Kas yra gimdos mioma?

– Apie gimdos miomas buvo žinoma jau Antikos laikais – jos tuomet vadintos „gimdos akmenimis“.

Tai yra nepiktybinis gimdos navikas, kai netvarkingai ima daugintis ir augti tam tikra grupė gimdos lygiųjų raumenų ląstelių – miocitų. Apie šias ląsteles pradeda neproporcingai daugėti tarpląstelinės medžiagos – jungiamojo audinio, kuriame yra daug kolageno, fibronektino ir proteoglikanų. Šios tarpląstelinės medžiagos miomose yra apie 50 proc. daugiau nei aplinkiniame normaliame gimdos sienos raumenyje. Pažiūrėjus pro mikroskopą būtų panašu į ispanišką migdolų desertą.

Deja, iki šiol nepavyko iki galo išsiaiškinti tikslaus miomų atsiradimo mechanizmo. Tačiau miomos yra dažniausiai pasitaikantis navikas tarp moterų. Reprodukcinio laikotarpio pabaigoje (vyresnėms nei 45 metų moterims) miomų gimdoje nustatoma bent pusei pacienčių. Skaičiuojama, kad miomos atsiranda apie 70 proc. visų pasaulio moterų, dažniau – juodaodėms. Taigi, tai yra labai dažna patologija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją