Ispanijos vyriausybė įspėjo visą pasaulį apie šalyje užfiksuotą didžiausią visų laikų listeriozės protrūkį. Šia liga užsikrėtė 150 žmonių, viena 90-ies metų amžiaus moteris mirė.
Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad tiria dar 523 galimus listeriozės atvejus.
Didžioji infekcijos atvejų dalis buvo patvirtinta šalies pietinėje dalyje, Andalūzijoje. Šiame regione yra įsikūręs kiaulienos pakavimo fabrikas, įtariama, susijęs su ligos protrūkiu.
Kita vertus, listeriozės atvejų užfiksuota ir šiaurinėje dalyje, Katalonijoje, kur į ligonę buvo paguldyta apie 50 žmonių.
Listerioze dažniausiai susergama valgant bakterijomis listerijomis užkrėstą maistą. Paprastai negalavimai būna nesunkūs, tačiau ši liga gali būti labai pavojinga silpną imuninę sistemą turintiems žmonėms ir nėščiosioms. Ispanijoje į ligoninę buvo paguldytos 23 nėščios moterys.
Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad apie listeriozės protrūkį, nusinešusį 90-ies metų amžiaus moters gyvybę, įspėjo atitinkamus Europos Sąjungos (ES) pareigūnus ir Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO).
Sveikatos apsaugos ministerija taip pat informavo, kad pirmiau minėtą kiaulienos pakavimo fabriką, kuris priklauso Sevilijoje įsikūrusiai įmonei „Magrudis“, patikrino sveikatos apsaugos pareigūnai, kai laboratorinių tyrimų metu viename iš gaminių buvo aptikta listerijų.
Iš prekybos buvo išimta visa nuo gegužės 1 d. fabrike pagaminta produkcija. Fabriką valdančios įmonės atstovai situacijos nekomentuoja.
„Akivaizdu, kad nebuvo laikomasi nustatytų procedūrų, – reporteriams sakė sveikatos apsaugos ministrė Maria Luisa Carcedo. – Dabar turime atlikti patikrinimą ir tyrimą, kad išsiaiškintume, kur buvo padaryti pažeidimai.“
Šiais metais Jungtinėje Karalystėje mirė šeši žmonės, valgę listerijomis užkrėsto maisto ligoninėje.
***
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) informacija, praneša apie išplitusį listeriozės protrūkį Ispanijoje. ELPKC duomenimis, iki š. m. rugpjūčio 22 d. iš viso diagnozuoti 175 su šiuo protrūkiu susiję listeriozės atvejai. Susirgimai registruoti Andalūzijoje (161 atv.), Madride (5), Aragone (3), Astūrijoje (3), Katalonijoje (2), Ekstremadūroje (1). Protrūkis siejamas su skrudinta kiaulienos mėsa (prekinis ženklas ,,La Mecha“), kurią gamina Sevilijoje esanti kompanija.
Ispanijos atsakingų institucijų duomenimis, šia produkcija buvo prekiaujama tik Ispanijoje. Ji šiuo metu yra pašalinta iš prekybos. Tačiau dėl ilgo listeriozės inkubacinio periodo bei dėl didelio turistų skaičiaus Andalūzijoje, dar gali pasitaikyti ligos atvejų tiek Ispanijoje, tiek kitose šalyse.
ULAC primena, kad šiais metais nuo listeriozės Lietuvoje mirė du garbaus amžiaus pacientai.
Listeriozę sukelia Listeria monocytogenes bakterijos. Pagrindinis listerijų infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, nepakankamai apdorotas karščiu. Daugeliui sveikų žmonių Listeria monocytogenes bakterijos nesukelia visiškai jokių simptomų, tačiau žmonėms su nusilpusia imunine sistema gali išsivystyti sunkios ligos klinikinės formos. Nėščiosioms listeriozė gali pasireikšti ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ar gripo požymiais, taip pat gali būti persileidimo, naujagimio listeriozės priežastimi. Vyresnio amžiaus asmenims ir asmenims, kurių imunitetas nusilpęs, L. monocytogens bakterijos gali sukelti meningitą, encefalitą, sunkią kraujo infekciją ir kt.
Didesnę riziką susirgti listerioze turintiems asmenims ULAC specialistai rekomenduoja:
- Vartoti tik gerai karščiu apdorotą gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną ir kt;
- kruopščiai plauti žalias daržoves (prieš vartojimą);
- žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, siekiant išvengti kryžminės maisto taršos;
- kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis;
- vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;
- ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą pakankamai gerai iškaitinti prieš vartojimą;
- vengti bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypatingai paštetų;
- vengti šaltai rūkytų jūros produktų, šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių.