Aplinkiniai piktindamiesi važiavo pro šalį

„Priėjau arčiau, išgirdau, kad žmogui kažkas blogai. Supratau, kad tikriausiai tai infarktas, nes jau ne kartą esu padėjęs tokiam žmogui. Tada pradėjau daryti tai, ką buvau išmokęs iš pirmosios pagalbos kursų: ištraukiau iš mašinos ir pradėjau masažuoti širdį“, – TV 8 laidoje „Sveikatos medis" pasakojo R. Vasčiula.

Paaiškėjo, kad infarktą ir klinikinę mirtį patyrė 49 metų lakūno piloto profesiją pasirinkęs vyras. Būtent šio vyro mama norėjo padėkoti būriui žmonių ir, pirmiausia, Ryčiui, kad sūnus liko gyvas.
„Jei ne jūs, tikriausiai nebūtų pasisekę. Čia džiaugsmo ašaros. Jūsų dėka tos kelios sekundės pavirto į šansą gyventi“, – dėkojo mama Auksė.

Gyvybę išgelbėjęs Rytis sako, kad itin skaudu buvo matyti žmones, pravažiavusius pro šalį ir dar piktai burbėjusius.

Širdis

„Juk gali būti blogai ir mano artimam žmogui, dėl to labai svarbu žinoti, ką tokiu atveju padaryti. Po kiek laiko sulaukėme medikų, kuriuos iškvietė moteris, pradėjusi garsiai kviesti pagalbą. Iš tiesų, čia jai reikia dėkoti, nes ji atkreipė visų dėmesį“, – kalbėjo Rytis.

Ištiktas infarkto pilotas buvo atgabentas į Vilniaus universiteto Santaros klinikas. Čia jam buvo ištirpintas krešulys, užkimšęs širdies kraujagyslę. Dar 4 paras jis buvo paniręs į komą, po to jam buvo taikomas hipoterminis gydymas, kad nebūtų pažeisti smegenys.

„Pacientas į ligoninę atvežtas labai sunkios būklės, kadangi jam buvo įvykęs ūminis miokardo infarktas. Atlikus tyrimus pamatėme, kad užsikimšusi viena iš vainikinių arterijų. Atlikome operaciją ir perkėlėme į reanimacijos skyrių“, – sakė kardiologas Andrius Berūkštis.

Pirmosios minutės – auksinės

Gydytojas reanimatologas Giedrius Navickas pastebi, kad vien dėl staigaus miokardo infarkto per metus miršta daugiau nei tūkstantis žmonių: „Todėl nereikėtų sutrikti ir sugaišti pirmųjų pačių brangiausių minučių. Jei pamatome sukniubusį žmogų, visada prieikime ir pažiūrėkime ar jis sąmoningas, ar kvėpuoja“.

Kardiologas Pranas Šerpytis sako, kad sėkmingos istorijos įvykus miokardo infarktui atsitinka tik dėl didelės medikų komandos.

Pranas Šerpytis

„Ačiū tiems žmonėms, kurie mums padeda išgelbėti gyvybes. Šis infarktas nėra paprastas – jis pasireiškia staigia mirtimi. Tačiau net ir išvengus mirties, reikia nepamiršti, kad žmogus lieka pažeidžiamas, turi taikyti visas prevencines priemones, matuotis kraujospūdį, tikrintis cholesterolį“, – priminė P. Šerpytis.

Taip pat būtina prisiminti, kad sveikata yra didžiausia vertybė, todėl ją turime saugoti itin akylai: atsisakyti žalingų įpročių ir pradėti gyventi sveikiau.

„Didelė dalis žmonių, įvykus miokardo infarktui į ligoninę yra atvežami jau ištikti klinikinės mirties. Todėl labai svarbu savo artimuosius, draugus pamokyti suteikti pirmąją pagalbą. Jei šalia yra defibriliatorius, kuris atkuria širdies veiklą, jį reikia panaudoti per 5 pirmas minutes. Tokiu atveju galėsime kalbėti apie sėkmės istorijas“, – sakė Pranas Šerpytis.

Kad tokių sėkmės istorijų būtų dar daugiau, stengiasi ir sostinės Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bendruomenė, kuriai priklauso ponia Auksė ir skubios pagalbos specialistas Karolis Gaučas.

„Kartu su kunigu A. Toliatu norime pasiekti, kad visuomeninių pastatų ir parduotuvių nebūtų galima atidaryti, jei juose nėra širdies defibriliatoriaus. Jis turėtų būti visur, lygiai taip pat kaip ir gesintuvas“, – kalbėjo K. Gaučas.

Greitosios medicinos pagalbos paramedikai Karolis Ručys ir Darjuš Orševski prisimena, kad atvykę padėti infarkto ištiktam pilotui pamatė didelį chaosą aplink. Žmonės filmavo, būriavosi aplink, tačiau pagalbos nesuteikė.

„Geriau prieikite ir padėkite, galbūt reikia palaikyti lašinę ar įkelti žmogų į automobilį. Filmavimas telefonu nieko nepadės“, – patarė slaugos specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)