Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, per šešis šių metų mėnesius visame pasaulyje pranešta apie 247 071 choleros atvejį, įskaitant 2 121 mirties atvejį.

Daugiausia šiais metais choleros atvejų užfiksuota Afganistane, Pakistane, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Somalyje ir Komorose.

NVSC primena, kad cholera yra pavojinga infekcinė žarnyno liga. Ja užsikrečiama fekaliniu-oraliniu būdu, dažniausiai per užterštą vandenį, jūros maistą, taip pat maistą, kai jis užteršiamas po terminio paruošimo netinkamai laikant, arba kai jį ruošia užsikrėtę ar sergantys cholera asmenys.

Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki penkių dienų. Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunki liga, pasireiškianti stipriu vandeningu viduriavimu, panašiu į ryžių nuovirą (išmatoms būdingas žuvies kvapas), ir vėmimu, dėl ko prarandamas didelis organizmo skysčių ir druskų kiekis.

NVSC pažymi, kad prieš kelionę būtina pasidomėti nuo kokių ligų reikia ar rekomenduojama pasiskiepyti.

„Pasiskiepijus nuo choleros susidaro trumpalaikis imunitetas ir nesusidaro 100 proc. apsauga, todėl labai svarbu laikytis ir kitų profilaktikos priemonių, padedančių išvengti užsikrėtimo šia liga“, – rekomenduoja NVSC atstovė.

Taip pat vykstantiems į endemines choleros atžvilgiu šalis rekomenduojama gerti tik virintą arba chloru dezinfekuotą vandenį, fasuotus buteliuose ar pakeliuose, gėrimus, o ledo kubelius – tik įsitikinus, kad jie yra paruošti iš švaraus vandens.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją