Įdomu tai, kad skirtingų kartų žmonės dabar skirtingai supranta, kas yra gražu. Apie tai Delfi televizijos laidoje „Sveikatos receptas“ plačiau papasakojo plastikos chirurgas daktaras Darius Radzevičius.

Dvi ryškios tendencijos

Gydytojas, paprašytas prisiminti, kaip grožis buvo suvokiamas prieš maždaug 20 ar 30 metų, sakė, kad tuo metu dar mūsų šalyje dar visi atrodė vienodai ir buvo sutraumuoti prieš tai buvusio sovietmečio.

„Be jokios abejonės netgi sovietiniais laikais buvo klinikų, kur kur buvo galima atlikti tam tikras estetines operacijas, ir netgi, mano žiniomis, žmonės važiuodavo į Maskvą į Peterburgą, kad jiems atliktų operacijas dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Bet jeigu žiūrėtume, kaip atrodė Vakarų pasaulio [supratimas apie grožį] prieš 20 ar 30 metų ir dabar, jis be jokios abejonės, pasikeitė“, – neabejojo gydytojas D. Radzevičius.

Darius Radzevičius

Anuo metu sekso simboliai buvo tokių serialų, kaip „Gelbėtojai“ aktoriai, į kuriuos daug kas norėjo būti panašūs. O šiais laikais esą visi žvalgosi į nuomonės formuotojus socialiniuose tinkluose.

Gydytojas pasakojo, kad anksčiau aiškių grožio standartų nebuvo. Gražiu žmogumi visais laikais laikytas tas žmogus, kuris atrodo jaunai ir sveikai.

Ir dabar yra tas pats, bet prisidėjo tam tikrų niuansų.

Yra nemažai žmonių, kurie absoliučiai nevengia atrodyti dirbtinai: su per didelėmis krūtimis, per didelėmis lūpomis, per trumpomis nosimis, su per dideliais sėdmenimis. Žmonės visiškai nesigėdija, kad jie atrodo nenatūraliai, ir negražiai, mano galva

daktaras Darius Radzevičius

„Šiuo metu yra dvi kardinaliai priešingos tendencijos. Viena tendencija, kai pacientai nori kaip įmanoma natūralesnio rezultato, nors jeigu kalbėti apie mano praktiką, mano pacientės visą laiką norėjo, kad tos padidintos krūtys neatrodytų kaip padidintos, jeigu atliktos tam tikros injekcijos, kad to nesimatytų. Jeigu pažiūrėsime globaliu mastu, tai implantų dydis vis mažėja, vis siaurėja. Vis norima pasiekti tą natūralų, gražų, nematomą rezultatą.

Bet iš kitos pusės yra nemažai žmonių, kurie absoliučiai nevengia atrodyti dirbtinai: su per didelėmis krūtimis, per didelėmis lūpomis, per trumpomis nosimis, su per dideliais sėdmenimis. Žmonės visiškai nesigėdija, kad jie atrodo nenatūraliai, ir negražiai, mano galva“, – pastebėjo daktaras D. Radzevičius.

Skirtingas supratimas, kas yra gražu

Gydytojas sakė negalintis tiksliai atsakyti, kodėl taip yra, tačiau spėjo, kad tai susiję su socialiniais tinklais ir nuomonės formuotojais juose.

Studijos sako, kad apie 90 proc. moterų, kurios deda į socialinius tinklus savo nuotraukas, yra vienaip ar kitaip pakoreguotos – ne tik spalvine prasme, bet ir visom kitom prasmėm

daktaras Darius Radzevičius

„Studijos sako, kad apie 90 proc. moterų, kurios deda į socialinius tinklus savo nuotraukas, yra vienaip ar kitaip pakoreguotos – ne tik spalvine prasme, bet ir visom kitom prasmėm.

Kitaip tariant, socialiniuose tinkluose, mūsų virtualioje erdvėje yra kuriamas tarytum netikras vaizdas, netikras grožio standartas ir žmonės, kurie praleidžia daug laiko, turėdami telefoną savo rankoje, tarytum patiki, kad tai yra nauja norma“, – kalbėjo laidos svečias.

Darius Radzevičius

Plastikos chirurgas prisiminė vieną įdomią studiją, parodžiusią, kaip skirtingai grožį vertina skirtingos kartos. „Photoshop“ programa modeliui buvo pakoreguotos lūpos ir skirtingų kartų atstovai buvo paprašyti įvertinti, kurios lūpos jiems atrodo gražesnės.

„Mano kartai – X kartai – buvo gražios būtent tos lūpos, kai, kaip ir įprasta gamtoje, viršutinė lūpa buvo šiek tiek mažesnė negu apatinė. Bet Z kartos, kuri turbūt gimė su telefonu rankoje ir su socialiniais tinklais, grožio standartas visiškai pasikeitė – jiems buvo gražesnės lūpos, kada jos buvo vienodo dydžio.

Kai tu matai tą vaizdą ne vieną ir ne dešimtą kartą, tai imi tikėti, kad taip yra gražu, tai yra norma“, – mano daktaras D. Radzevičius.

Daktaras prisiminė dar vieną įdomų tyrimą – moterys, kurios daugiau laiko praleidžia socialiniuose tinkluose, žymiai dažniau ateina pas grožio specialistus – ne tik plastikos chirurgus, bet ir dermatologus, kosmetologus, plaukų priežiūros specialistus.

Darbo filosofija

Plastikos chirurgas buvo atviras: „Aš esu tas žmogus, kuriam negražu didelės pripūstos lūpos, kuriam negražu per didelės krūtys, kuriam negražu per trumpos nosys. Mano filosofija yra paprasta – pirmiausia turi išlikti gydytoju ir pirma turi žiūrėti, kas yra saugu. Tai plastinėje chirurgijoje yra beprotiškai svarbu.

Darius Radzevičius, Fausta Marija Leščiauskaitė

Ar yra saugu prileisti daug, įdėti daug, sutrumpinti per daug? Ne, tai nėra saugu. Visais tais atvejais didėja komplikacijų rizika. Tai mano pirmas punktas yra paprastas – kad viskas, ką aš atlikčiau, būtų atliekama, kaip įmanoma saugiau.

Be abejo, su kiekiais, su dydžiais ir ir visa kita – kita filosofija, kurią aš jau turbūt kartojau nežinau, kiek kartų: aš turiu ir dukrą, ir turiu žmoną. Ar, aš tai daryčiau savo dukrai, kuri šiuo metu yra jau suaugusi, anksčiau dar buvo paauglė? Ar aš tai daryčiau savo žmonai?

Dar kitas dabar jau atsirado – aš pritraukiu vis daugiau ir daugiau senstančių vyrų, kurie yra galbūt mano metų, galbūt vyresni. Ar aš tai daryčiau sau vienokią ar kitokią kosminę operaciją ir ar aš sau kelčiau antakius, kad atrodytų kakta lyg būčiau visą laiką nustebęs? Turbūt ne. Taigi atsirado dar vienas aspektas, dar vienas kriterijus, kuris sudaro mano filosofiją, – ką aš daryčiau sau pats“.

Gydytojas sakė, kad remdamasi šiuo požiūriu atsisako vykdyti kai kurių savo pacientų pageidavimus, kurie jiems gali pakenkti.