Vonios druskos ir burbulai – kvapnūs, vonia su jais skatina atsipalaiduoti. Kita vertus, ar jie nesausina odos?

„Jų [vonios druskų, burbulų] yra įvairių, pačios vonios, be abejo, geras atpalaidavimo metodas po darbo dienos, bet negalima piktnaudžiauti. Reikėtų atsakingai pasirinkti priemones naudoti į vonią, nes netinkamai parinktos priemonės gali sudirginti odą, dar labiau išsausinti. Tada ji tampa jautri, paraudusi, niežinti, ypač intymiose vietos, nes jose gleivinė labai jautri“, – teigė gydytoja dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Karšta vonia

Į klausimą, kaip dažnai galima mėgautis voniomis su druskomis ir ką tai duoda, gydytoja atsakė, kad tiesiog vonios procedūra rekomenduojama kartą į savaitę, o jei naudojamos natūralios druskos, jeigu pilamas aliejus saugus, be priedų, be kvapiklių, dažiklių, „tai ganėtinai saugu, tačiau irgi patartina lepintis kartą per savaitę“.

Vonios burbulai – didžiulis emocinis malonumas, jie putoja, kvepia. Medikės teigimu, šių mėgstamų dovanoti priemonių būna įvairių – nuo natūralių, be dažiklių, iki ryškių spalvingų, kuriems spalvą suteikia natūralūs arba cheminiai dažai. O jei dar dedami vaisių gabaliukai, žiedlapiai, grūdai, abrazyvios medžiagos – „prasideda problema“, nes gali suerzinti odą, išsausinti.

Į burbulus dedamas druskos karbonatas, vadinamoji soda, ir citrinos rūgštis sukelia putojimą – šie abu komponentai stipriai sausina odą, todėl negalima piktnaudžiauti – nevertėtų naudoti dažniau nei kartą per mėnesį.

M. Bylaitė-Bučinskienė priminė, kad vonios burbulai nėra tinkami amžinai, jų galiojimas – šeši mėnesiai. Apskritai, jos teigimu, „dramblio odai“ niekas nebaisu, o daugumos lietuvių oda sausa, netgi turinčių mišrią veido odą žmonių kūno oda labai sausa. Tad po vonios su druskomis ir burbulais procedūrų, juo labiau, kad ne į visas priemones pridėta aliejų, oda gali stipriai išsausėti ir sudirgti.

Tepasi kūną kremu

Stipriai odą sausinantis veiksnys – išlipus iš karštutėlės vonios kūnas garuoja, taigi oda ir vėl netenka drėgmės. Išlipus iš tokios vonios gydytoja pataria nusiskalauti po drungnu vandeniu, paskui 3 minutes tepti kūną drėkinamuoju kremu, ne aliejumi; jei norisi, aliejumi ar kūno sviestu galima pasitepti vėliau.

Dar vienas malonumas – vonios putos, jas galima naudoti, jeigu nėra jokių odos problemų, be to, reikėtų ieškoti kokybiškų produktų. Pasak gydytojos, specialistai renkasi vonios putas iš vaistinių ar kosmetinių linijų, kurios yra testuotos ir nekenkiančios odai.

Tinkamas vonios procedūrų priemones ypač svarbu tinkamai pasirinkti jautriems žmonėms, turintiems polinkį į alergiją, tokiems, kurių oda reaguoja į maistą, vandenį ir sezonus.

Karšta vonia

Dermatovenerologė priminė, kad prasideda rudens sezonas, artėja žiema – o tada visų oda darosi sausesnė dėl oro permainų, vėjo, šalčio ir šildymo sezono: „Tada būtinai mėgaukimės voniomis atsakingai ir rinkimės priemones [atsakingai]. Nes vienos pakeičia mūsų odos pH, pakeičia ir genitalijų srities gleivinių pH ir gali sukelti niežėjimą tiek vyrams, tiek moterims. Reikėtų nepiktnaudžiauti, be to, nepamiršti, kad ir vaikai yra tam jautresni.“

Medikės pastebėjimu, daug kas mėgsta pagulėti vonioje valandą ar net dvi, bet tikra, terapinė vonia yra 20 minučių, daugiausiai – pusės valandos trukmės. Juk „kuo ilgiau guli, tuo daugiau drėgmės netenki“. O išlipus iš vonios būna gausiai pasitepti drėkinamuoju kremu.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: