Karštą praėjusį savaitgalį daugelis ieškojo gaivos prie vandens telkinių. Formaliai maudymosi sezonas dar neprasidėjo, tačiau šilti orai paankstino gelbėtojų darbo pradžią Vilniuje. Paplūdimius prižiūrinčios įmonės „Grinda“ atstovo Egidijaus Steponavičiaus teigimu, buvo nesunku prognozuoti žmonių antplūdį į populiariausius Vilniaus paplūdimius, o keturiuose sostinės paplūdimiuose savaitgalį jau budėjo gelbėtojai ir užtikrino saugias poilsiautojų maudynes. Na o kasdienis gelbėtojų darbas, planuojama, prasidės tik nuo birželio 1 d.

Sveikatos specialistai sako, kad atvėsti vandenyje naudinga, tik stipriai įkaitus nereikėtų nerti stačia galva. „Tikrai negalima šokti smarkiai įšilus į vandenį. <...> Nes kai kuriems asmenims pasitaiko ir šoko atvejų, tiesiog sustoja širdis“, – įspėjo Visuomenės sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė. Rekomenduojama žengti į vandenį lėtai, apsišlakstyti odą vandeniu ir taip palaipsniui priprasti prie kitokios temperatūros. Kitas patarimas – šiltuoju sezonu būtina vartoti kuo daugiau vandens.

Egidijus Steponavičius

Kad šilumos išsiilgę gyventojai neperkaistų, prižiūri ir paplūdimiuose budintys gelbėtojai. „Grindos“ atstovas E. Steponavičius minėjo, jog gelbėtojai stebi poilsiautojus, o matydami, kad kai kurie žmonės perkaito ir jiems būtų nebesaugu maudytis, rekomenduoja maudytis labai atsargiai.

Sinoptikų prognozėmis, šiluma niekur nesitrauks – sulauksime dar šiltesnių orų. „Artimiausiu metu vyraus vasariški orai, kokie lepina pastarąją savaitę, tad pavasarį užbaigsime labai šiltais orais. Kai kuriomis dienomis oras šils iki 25–30 laipsnių, orai leis šilti ir vandens telkiniams“, – teigė sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

Vasariškas savaitgalis

Vilniuje oficialus maudymosi sezonas prasideda birželio 1 d. Savivaldybės valdomos įmonės „Grinda“ žinioje yra 14 paplūdimių. Šiemet poilsiautojų gyvybes saugos 50 gelbėtojų. Pernai vien Vilniuje buvo išgelbėti 28 skendę asmenys.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: