Ispaninio šalavijo sėklos (lot. Salvia hispanica) kilusios iš Centrinės Amerikos. Majų, actekų, inkų gentys dėdavo šių sėklų į įvairius patiekalus, maldavo iš jų miltus, spausdavo aliejų, naudojo vaistų gamybai, grožio procedūroms ir netgi aukodavo savo dievams religinių ritualų metu. Senovės civilizacijos laikė ispaninio šalavijo sėklas išskirtinai maistingu produktu, o šį teiginį pagrindžia šiuolaikinis mokslas.
Maistinė vertė
Dviejuose šaukštuose (apie 28 g) ispaninio šalavijo sėklų yra: 138 kalorijos, 4,7 g baltymų, 8,7 g riebalų, 5 g alfa-linoleno rūgšties (ALA), 11,9 g angliavandenių, 9,8 g ląstelienos.
Minėtame sėklų kiekyje esama nemažai vertingų maistinių medžiagų, nurodo „Healthline“: