Sakoma, kad sąnarių sveikatai ypač naudingas patiekalas yra mūsų tautiečių pamėgta šaltiena. Ar tikrai šio patiekalo verta valgyti kuo daugiau, Delfi laidoje „Sveikatos receptas“ atsakė gydytoja reumatologė Eglė Tertelienė. Kartu gydytoja papasakojo, kas dar yra naudinga sąnariams, o kas kenkia. Pirmąją pokalbio apie sąnarių sveikatą dalį, kurioje gydytoja E. Tertelienė papasakojo ir ką gali reikšti sąnarių traškėjimas, rasite čia.

Kas kenkia sąnariams, o kas padeda?

Gydytoja E. Tertelienė patvirtino: sąnarių sveikata labai priklauso nuo mitybos. Ir nors konkretaus sąnariams naudingo produkto ji negalėjo išskirti, tačiau apskritai kalbėdama apie jų sveikatą, rekomendavo laikytis bendrų sveikos mitybos principų.

„Reikėtų vartoti daugiau uždegimą slopinančių produktų, tokių kaip alyvuogių aliejus, avokadai, riešutai, sėklos, skaidulinės medžiagos, tai yra pilno grūdo kruopos, daržovės, vaisiai. Baltymus reikėtų gauti iš liesos mėsos, žuvies, ankštinių daržovių – tai visi uždegimą slopinantys produktai.

Nereikėtų vartoti produktų, kurie skatina uždegiminius procesus organizme, tai yra pridėtinio cukraus, riebaus maisto, transriebalų, kurių gausu gruzdintuose, aukštoje temperatūroje keptuose, įvairiuose konditerijos gaminiuose. Į visą tai eina pusfabrikačiai, greitas maistas“, – vardijo gydytoja E. Tertelienė.

Šaltiena su daržovėmis ir spanguolėmis

Paklausta, ar teisybė, kad sąnariams labai naudinga yra šaltiena, gydytoja atsakė: „Taip, šaltienoje yra susidariusio natūralaus gliukozamino, bet pagalvojus apie tai, kad ji verdama iš riebios mėsos, visokių subproduktų, sakyčiau, kad gal nereikėtų ja labai piktnaudžiauti. Geriau gal būtų vartoti gliukozamino papildus, išvengiant visų kitų žalingų produktų“.

Sąnariams naudinga ir ciberžolė

Gliukozaminas įeina į sąnarių sudėtį, todėl kartais kaip prevencija nuo sąnarių ligų rekomenduojami gliukozamino ir chondroitino papildai. Jie papildo sąnarius reikalingomis medžiagomis ir apsaugo kremzlę, kad ši ilgiau nesidėvėtų.

„Taip pat rekomenduojama vartoti žuvų taukus su padidintu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu, kurie mažina uždegiminius procesus ir skausmus gali sumažinti.

Labai rekomenduojamas kurkuminas, kurio yra ciberžolėje, bet to prieskonio reikėtų suvartoti labai daug. Todėl yra pagaminti specialūs papildai.

Kalbant apie vitaminus, labiausiai reikėtų vitamino D, bet prieš jį vartojant, reikėtų pasidaryti tyrimą, kad būtų nustatyta reikalinga dozė“, – patarė gydytoja E. Tertelienė.

Eglė Tertelienė

Koks sportas naudingas?

Sąnariams gali būti naudingas ir sportas.

„Kalbant apie sąnarių sveikatą, rekomenduojami įvairūs pratimai, kurie stiprina visus raumenis aplinkui sąnarius: rekomenduojami aerobiniai pratimai, ištvermės fizinis aktyvumas – vaikščiojimas, lengvas bėgimas, dviratis.

Reikėtų nepamiršti ir jėgos treniruočių: sąnariams rekomenduojami joga, pilatesas, net mankšta su svoriais, bet tie svoriai neturėtų būti dideli. Rekomenduojami pratimai, atliekami su savo kūno svoriu, tempimo pratimai turi didelę reikšmę.

Pilates

Ta pratimų visuma turi būti įvairi: neturėtų būti apkraunami vieni raumenys, o kiti ilsėtis, nedirbti, nes tada ilgainiui susiformuoja patalogijos ir deformacijos“, – patarė medikė.

Kaip sąnarių ligas veikia žalingi įpročiai?

Kalbėdama apie sąnarių priešus, ypač apie reumatines, autoimunines ligas, gydytoja E. Tertlienė kaip labai didelį rizikos veiksnį įvardijo rūkymą, kuris labai skatina tokios ligos, kaip reumatoidinis artritas, prasidėjimą.

„Jeigu jau prasidėjo ta liga ir žmogus nemeta rūkyti, tada ribojamas vaistų veikimas, rūkančiųjų ligos aktyvumas yra didesnis, taip pat ir ligos progresavimas, sąnarių pažeidimas, destrukcijos. Todėl mes rūkantiems visą laiką rekomenduojame mesti rūkyti“, – paaiškino gydytoja reumatologė.

Eglė Tertelienė

Sąnarių priešas yra ir alkoholis.

„Tam tikrų ligų gydymui, ypač reumatinių, autoimuninių, skirti vaistai absoliučiai nesuderinami su alkoholiu. Sergant podagra, alkoholis skatina šlapimo rūgšties kaupimąsi, podagros priepuolius. Apskritai visoms autoimuninėms ligoms nesaikingas alkoholio vartojimas nerekomenduojamas“, – sakė gydytoja E. Tertelienė.

Sąnarių ligas nulemia ir darbas

Sąnarių ligos gali priklausyti ir nuo pasirinkto darbo.

„Pakankamai dažnos pacientės, besiskundžiančios sąnarių skausmais, yra siuvėjos, virėjos, jeigu kalbame apie moteris. Kalbant apie vyrus, tai yra statybininkai, dirbantieji su medžiu.

Kenkia ilgą laiką atliekami pasikartojantys judesiai, apkraunantys sąnarius. Tiesiog su metais atsiranda sąnarių pažeidimas“, – paaiškino gydytoja reumatologė.

Eglė Tertelienė

Net ir sėdimas darbas, laiko leidimas visą dieną prie kompiuterio kenkia sąnariams.

„Kai aiškiniesi, koks paciento darbas, paaiškėja, kad sėdimas. Atrodo, kad apkrovos nėra, bet ateina su rankų, alkūnių sąnarių skausmais. Kai pradedi aiškintis, paaiškėja, kad visą dieną ranka būna įtempta: ar su pele, ar su telefonu – tai yra 8–9 val. trunkanti sausgyslių ir raumenų įtampa. Ilgainiui sausgyslės ir raumenys nuvargsta. taip prasideda problemos“, – patikslino gydytoja E. Tertelienė.