Gali būti suprastėjusios nuotaikos priežastis

„Jodas yra svarbiausias elementas normaliai skydliaukės funkcijai ir jos veiklai. Dėl to pagrindiniai šio mikroelemento simptomai yra susiję su skydliaukės funkcijos sutrikimu. Trūkstant jodo, galime jaustis nervingesni, jausti nemigą, pastovų šaltį, gali slinkti plaukai, lūžinėti nagai, oda būti išsausėjusi“, – sakė M. Kazakevičienė.

Šiuos simptomus dažnai galima supainioti su kitų ligų simptomais, todėl labai svarbu išsitirti skydliaukės veiklą pas endokrinologą atliekant echoskopiją arba kraujo tyrimus.

„Jei žmogus įprastai būdavo geros nuotaikos, darbingas, bet vieną dieną pastebėjo, kad jo nuotaika yra prastesnė, prastesnis miegas, daugiau prakaituoja ar sausėja oda – vertėtų kreiptis pas gydytoją, jog būtų nustatytos priežastys. Jodo galima ir perdozuoti, valgant per daug joduotos druskos ar geriant per daug papildų, geriant vaistus, kurie gydo širdies aritmiją. Taip pat galima perdozuoti piktnaudžiaujant vaistais nuo gerklės skausmo, nes jų sudėtyje yra šio mikroelemento“, – kalbėjo vaistininkė.

Miglė Kazakevičienė

Pagrindiniai perdozavimo simptomai – viduriavimas, karščio netoliaravimas, svorio kritimas. Tai taip pat nėra specifiniai simptomai, todėl be kraujo tyrimo būtų sunku suprasti, kad perdozavote jodo.

Iš lietuviškų daržovių jodo negausime

„Šio elemento lietuviams neretai trūksta, kadangi dirvožemyje ir vandenyje jo beveik nėra. Todėl ir Lietuvoje išaugintos daržovės ar vaisiai jo neturi. Būtent dėl to rekomenduojame vartoti papildus. Be to, kalbant apie poilsį prie jūros, jodo taip pat nelabai pasisavinsime, jo gauname tik su maistu. Tai jūrų kopūstai, jūrų dumbliai ar žuvis“, – sakė M. Kazakevičienė.

Reikia nepamiršti ir to, kad jodas yra lakus, tad joduotą druską reikėtų laikyti sandariai uždarytą. Jos nereikėtų berti į verdantį vandenį - patiekalą sūdyti tik jau pagamintą.

Tepamas jodas – jodo tirpalas, skirtas žaizdų dezinfekcijai, liaudės medicinoje dar naudojamas gydyti nagų grybeliui. Tačiau vaistininkė pataria rinktis kitas, tam specialiai sukurtas priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)