Ispaninio šalavijo sėklos (lot. Salvia hispanica) kilusios iš Centrinės Amerikos. Majų, actekų, inkų gentys dėdavo šių sėklų į įvairius patiekalus, maldavo iš jų miltus, spausdavo aliejų, naudojo vaistų gamybai, grožio procedūroms ir netgi aukodavo savo dievams religinių ritualų metu. Senovės civilizacijos laikė ispaninio šalavijo sėklas išskirtinai maistingu produktu, o šį teiginį pagrindžia šiuolaikinis mokslas.

Maistinė vertė

Dviejuose šaukštuose (apie 28 g) ispaninio šalavijo sėklų yra: 138 kalorijos, 4,7 g baltymų, 8,7 g riebalų, 5 g alfa-linoleno rūgšties (ALA), 11,9 g angliavandenių, 9,8 g ląstelienos.

Minėtame sėklų kiekyje esama nemažai vertingų maistinių medžiagų, nurodo „Healthline“:

„Webmd“ duomenimis, ispaninio šalavijo sėklose yra net kelių rūšių antioksidantų: kavos rūgšties, kvercetino, kemferolio, chlorogeno rūgšties.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)