Nauju tyrimu nustatyta, kad reguliariai vartojant alyvuogių aliejų galima gauti naudos sveikatai, ypač pagerinti kognityvinius gebėjimus.
Kaip rašo „The Wall Street Journal“, žurnale „JAMA Network Open“ paskelbtame naujame tyrime nustatyta, kad kasdienis alyvuogių aliejaus vartojimas susijęs su mažesne mirties nuo demencijos rizika.
Tyrime dalyvavo dvi grupės, kuriose buvo daugiau nei 92 000 dalyvių. Maždaug 65 proc. dalyvių buvo moterys. Kas ketverius metus 28 metus jie buvo apklausiami apie tai, kaip dažnai vartoja įvairius maisto produktus.
Gydytojas taip pat išnagrinėjo tyrimo laikotarpiu mirusių dalyvių mirties liudijimus, kad nustatytų, ar demencija buvo mirties priežastis. Nustatyta, kad 4751 dalyvis mirė nuo demencijos.
Tyrimo metu nustatyta, kad kasdien suvalgant bent pusę šaukšto alyvuogių aliejaus rizika mirti nuo demencijos buvo 28 proc. mažesnė nei tiems, kurie niekada arba retai vartojo alyvuogių aliejų.
O dalyviai, kurie nurodė daugiau vartojantys alyvuogių aliejaus, turėjo mažesnę mirties nuo demencijos riziką, nepriklausomai nuo jų mitybos kokybės ar Viduržemio jūros regiono dietos laikymosi.
Tyrėjai taip pat nustatė, kad maždaug vieną arbatinį šaukštelį margarino ir majonezo pakeitus tokiu pat kiekiu alyvuogių aliejaus, mirties nuo demencijos rizika sumažėjo 8–14 proc.
Be to, 2022 m. atlikus tų pačių dviejų grupių tyrimą nustatyta, kad didesnis alyvuogių aliejaus vartojimas buvo susijęs su maždaug 19 proc. mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, palyginti su tais, kurie niekada arba retai vartojo alyvuogių aliejų.
Kaip pažymi tyrimo autoriai, alyvuogių aliejuje gausu mononesočiųjų riebalų ir jame yra antioksidaciniu aktyvumu pasižyminčių junginių, kurie gali atlikti apsauginį vaidmenį smegenims.
Kartu tyrėjai teigia, kad jiems nepavyko nustatyti skirtingų alyvuogių aliejaus rūšių vartojimo skirtumų, taip pat apskaičiuoti optimalaus alyvuogių aliejaus vartojimo kiekio.
Anksčiau mitybos specialistai mums sakė, kad nors alyvuogių aliejus neabejotinai naudingas organizmui, tai nereiškia, kad jį reikia gerti šaukštu. Visko reikia saikingai, todėl alyvuogių aliejaus užtenka tiesiog įpilti į salotas ar kitą maistą.