Sąnarių ligų rizikos veiksniai

Paklausta apie galimus sąnarių ligų rizikos veiksnius, gydytoja E. Tertelienė visų pirma paminėjo amžių – kuo žmogus vyresnis, tuo didesnė rizika, kad sąnariai pradės dėvėtis.

Sąnariams kenkia ir įvairios traumos.

„Jeigu žmogus sportuoja netinkamai, parenkami per dideli fiziniai krūviai, tai taip pat skatina sąnarių dėvėjimąsi. Aplinkinių raumenų silpnumas gali irgi būti traumų priežastis, kas skatina vėlesnį sąnarių dėvėjimąsi“, – paaiškino gydytoja E. Tertelienė.

Sąnariai greičiau dėvisi ir dėl per didelio kūno svorio, nes yra labiau apkraunami.

Dar vienas galimas rizikos veiksnys – lytis.

„Tam tikros ligos, tokios, kaip reumatoidinis artritas, labiau būdingos moterims, o tokia liga, kaip podagra, labiau būdinga vyrams“, – pateikė pavyzdį gydytoja reumatologė.

Reumatoidinis artritas

Kai kurias sąnarių ligas ir jų progresavimą skatina žalingi įpročiai: rūkymas, gausus alkoholio vartojimas.

Be to, labai ryškus tam tikrų sąnarių ligų rizikos veiksnys yra paveldėjimas.

„Tokios ligos, kaip osteoartrozė – sąnarių dėvėjimasis, jeigu mamai ar močiutei prasidėjo anksčiau, dukrai gali prasidėti dar anksčiau degeneraciniai pakitimai.

Taip pat yra uždegiminės stuburo ligos, kuriomis žmogus, turintis tam tikrą geną, turi didesnę riziką susirgti.

Pacientų su podagra mes taip pat visą laiką klausiame, ar tėtis, senelis, broliai, dėdės neturi tos ligos“, – pasakojo medikė.

Svarbi sąnarių sveikatai ir mityba. Ji turi būti sveika, praturtinta vitaminais, skaidulinėmis medžiagomis, vengiant greitojo maisto, riebių patiekalų.

Pakenkti gali ir sportas

Sąnarius gali traumuoti ir tam tikras sportas.

Gydytoja E. Tertelienė patarė verčiau sportuoti pagal individualiai specialisto parengtą programą, o ne savarankiškai, pasižiūrėjus vaizdo įrašus. Nes savarankiškai sportuojant rizikuojame sau ne padėti, bet pakenkti.

Eglė Tertelienė

Taip pat gydytoja įspėjo, kad sąnariams kenkia tam tikri judesiai: „Sąnariams kenkia šuoliai, greitas bėgimas, nes kiekvienas žingsnis yra smūginė jėga, kalbant apie kelių sąnarius. Taip pat po greito bėgimo kenkia staigus stabdymas.

Taigi, tokios sporto šakos, kaip maratonų bėgimai, krepšinis, tenisas, kur yra staigūs judesiai, yra žalingos sąnariams“.

Norintiems numesti svorio gydytoja patarė pradėti sportuoti ne nuo bėgimo, bet nuo lengvo ėjimo, palaipsniui didinant fizinio krūvio intensyvumą, nueinamus atstumus, greitį.

Sportuojantys Vilniečiai

„Jeigu kalbame apie sportą sporto salėje, tai turėtų būti atliekama po truputį, didinant pakartojimų skaičių, svorį, kad staigiai nesukeltumėte kokių nors problemų ir noras sportuoti ir mažinti kūno svorį nepraeitų“, – patarė gydytoja E. Tertelienė.

Taip pat gydytoja įspėjo, kad bet kokiai intensyvesnei fizinei veiklai būtinas pasirengimas.

„Jeigu žmogus mėgsta ilgus atstumus vaikščioti kalnais, bet yra fiziškai tam nepasirengęs, jeigu neatlieka pasirengimo mankštų, tempimo pratimų prieš ir po, tai taip pat gali žaloti sąnarius“, – sakė medikė.

Ką reiškia sąnarių traškėjimas?

Neretai žmonėms sąnariai traška. Paklausta, ką tai reiškia, gydytoja reumatologė atsakė: „Žmonėms, neturintiems kažkokių ligų, neturintiems kažkokių skausmų, sąnario tinimo, ribotų judesių, traškėjimas iš principo yra nepatologinis.

Traškėjimas atsiranda, kai sąnario ertmėje susidaro oro burbuliukai ir tiesiog judesio metu tie burbuliukai sprogsta. Tada pasigirsta garsas.

Jeigu sąnariuose nenustatome kažkokių struktūrinių pažeidimų, jeigu žmogus neturi sąnarių skausmų, tinimo, artrito požymių ar sausgyslių uždegimo požymių, tas traškėjimas yra nepatologinis.

Ar reikia tą daryti? Turbūt nereikia. Ar kenkia? Turbūt nekelia“.

Eglė Tertelienė, Fausta Marija Leščiauskaitė

Taigi, sąnarių traškėjimas savaime nelaikomas liga. Visgi būna būklių, kai tai yra liga.

„Tarkime, kai yra sausgyslių uždegimas. Uždegimo metu sausgyslės praranda elastingumą ir tada pradeda traškėti. Arba jeigu sąnarys dėl kokios nors vienos ar kitos ligos yra susidėvėjęs, atsiranda trintis kaulo į kaulą. Tada irgi pasigirsta traškėjimas“, – išvardijo gydytoja E. Tertelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją