Maisto produktai, nulemiantys pilvo pūtimą

„Pilvo pūtimą gali sukelti įvairiausios priežastys, tačiau dažniausia iš jų – mitybos įpročiai ir maisto produktai. Niekam ne paslaptis, kad dažniausiai dujų kaupimąsi žarnyne paskatina ankštinės daržovės, kopūstai, brokoliai, pieno produktai ir gazuoti gėrimai. Taip pat, norint išvengti pilvo pūtimo, patariama rečiau valgyti maisto produktus su dideliu fruktozės arba druskos kiekiu“, – pasakoja vaistininkė E. Ramaškienė.

Jeigu dažnai susiduriate su pilvo pūtimu, vaistininkė pataria rinktis lengvai virškinamus maisto produktus – liesą mėsą, žuvį, ryžius, avižas, virtas daržoves.

Kokius mitybos įpročius vertėtų pakeisti?

Vaistininkė pasakoja, kad kartais vaistinėse žmonės atvirauja, jog nors ir skiria pakankamai dėmesio subalansuotai mitybai, jiems vis tiek tenka susidurti pilvo pūtimu. Anot jos, priežastys kartais slypi ne maiste, o valgymo įpročiuose.

„Kartais pilvo pūtimas gali prasidėti netgi paprasčiausiai per greitai valgant. Kai valgome skubėdami arba kalbėdami, nuryjame daugiau oro, kuris kaupiasi žarnyne ir sukelia pilvo pūtimo jausmą. Taip pat daugiau oro gali patekti į mūsų žarnyną dėl rūkymo, kramtosios gumos ar gėrimo per šiaudelį“, – teigia vaistininkė E. Ramaškienė.

Elvyra Ramaškienė

Pilvo pūtimas – ilgalaikio streso pasekmė

Vaistininkė pataria nepamiršti ir kitos dažnos pilvo pūtimo priežasties – ilgalaikio streso ir nerimo. Nervų sistema yra glaudžiai susijusi su virškinimo sistema, todėl nerimaujant gali sutrikti virškinimo procesai, nulemiantys pilvo pūtimą, viduriavimą, apsunkimą.

„Nepamirškite judėti. Fizinis aktyvumas yra ypatingai svarbus nervų sistemai bei turi teigiamos įtakos virškinimui. Lengvas pasivaikščiojimas po valgio padeda pagreitinti virškinimą bei sumažinti dujų kaupimąsi žarnyne. Taip pat galima išbandyti jogą ar pilateso pratimus, kurie padeda atsipalaiduoti bei skatina virškinimo sistemos veiklą“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Kaip sumažinti atsiradusį pilvo pūtimą?

„Norint sumažinti atsiradusį pilvo pūtimą pirmiausia patariama išgerti daugiau vandens. Vanduo padeda virškinti maistą ir sumažinti druskos perteklių, kuris sukelia vandens sulaikymą organizme ir pilvo pūtimą. Be to, šiltas vanduo su citrina irgi gali būti naudingas, kadangi citrina skatina tulžies išsiskyrimą ir taip stimuliuoja virškinimo sistemą“, – sako vaistininkė E. Ramaškienė.

Dažnai susiduriantiems su pilvo pūtimu vaistininkė pataria suvartoti probiotikų kursą. Probiotikai padeda atkurti sveiką žarnyno mikroflorą, kuri yra svarbi virškinimo procesams. Taip pat probiotikų galima rasti tokiuose fermentuotuose maisto produktuose kaip jogurtas, kefyras bei raugintos daržovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją