Didelį susidomėjimą skiepais paskatino susirūpinimas savo imunitetu ir pasklidusios kalbos, kad šios vakcinos apsaugo ir nuo COVID-19 ligos ar bent jau komplikacijų, ypač jeigu žmogus iš karto užsikrėtų ir gripu, ir koronavirusu.

Ar tame yra tiesos ir kas nutiktų, susirgus tuo pačiu metu ir gripu, ir COVID-19, kalbėjomės su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Šeimos medicinos medicinos centro vyresniąja šeimos medicinos gydytoja rezidente Ieva Gailiūte.

Ieva Gailiūtė

– Ar tiesa, kad galima sirgti tuo pačiu metu ir COVID-19, ir gripu. Jeigu taip nutinka, kas gresia? Ar viena liga paūmina kitą?

– Koronaviruso infekciją (COVID-19) ir gripą sukelia skirtingi virusai, taigi galimybė sirgti abiem infekcijomis vienu metu yra – mokslinėje literatūroje galima rasti aprašytų klinikinių atvejų, kuomet pacientas sirgo šiomis ligomis vienu metu. Manoma, kad, užsikrėtus COVID-19 ir gripu vienu metu, padidėja šių ligų sukeliamų komplikacijų skaičius, išauga mirties rizika. Kadangi COVID-19 atsirado sąlyginai neseniai, nėra turima pakankamai duomenų, kad būtų galima atsakyti į klausimus, kas nutinka, kai šiomis ligomis sergama vienu metu, ar abiejų ligų poveikis yra kumuliacinis, ar mirties rizika yra didesnė. Tikėtina, kad daugiau atsakymų į šį klausimą bus žinoma pasibaigus šių metų gripo sezonui.

– Jeigu galima sirgti dviem ligomis iškart, gal šiuo metu ypač aktualu ir teisinga skiepytis nuo gripo?

– COVID-19 infekcija gali susirgti visų amžiaus grupių žmonės, tačiau dažniausiai vyresnio amžiaus žmonės ir sergantys lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip bronchų astma, cukrinis diabetas ar širdies ligos, serga sunkesne COVID-19 infekcijos forma. Nepaisant visų nespecifinių apsaugos priemonių, tokių kaip imuniteto stiprinimas, bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas, patikimiausia apsauga nuo gripo yra skiepai.

Ypač svarbu pasiskiepyti gripo vakcina žmonėms, priklausantiems rizikos grupėms: 65 m. ir vyresniems asmenims, nėščiosioms, sergantiems lėtinėmis ligomis ir kt. Gripo virusas gali išprovokuoti trombembolines ligas ir jų komplikacijas, taip pat gali sukelti lėtinių gretutinių ligų paūmėjimą. Rizikos grupėms priklausantiems asmenims skiepai nuo gripo nemokami.

Sumažėjus pacientų, sergančių gripu skaičiui, mažiau žmonių lankosi gydymo įstaigose, o tai sumažina ir tikimybę užsikrėsti COVID-19 infekcija.

Pasiskiepijus vakcina nuo gripo, imunitetui susidaryti reikia bent dviejų savaičių, todėl planuojantys pasiskiepyti šia vakcina, turėtų nedelsti.

– Ar tiesa, kad verta pasiskiepyti ir nuo pneumokoko, ypač per pandemiją?

– Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pataria bet kokio amžiaus žmonėms imtis priemonių apsisaugoti nuo galimų patogenų, pavyzdžiui, laikytis teisingos rankų higienos. Kai kuriems žmonėms, kurie suserga COVID-19 infekcija, kaip komplikacija gali išsivystyti ir bakterinė infekcija. Viena iš dažniausių gripo komplikacijų – pneumokokų sukeltas plaučių uždegimas, kuriuo dažniausiai serga vyresni nei 65 metų asmenys, ikimokyklinio amžiaus vaikai, ir asmenys, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis.

Bet vakcinos, apsaugančios nuo pneumoniją galinčių sukelti sukėlėjų, tokios kaip pneumokokinė vakcina, neapsaugo nuo naujojo koronaviruso. Ir nors šios vakcinos nėra veiksmingos nuo COVID-19 infekcijos, norint apsaugoti savo sveikatą, rekomenduojama skiepytis kitomis vakcinomis, apsaugančiomis nuo kvėpavimo takų ligų.

Dėl šiuo metu esančios epidemiologinės situacijos, rekomenduojama pasinaudoti galimybe rizikos grupėms priklausantiems asmenims nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos. Nemokamai pneumokokine vakcina skiepijami asmenys, įrašyti į rizikos grupių sąrašą, kurį įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. Asmenys, priklausantys rizikos grupei ir norintys pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

– Ar Jūs, kaip medikė, pastebėjote padidėjusį žmonių susidomėjimą skiepais šiais metais?

– Šiais metais stebimas tikrai didesnis susidomėjimas vakcinomis nuo gripo ir pneumokokinės infekcijos – pacientai dėl vakcinacijos šiomis vakcinomis pradėjo domėtis dar vasaros pabaigoje. Nors šiemet vakcinų mūsų centre buvo užsakyta 3 kartus daugiau nei pernai, tačiau turimų vakcinų pritrūko, teko užsakyti papildomas vakcinas. Kiek teko matyti spaudoje, šiais metais vakcinų trūko daugumoje asmens sveikatos priežiūros įstaigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)