet ir soliariumai, kur ultravioletinės spinduliuotės srautas yra daugiau kaip 100 kartų didesnis, nei įprastai gauname iš saulės.

Kaip greitai žala gali praeiti?

Jeigu dėl saulės poveikio pažeidžiama ragena, gydytojos teigimu, ragenos paviršius atsinaujina maždaug per parą, jeigu nėra didelis pažeidimo plotas.

Jeigu išliktų papildomi simptomai, R. Jarusevičienė patarė kreiptis pas gydytoją dėl galimo papildomo gydymo paskyrimo.

Rūta Jarusevičienė

Jeigu anksčiau laiko atsirado katarakta, gali prireikti operacijos, kurios metu pakeičiamas neskaidrus lęšiukas.

Jeigu saulė pažeidė tinklainę, anot gydytojos, viskas priklauso nuo pažeidimo gylio ir ploto. Tad sunku pasakyti, koks bus poveikis.

Akims atsigauti gali padėti ir poilsis, pabuvimas užsimerkus, galima padrėkinti akis papildomai ir dirbtinėmis ašaromis.

Kas jautresni šviesai?

Gydytoja R. Jarusevičienė pasakojo, kad žmonių jautrumas saulės spinduliams skiriasi.

„Mūsų akyse yra skirtingas kiekis pigmento. Šviesiaakių, mėlynakių, pilkaakių žmonių akyse pigmento yra mažiau. Reiškia, niekas neužblokuoja šviesos patekimo į vidų. Rudaakiai to pigmento turi daugiau. Tas pigmentas veikia lyg tamsus stiklas prieš akis – nepraleidžia tiek daug šviesos toliau į akies vidų. Tokių žmonių akys nėra jautrios.

Ruda akis

Tuo pačiu tinklainėje, galinėje akies struktūros dalyje, taip pat yra pigmento. Nuo jo kiekio taip pat priklauso akies jautrumas. Šviesūs žmonės to pigmento turi mažiau, tamsūs – daugiau. Todėl tokių žmonių akys mažiau jautrios šviesai“, – patikslino gydytoja.

Kaip patikrinti, ar akiniai saugo akis?

Gydytoja R. Jarusevičienė patarė rinktis ne tik užtamsintus saulės akinius, bet ir turinčius papildomus filtrus, kurie blokuotų ultarvioletinius (UV) spindulius A ir B. Tie filtrai turėtų būti 100 proc. apsaugantys.

Kaip patikrinti, ar yra tas filtras? Gydytoja sakė, kad pasitikrinti galima internete arba pasinaudojus paprastu triuku.

„Apšvietus UV spinduliuote popierinį pinigą, ant jo išryškėja tam tikri elementai. Taigi galima pasiimti savo šviesos šaltinį, kažkokią lempelę ir per savo nusipirktus akinius apšviesti popierinį pinigą. Jeigu ant pinigo išryškėja tai, kas nematoma, vadinasi ant akinių lęšių nėra jokio filtro. Jeigu neišryškėja jokie papildomi elementai, reiškia tas filtras yra ir jis apsaugo“, – paaiškino medikė.

Rūta Jarusevičienė

Taip pat perkant akinius galima atkreipti dėmesį į jų kampučiuose priklijuotus lipdukus, kurie liudija, kad akiniai saugo nuo UV spinduliuotės. Paprastai nurodomas ir procentas – koks yra apsaugos lygis. Jeigu nurodyta 100 proc., vadinasi bus 100 proc. apsauga ir UV spinduliuotės blokavimas.

Gydytoja patarė akinius nuo saulės, jei įmanoma, rinktis tose vietose, kurios gali užtikrinti kokybę ir apsaugą nuo saulės, pvz., optikos salonus.

Moteris su saulės akiniais

Tuo metu akinius skaitymui, jeigu akys yra vienodų dioptrijų, yra standartinis atstumas tarp vyzdžių, galima pirkti ir kitose prekybos vietose.

Apsaugoti gali ir kontaktiniai lęšiai

Rinkoje yra ir kontaktinių lęšių su UV spinduliuotės bloku. Tačiau gydytoja R. Jarusevičienė pastebėjo, kad UV blokavimas gali būti įvairių lygių, nebūtinai 100 proc. Tad jeigu apsauga mažesnė, saulės akinius reikėtų taip pat dėvėti.

Rūta Jarusevičienė

Taip pat yra ir drėkinantys akių lašai, kuriuose yra papildomas komponentas, saugantis akis nuo UV spinduliuotės.

„Tačiau kyla klausimas, kiek ilgai bus tas dirbtinių ašarų lašas ant akies paviršiaus ir kaip ilgai veiks ta apsauga – vargu ar ji išliks kelias valandas“, – suabejojo gydytoja.

Medikė priminė, kar ir apsauginis saulės kremas aplink akis, ir kepurės, skrybėlės platesniais kraštais gali padėti papildomai apsaugoti akis nuo saulės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją