Medikai gąsdina, kad daugėja dėl šokinėjimo ant batuto patiriamų traumų. „Atšilus orams, traumų tikrai padaugėja. Žinoma, jos dažniausiai susijusios su lauku, su malonumu būti lauke. Jeigu reikėtų išrinkti populiariausių traumų penketuką, tarp jų, žinoma, būtų ir batutas. Jeigu atkreipėte dėmesį, prie kas antro nuosavo namo, sodybose, soduose, kiemuose, taip pat ir viešose erdvėse pastatomi pripučiami ir visokie kitokie batutai“, teigė gydytoja ortopedė traumatologė Ingrida Sapagovaitė.

Ji minėjo ant batuto patiriamų traumų dažnumą, tačiau jų išskirtinumo neįžvelgė, tai veikiau priklauso nuo to, kaip įvyksta traumos. „Galima sakyti, yra kelios grupės: viena – kai batutas neteisingai pastatytas, pritvirtintas, ir jis arba atsikabina, kas nors lūžta, griūna ir vaikas nuo jo nukrenta. Kita traumų grupė – kai šokinėja daug vaikų ir jie vienas ant kito sukrenta, ir, aišku, nukenčia tie, kurie atsiduria apačioje“, – aiškino medikė.

Tačiau gimnastikos centro „Judesys“ vadovas Karolis Čižius įsitikinęs – batuto nereikia bijoti, pakanka mokėti su juo elgtis – palaipsniui įprasti, išmokti, tuomet ir traumų tikimybė sumažės. Ne mažiau svarbu žinoti taisykles, pirmoji – šokinėjimas ant batuto po vieną, vienu metu negali šokinėti daug vaikų. Rizika ypač didėja, kai šokinėja daug skirtingo amžiaus, ūgio ir svorio žmonių. „Traumų yra, jų pasitaiko, mes nuo jų negalime apsisaugoti visiškai, tačiau galime sumažinti, žinodami, kaip elgtis ir ką daryti“, – akcentavo gimnastikos centro vadovas. Jis prisiminė atvejį, kai berniukui lūžo ranka, kadangi drauge ant batuto nusprendė pašokinėti jo tėtis. Taip atsitiko, nes dėl skirtingų svorių batutas įsitempė nevienodai, vaikas pašoko į orą, krisdamas atgal pasirėmė ranka ir ši lūžo.

Vaikai mėgsta šėlti ant batuto.

K. Čižiaus teigimu, tėvai turėtų priminti vaikams, kaip saugiai šokinėti ant batuto. Jis rekomenduotų tėvams užlipti ant batuto vieniems ir pašokinėti, pajausti, kas tai yra, tuomet atsiras supratimas.

„Kartais vaikai atsiperka tiesiog sumušimais, patempimais. Tačiau jei batutas lūžta, griūva arba vaikai išsviedžiami už jo ribų, tada traumos būna gana sunkios – būna ir galvos smegenų traumos, ir rankų lūžimai, kojų lūžimai, kuriuos tenka operuoti, jau nekalbu apie paprastas žaizdas, patempimus, sumušimus, nubrozdinimus, kurių irgi gana dažnai pasitaiko“, – aiškino gydytoja I. Sapagovaitė. Pasak jos, batutų sezonas trunka visus metus – batutų salėse, parkuose labai mėgstama švęsti vaikų gimtadienius ir pasitaiko, kad iš vieno renginio atveža tris ar penkis traumuotus vaikus. Šokinėjimui ant batutų nėra šalmų ar kitokių apsaugų šiuo atveju vienintelis sprendimas – tėvams matyti, ką daro vaikai, ypač jeigu jie mažesni, reziumavo medikė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: