Tačiau vitaminus svarbu vartoti teisingai. Kai kuriuos jų rekomenduojama gerti ryte, kitus – vakare, trečius – valgio metu. Taip pat svarbu nedaryti keleto esminių klaidų, dėl kurių vitaminai ne tik neduos norimos naudos, bet ir gali rimtai surikdyti sveikatą: sukelti viduriavimą, pykinimą, skrandžio skausmus ar net inkstų akmenligę.

Kurie vitaminai ir mineralai populiariausi?

Vaistininkai pastebi, kad populiariausi vitaminai yra C, D ir B grupės. Anot „Eurovaistinės“ vaistininkės Miglės Kazakevičienės, tai yra savotiška vitaminų klasika. 

Rudenį populiarūs visi vitaminai, stiprinantys imunitetą, ypač vitaminas C, cinkas. Beje, kadangi vitaminai A, C ir E, taip pat cinkas ir selenas yra antioksidantai, jų visada būna multivitaminų sudėtyje.

Žiemą ir pavasarį ypač išauga ir vitamino D paklausa.

„Ypač šiuo pandemijos laikotarpiu ženkliai išaugo susidomėjimas šiuo vitaminu. Prie to prisideda ir nauji moksliniai tyrimai apie vitamino D naudą organizmui.

Taip pat pastaruoju metu daugiau nuperkama žuvų taukų“, – pastebėjo „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė.

M. Kazakevičienė papildė, kad vitaminą D lietuviams patariama vartoti ir vasarą, mat kremas nuo saulės trikdo vitamino D gamybą.

„Tačiau, jeigu žmogus daug laiko praleidžia saulėje, tada galima vasarą jo papildomai ir nevartoti. Dažnai prieš rekomenduodami klientams vartoti vitaminą D, įvertiname ir jų odos atspalvį, iš to galima spręsti, kiek žmogus būna saulėje. Tačiau objektyviai geriausiai galima įvertinti tik padarius kraujo tyrimą“, – teigė M. Kazakevičienė.

Vasarą išauga magnio ir kitų, mineralų, kaip kalcio, kalio, magnio ir cinko, paklausa, kadangi prakaituodami žmonės netenka šių medžiagų ir juos dažniau ima kamuoti mėšlungis, akių vokų ar lūpų kampučių trūkčiojimas.

Populiarūs yra ir B grupės vitaminai.

„B grupės galima vartoti visus metus, jo poveikio spektras labai platus, jis veikia ir nervų sistemą, ir grožį.

B12 vitaminą dažnai vartoja veganai, nes jis gaunamas iš gyvūninės kilmės produktų, todėl dažnam jo trūksta. B grupė padeda su nervinėmis problemomis (uždegimais, skausmais). Taip pat jį vartoja diabetikai“, – pasakojo M. Kazakevičienė.

Nervų sistemai pastiprinti dažnai be B grupės vitaminų kompleksų perkama ir geležis.

Kada ir ką vartoti? 

Žinoma, norint gauti didžiausią įmanomą vitaminų naudą labai svarbu žinoti, kada ir kaip juos vartoti. Portalo „Delfi“ kalbintos vaistininkės išskyrė kelias vitaminų vartojimo taisykles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją