Lietuvos raudonojo kryžiaus atlikta apklausa rodo, kad 89 proc. darbuotojų pirmosios pagalbos mokymai būtų svarbūs. G. Almanto teigimu, šiuo metu dalyje įmonių vykdomi pirmosios pagalbos kursai. Tai reikėtų daryti kartą per metus. Jis tai pat pabrėžia, kad svarbu suteikti ne tik teorines žinias, bet ir praktiškai mokytis suteikti pagalbą.

Lietuvos raudonojo kryžiaus pirmosios pagalbos instruktorė Irma Bukotienė patarė, ką daryti užspringimo atveju. Kai žmogus kosėja, jokių veiksmų imtis nereikėtų, sako ji. Užspringusįjį tereikia skatinti atsikosėti, kad svetimkūnis pasišalintų. Jei kosulio nėra, žmogus neįkvepia, pakinta veido spalva, tada būtina išsyk atlikti tarpumentinius smūgius. Užspringusį žmogų reikia palenkti į priekį ir penkis kartus staigiu judesiu plaštaka suduoti į tarpumentį.

Jei teikiant tokią pagalbą svetimkūnis nepasišalina, tada atliekamas Heimlicho manevras. Tada reikia atsistoti nukentėjusiajam už nugaros, apkabinti jį per juosmenį viena ranka, palenkti jį lengvai į priekį, sugniaužus kumštį, pridėti prie viršutinės pilvo dalies žemiau šonkaulių. Kita ranka suimti savo kumštį nukentėjusiojo skrandžio lygmenyje, ir apkabinus, abi rankas staigiu judesiu traukti savęs link, lyg būtų norima žmogų kilstelėti. Taip kartoti penkis kartus.

Daugiau patarimų, kaip atlikti pirmąją pagalbą – įraše.