Aknę painioja su kitomis odos ligomis

Neretai akne linkstama vadinti bet kokius spuogus. Tačiau gydytoja G. Ulianskaitė patikslino – tikrai ne visi spuogai yra aknė, kaip per ne visi odos bėrimai yra alergija.

„Aknė yra lėtinė uždegiminė plauko folikulo ir riebalinės liaukos liga. Ką reiškia lėtinė? Tai reiškia, kad turime polinkį sirgti akne ir tam tikri veiksniai ją gali paprovokuoti. Gali būti ir paūmėjimai. Mes suvaldome paūmėjimą ir tuomet yra pagerėjimo laikotarpis, bet tam tikri veiksniai vėl gali ją išprovokuoti ir ji gali vėl paūmėti“, – sakė medikė.

Gintarė Ulianskaitė

Pacientai kartais painioja tokias ligas kaip rožinė su akne.

„Rožinė irgi gali pasireikšti rožiniais spuogeliais, tačiau aknės savininkų oda būna jautresnė, reaktyvesnė“, – patikslino gydytoja G. Ulianskaitė.

Ar atsiradę keli spuogeliai gali reikšti beprasidedančią aknę, anot gydytojos, priklauso nuo odos tipo. Jeigu ji linkusi labiau riebaluotis, ar yra inkštirų, tai gali būti ir pirmieji aknės bėrimai.

Tačiau tai galima ir sumaišyti su folikulitu – infekciniu plauko folikulo uždegimu. Todėl geriausia dėl to pasikonsultuoti su specialistu.

Produktų gausa ne visada gerai

Gydytoja įspėjo: kiekvieno odos tipas yra vis kitoks – vienus gali kamuoti aknė, kiti galbūt labiau linkę į pigmentaciją ar į rožinę. Tad rinktis odos priežiūros priemones pagal tai, kas galbūt tiko kitam, nėra išmintinga, nes kiekvienos problemos sprendimo būdai yra visiškai skirtingi.

„Produktų pasiūla yra labai didelė ir labai lengva pasiklysti, juolab, kad socialiniuose tinkluose matome įvairių reklamuojamų produktų ir kartais susigundome jais, nes norime išspręsti problemą čia, dabar ir greitai. Kartais tų produktų kiekis susikaupia ir pastebime, kad ta odos priežiūros rutina jau susidaro iš 10–12 žingsnių ir dažnu atveju ne padedame sau, o iš tikrųjų net ir pabloginame tą pačią aknę, dar prisideda kitos problemos, tokios, kaip kaip odos sudirgimas ir iritacija nuo didelio produktų kiekio naudojimo“, – teigė gydytoja G. Ulianskaitė.

Veido kremas

Odos priežiūros priemonės turėtų būti parenkamos pagal tai, kaip aknė išsivysto.

„Aknės išsivystymui yra labai svarbi riebalinės liaukos veikla. Jos metu būna riebalinės veiklos suaktyvėjimas, kadangi pradedama gaminti daugiau sebumo. Tam labai didelę įtaką turi hormonai androgenai.

Kitas labai svarbus veiksnys yra plauko folikulų ląstelių gamyba. Ji yra padidėjusi ir odos ląstelės plauko folikule blogiau atsisluoksniuoja. Dėl to plauko folikule kaupiasi daugiau sebumo, tai yra riebalų, odos ląstelių ir kaip to išraišką mes matome komedoną arba inkštirą. Tada natūraliai riebalinėje liaukoje gyvenančiai bakterijai, kuri vadinasi cutibacterium acnes, susidaro geros sąlygos, nes atsiranda daugiau maisto, ji pradeda labiau daugintis. Dėl to vystosi uždegimas, mūsų imuninė sistema tiesiog pradeda į tai reaguoti ir mes tada matome aplink spuogą, paraudimą – jis gali tapti skausmingas. Visi šitie veiksniai skatina aknės išsivystymą“, – nupasakojo gydytoja G. Ulianskaitė.

Gintarė Ulianskaitė, Fausta Marija Leščiauskaitė

Taigi, anot laidos dalyvės, labai svarbu paveikti visus 4 šituos etapus odos priežiūros priemonėmis.

„Jei riebalinės liaukos hiperfunkcija padidėjusi, svarbu rinktis produktus, kurie mažintų riebalinės liaukos veiklą. Pvz., tai gali būti retinoidai – visuomenei labiau žinomas jų atstovas būtų retinolis, kuris yra kosmetikos priemonėse, ar gali būti ir retinoidai vaistinėse priemonėse.

Taip pat svarbu rūpintis ląstelių atsluoksniavimu ir plauko folikulų ląstelių gamybos sunormalizavimu. Tai puikiai padeda daryti rūgštys, pavyzdžiui, galėtų būti salicilo rūgštis. Svarbu veikti ir priešuždegimiškai, kas galėtų sumažinti aknės nulemtą uždegimą – tai galėtų būti, pavyzdžiui, azelaino rūgštis.

Dar svarbu pasirinkti odos priežiūros priemones, kurios turėtų antibakterinį poveikį, pavyzdžiui, benzoilo peroksidas.

Iš šitų priemonių būtų gerai susidėti rutiną. Tik, aišku, tai irgi yra labai individualu, kad nepasirinktume per daug agresyvių priemonių ir tokiu atveju ne padėtume, o pakenktume sau“, – įspėjo medikė.

Kada kokia rūgštis tinka

Taigi, rūgštys yra puiki priemonė, taikant aknės gydymą. Jos išskiriamos į alfa hidroksirūgštis, beta hidroksirūgštis ir polihidroksirūgštis.

Gintarė Ulianskaitė

„Į aknę linkusiai odai tinkamiausia būtų beta hidroksirūgštis, kurios atstovė būtų salicilo rūgštis. Kodėl? Todėl, kad šios rūgštys yra lipofiliškos, tai yra jos myli riebalus. Jos geriau patenka į plauko folikulą bei riebalinę liauką ir geriau padeda atsluoksniuoti ląstelę.

Taip pat labai puikus variantas iš alfa hidroksirūgščių šeimos yra gliukolio rūgštis ir pieno rūgštis.

Galima naudoti ir polihidroksirūgštis – jos tinkamesnės jautresnės odos atstovėms ar atstovams“, – sakė gydytoja G. Ulianskaitė.

Visgi, pasak medikės, rūgštys gali tapti ir priešu, jeigu naudosime jas neteisingai.

Neteisingas vartojimas yra, kai norime greito efekto. Tai – per dažnas vartojimas, nes tuomet mes pažeidžiame odos barjerą, oda tampa paraudusi, pleiskanojanti ir tada kitos medžiagos per ją pereina geriau. Dėl to irgi gali padidėti odos sudirgimas

gydytoja dermatologė Gintarė Ulianskaitė

„Neteisingas vartojimas yra, kai norime greito efekto. Tai – per dažnas vartojimas, nes tuomet mes pažeidžiame odos barjerą, oda tampa paraudusi, pleiskanojanti ir tada kitos medžiagos per ją pereina geriau. Dėl to irgi gali padidėti odos sudirgimas. Pavyzdžiui, jeigu naudojame rūgštis ir dar naudojame aktyvius gydančius produktus ar vaistinius produktus, tokius kaip retinoidai, galima labai padidinti odos sudirgimą.

Kitas svarbus aspektas – nenaudoti daug aktyvių medžiagų vienu metu, nes irgi tokiu atveju ne padėsime sau, o pakenksime“, – įspėjo medikė.

Aknė

Prieš naudojant rūgštis, ypač stiprias, gydytoja patarė įsivertinti savo odos jautrumą.

„Jeigu jūsų oda labai jautri reaguojanti į daugelį odos priežiūros priemonių, dažnai jaučiate odos dilgčiojimą, kai užsidedate tam tikrus produktus, rekomenduočiau vengti stiprių rūgštinių šveitiklių, kadangi tikėtina, jog tikrai sau labiau pakenksite, nei padėsite.

Rekomenduočiau apsvarstyti prieš pradedant teptis tokias stiprias priemones, ar iš viso jūs naudojant rūgštines priemones savo odos priežiūroje. Jeigu tai yra pati pirmoji rūgštinė priemonė, kurią jūs naudosite, tikrai nerekomenduočiau pradėti nuo stiprios priemonės

gydytoja dermatologė Gintarė Ulianskaitė

Dar rekomenduočiau apsvarstyti prieš pradedant teptis tokias stiprias priemones, ar iš viso jūs naudojant rūgštines priemones savo odos priežiūroje. Jeigu tai yra pati pirmoji rūgštinė priemonė, kurią jūs naudosite, tikrai nerekomenduočiau pradėti nuo stiprios priemonės. Galbūt galima būtų pradėti nuo mažesnės koncentracijos priemonės, pavyzdžiui, prausiklio su salicilo rūgštimi ar glikolio rūgštimi, kuomet kontaktas ant odos yra palyginti trumpas, bet jūs galite įsivertinti, kaip jūsų oda reaguotų. Tai būtų toks palaipsnis produktų naudojimas. Vėliau gal būtų galima kremą pradėti naudoti su tam tikra rūgštimi, o ne iš karto šokti prie labai stiprios priemonės, kuri gali sukelti tiek odos barjero pažeidimą, tai yra ir iritacinį kontaktinį dermatitą, kuris gali būti įvairaus laipsnio – gali sukelti tiesiog odos paraudimą su pleiskanojimu, bet gali būti ir labai stipri reakcija, kuri pasireikštų odos paraudimu, niežėjimu, pleiskanojimu, patinimu, blogiausiu atveju galėtų būti ir cheminis nudegimas – atsirasti pūslės, nors nuo namų produktų to neturėtų būti, bet vis tiek yra tikimybė.

Jeigu jūsų oda yra linkusi į aknę, bet jautresnė, tai galit išprovokuoti ir kitas odos ligas, tokias kaip perioralinis dermatitas, kuris pasireiškia pleiskanojimu, paraudimu, mažais spuogeliais aplink burną, nosį ar akis, ar galite išprovokuoti rožinę“, – išvardijo rizikas gydytoja G. Ulianskaitė.

Kuo ypatingas hormoninis gydymas?

Vienas iš aknės gydymo būdų yra hormoninis, bet jis retai yra pirmo pasirinkimo gydymas.

„Yra tam tikrų būklių, kuomet tai yra labai tikslingas gydymas. Pavyzdžiui, yra gretutinių ligų, kurios paskatina hormonų disbalansą, kuris stimuliuoja aknę. Viena iš tokių gan dažnų ligų yra policistinių kiaušidžių sindromas.

Gintarė Ulianskaitė

Aišku, būna ir kitų simptomų, apie kuriuos konsultacijos metu su paciente išsikalbame. Tai būtų mėnesinių ciklo sutrikimai, galėtų būti ir antsvoris, padidėjęs plaukuotumas. Tuomet sprendžiame, ar reikalinga ir ginekologo konsultacija, nes iš hormoninio gydymo gali būti kontraceptikai, kuriuos Lietuvoje dažniausiai skiria gydytojas ginekologas.

Taip pat galėtų būti skiriamas ir vaistas, kuris originaliai vartojamas, kaip vaistas nuo spaudimo, tačiau jis taip pat turi antiandrogeninį poveikį ir kartais yra skiriamas aknės gydyme.

Medicinoje jau yra sukurti vaistai ir užsienyje naudojami yra vietiškai. Tai yra tepami hormoniniai antiandrogeniniai vaistai, skirti aknei, tačiau Lietuvoje kol kas dar jų neturime“, – sakė gydytoja G. Ulianskaitė.

Kenkia ir tam tikri kasdieniniai įpročiai

Gydytoja sakė, kad aknės būklę pablogina ir spuogų spaudymas. Taip žmonės daro viena vertus tikėdamiesi, kad aknė greičiau praeis, kita vertus tai gali būti ir streso numalšinimas – netgi išskiriama ekskoriacinė aknė, kuomet žmonės labai intensyviai spaudo spuogus.

Aknė

Būklę gali pabloginti ir dažnas veido lietimas, nes pati trintis gali paskatinti aknę, jeigu turite tam polinkį, taip pat galime įnešti ir antrinę infekciją, į aknės jau esamus bėrimus.

„Rūkymas taip pat gali pabloginti aknę, nes jis tiek stimuliuoja riebalines liaukos veiklą, tiek paskatina plauko folikulo ląstelių gamybą, taip atsiranda pirmoji aknės stadija – komedonai, tai yra inkštirai“, – paaiškino gydytoja G. Ulianskaitė.

Aknė gali pablogėti ir dėl reto makiažo šepetėlių, kempinėlių plovimo, dėl ko gali kilti antrinė infekcija. Juos būtų gerai plauti bent jau kelis kartus per savaitę.

Aknė gali pablogėti ir dėl reto makiažo šepetėlių, kempinėlių plovimo, dėl ko gali kilti antrinė infekcija. Juos būtų gerai plauti bent jau kelis kartus per savaitę.

Kaip gydomi aknės palikti randai?

Dažna problema yra ir randų susiformavimas dėl aknės. Tam didelę įtaką turi spuogų spaudymas.

Gintarė Ulianskaitė

„Kai spaudžiame spuogą, mes tiesiog tą patį uždegimą išplečiame giliau. Tada imuninė sistema sureaguoja, tas spuogelis aplinkui labiau parausta ir tai paskatina didesnius randėjimo procesus.

Bet taip pat labai didelę įtaką randų susidarymui turi ir pačios aknės sunkumas. Jeigu yra cistinė mazginė aknė, kuomet susidarę dideli paraudę mazgeliai, didesnė tikimybė, kad susidarys randeliai. Bet, aišku, gali susidaryti ir komedoninės aknės randeliai.

Kai spaudžiame spuogą, mes tiesiog tą patį uždegimą išplečiame giliau. Tada imuninė sistema sureaguoja, tas spuogelis aplinkui labiau parausta ir tai paskatina didesnius randėjimo procesus

gydytoja dermatologė Gintarė Ulianskaitė

Kitas svarbus veiksnys yra genetika, individualūs randėjimo procesai. Net įrodyta, kad jeigu pirmos eilės giminaičiai, turintys aknę, turi randus, tai yra didesnė tikimybė, jog ir jūs turėsite randelius, jeigu jums atsiras aknė“, – paaiškino G. Ulianskaitė.

Anot jos, geriausia yra laiku pradėti gydyti aknę – tai padėtų išvengti randelių.

Aknės nulemti randai

„Jeigu matome, kad yra aknė ir besiformuojantis randeliai, tuomet mes turime skirti sisteminį gydymą, tai yra gydymą geriamaisiais vaistais tam, kad užkirstume tam kelią.

O kalbant jau apie randelių gydymą, šiais laikais yra tikrai nemažai priemonių. Tik aknės randelių gydymas yra gana ilgas procesas – neužteks vienos procedūros jiems išgydyti, todėl yra taikomas kompleksinis gydymas: gali būti taikomi cheminiai šveitimai, kurių tikslas yra pakeisti viršutinį odos sluoksnį ir pastimuliuoti kolageno sintezę, galėtų būti ir frakcinis odos gydymas lazeriu – paprastai pasakius, tai yra kaip odos šlifavimas – lazeriu viršutinis odos sluoksnis nušlifuojamas, jo tekstūra sulyginama, susidaro trauma, kuri pastimuliuoja gijimo procesus ir naujo kolageno susidarymą.

Dabar gan populiaru aknės randelių gydymui taikyti mikroadatinę radijo dažnio procedūrą, kurios metu daug smulkių adatėlių patenka į mūsų odą ir ji paveikiama radijo dažniu. Ta mikrotrauma ir radijo dažnis skatina regeneraciją ir naujo kologeno susidarymą. Dėl to randeliai pasidaro tolygesni, mažiau matomi.

Dar toks įdomus dalykas, dažniausiai taikomas kombinacijoje su kitais aknės randų gydymais, yra subcizija, kuomet adatėle tiesiog atlaisvinami randiniai audiniai, kurie ir įtraukia mūsų odą gylyn, kad susidarytų odos paviršiuje tarsi duobutė.

Dažniausiai taikoma kombinacija visų šitų gydymų. Ta kombinacija gali būti taikoma arba atskirų vizitų metu, o kartais net ir tų pačių vizitų metu“, – pasakojo gydytoja G. Ulianskaitė.

Gintarė Ulianskaitė

Dažniausiai priemonių, taikomų namuose, anot laidos pašnekovės, nepakanka aknės randų gydymui.

„Jeigu tai yra labai nedideli paviršiniai nelygumai, gali būti taikomi tam tikri kremai, medikamentai ar net ir kosmetinės priemonės, kurios turi savo sudėtyje retinoidų, tai yra vitamino A tam tikros rūšys, kurios taip pat palygina odos tekstūrą ir stimuliuoja kolageno sintezę.

Bet jeigu randeliai yra gilesni, tai gydymo būdas taikomas klinikose, o ne namuose“, – sakė gydytoja G. Ulianskaitė.