Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto instituto profesorė, žmogaus fiziologijos dėstytoja Vaiva Hendrixson pažymėjo, kad mikroplastiko, deja, aptinkama visur – vandenyje, dirvoje, ore, augaluose, gyvūnų ir žmogaus organizmuose. „Mokslinių tyrimų apie jūros gėrybių taršą irgi esama. Nustatyta, kad midijose, austrėse, krevetėse jų kiekis yra didelis, nes šie padarai gyvena „košdami/filtruodami“ vandenį ir taip sulaikydami savyje mikroplastiko daleles. Vadinasi, valgydami jūrų gėrybes valgome ir mikroplastiką“, – pasakojo V. Hendrixson.

Apie poveikį sveikatai, trumpalaikį ir ilgalaikį, mokslinių darbų taip pat randasi, tačiau jie dar nepakankamai aiškūs ir reikalaujantys išsamesnių tyrinėjimų.

Reikėjo dešimtmečių, kad atsivertų akys

Plastiko atliekos, kurios sudaro didžiąją dalį jūros šiukšlių, labai lėtai suyra, o jų mažos dalelės, vadinamos mikroplastiku, tampa vis didesne grėsme gyvajai gamtai. Šios mikroskopinės plastiko dalelės randamos ne tik plūduriuojančios vandens paviršiuje, bet ir susikaupusios jūros dugne bei smėlyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)