Visiems būtini vaistai

Vaistininkė pasakojo, kad svarbu ne tik tai, kas bus namų vaistinėlėje, bet ir kur ji bus laikoma, nes vaistams ir kitoms priemonėms dažnai nustatomos laikymo sąlygos.

„Tai turėtų būti ne aukštesnė kaip 25 laipsnių temperatūra, bent jau mūsų platumoje ir mūsų rinkai skirtiems vaistams. Taip pat svarbu, kad vaistinėlė būtų apsaugota nuo saulės. Geriausia, kad tai būtų kažkokia spintelė ar dėžutė, ji būtų uždara ir laikoma ne prie kaitinimo elementų, pvz., ne prie radiatoriaus ar orkaitės“, – patarė S. Korbutaitė.

Sveikata - 201

O kalbėdama apie tai, kas privalėtų būti vaistinėlėje, vaistininkė visų pirma paminėjo tvarsliavą: „Pvz., turėtų būti pleistrai, bintas, jeigu įvyktų nelaimė, įsipjautume ar nusibrozdintume ir pan.“

Svarbu, anot laidos pašnekovės, turėti ir vaistų nuo skausmo bei temperatūros, taip pat medikamentų, kurie padėtų virškinimui ar išgelbėtų jam sutrikus.

„Dar turėtų būti vaistai nuo rūgštingumo, jeigu žmogus susiduria su tokia problema, taip pat vaistai nuo viduriavimo, jeigu įvyktų apsinuodijimas. Turėtų būti elektrolitų, jeigu prarandame daug skysčių, tai ypač aktualu artėjant vasarai, daug prakaituojant, taip pat apsinuodijus, viduriuojant. Ir, žinoma, galėtų būti vaistai, skirti lėtinėms ligoms gydyti – čia jau individualu, pagal tai, kuo kiekvienas sergame“, – rekomendavo S. Korbutaitė.

Kaip dažnai peržiūrėti vaistinėlę?

Žinoma, labai svarbu vaistinėlę ne tik tinkamai sukomplektuoti, bet ir laikas nuo laiko ją peržiūrėti, atnaujinti arba atsikratyti nebetinkamo galiojimo vaistais.

„Aš visiems rekomenduočiau vaistinėlę peržiūrėti kas pusmetį, nes keičiasi sezonai, o taip pat ir būtini preparatai. Pvz., kai kalbėjome apie elektrolitus – tai gali būti daugiau produktas, kurio gali prireikti vasarai. Taip pat įvairios priemonės nuo vabzdžių įgėlimo yra daugiau reikalingos vasaros sezonui.

O žiemą daugiau reikėtų vaistų nuo temperatūros.

Taigi, vaistus peržiūrint kas pusmetį, matysime, kurių galiojimas baigiasi, o kurių dar ne“, – šyptelėjo S. Korbutaitė.

Kur dėti nebereikalingus vaistus ir kitas priemones?

Svarbu pasibaigusio galiojimo vaistus ne tiesiog mesti į šiukšlių dėžę, bet utilizuoti teisingai.

Vaistinė

„Visi pasibaigusio galiojimo vaistai – nesvarbu, receptiniai ar nereceptiniai – turėtų būti pristatomi į vaistinę. Maisto papildai – ne. Maisto papildus reikėtų išrūšiuoti su bendromis atliekomis. Pvz., jeigu pakuotė yra plastikinė, ją metume į plastiko konteinerį, prieš tai išspaudus kapsules, kurias metame į mišrias atliekas.

Taip pat ir kosmetiką, nesvarbu, kad pirkta vaistinėje, reikėtų rūšiuoti su bendromis atliekomis.

Švirkštų nereikia nešti į vaistines. Juos galima sudėti į tvirtą talpą, pvz., į skardinę nuo kavos, arba į stipraus plastiko pakuotę, pvz., nuo įvairių ploviklių, skalbiklių. Ten reikia sumesti švirkštus, užsukti ir užrašyti, kad yra aštrios atliekos ir įmesti į mišrių atliekų konteinerį, arba išvežti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Svarbu, kad žmonėms, kurie perrūšiuos tas atliekas, būtų saugu jas rasti“, – paaiškino S. Korbutaitė.

Termometrų į vaistines nederėtų nešti

Vaistininkė įspėjo, kad termometrų, ypač gyvsidabrio, nederėtų nešti į vaistines. Juos reikėtų nuvežti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Ten termometrai, ypač gyvsidabrio, priimami nemokamai.

Elektrinius termometrus taip pat galima atiduoti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles arba į elektroninių prietaisų surinkimo taškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją