Kodėl vasaros pabaigoje gali pritrūkti geležies?

Geležis yra esminis mineralas, reikalingas hemoglobino gamybai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir deguonies pernešimui. Vaistininkė atskleidžia, kodėl vasarą šio mineralo mums gali pritrūkti.

„Vasaros pabaigoje kai kuriems žmonėms gali trūkti geležies. Tai nulemia keli veiksniai. Pirma, vasarą dažniau būname aktyvūs ir sportuojame, o tai gali padidinti geležies poreikį organizme. Antra, šiltuoju metų laiku žmonės dažniau renkasi lengvesnį maistą, pavyzdžiui, salotas ir vaisius, kurie gali būti mažiau turtingi geležimi. Taip pat karštis ir prakaitavimas vasarą gali prisidėti prie geležies netekimo, kadangi ji, kaip ir kiti mineralai, per karščius greičiau pasišalina iš organizmo“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Įvardija, kam svarbu pasitikrinti geležies kiekį organizme

Patariama kasmet reguliariai pasidaryti kraujo tyrimus, visgi, vaistininkė išskiria pagrindines žmonių grupes, kam geležies trūkumo rizika gali būti didesnė.

„Geležies trūkumas dažniausiai pasireiškia vaikams ir paaugliams, kurių organizmas sparčiai auga. Taip pat moterims, ypač toms, kurios turi gausias menstruacijas, bei besilaukiančioms, kadangi jų organizmas natūraliai pradeda savintis daugiau geležies. Su geležies trūkumu dažnai susiduria veganai ir vegetarai, kurių mityboje gali būti sudėtingiau užtikrinti pakankamą geležies kiekį. Ir, žinoma, dėl didesnio fizinio krūvio bei prakaitavimo geležies daugiau vartoti turėtų sportininkai“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Gabija Kruopytė

Kaip vartoti geležį, kad išvengtume pykinimo?

Jeigu kraujo tyrimai parodė, kad jums trūksta geležies, gydytojas gali paskirti vartoti geležies maisto papildus. Anot vaistininkės, geležis geriausiai pasisavinama ją vartojant rytais 1–2 valandas prieš valgį. Taip ji nekonkuruos su kitais mineralais ir maisto medžiagomis dėl pasisavinimo.

„Kai kuriems žmonėms geležies papildai, vartojami ryte „ant tuščio skrandžio“, gali sukelti skrandžio dirginimą, pykinimą ar net vėmimą. Tokiais atvejais patariama geležį vartoti su maistu arba po valgio, kad sumažintumėte skrandžio dirginimą. Taip pat galite pabandyti mažesnes geležies papildo dozes ir jas palaipsniui didinti, tačiau dėl to būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku“, – teigia G. Kruopytė.

Vaistininkė priduria, kad net jeigu vartojate geležį su maistu arba po valgio, pasistenkite 1–2 prieš ir po geležies suvartojimą vengti kavos, žaliosios arbatos ir pieno produktų, kurie gali papildomai sumažinti geležies veiksmingumą.

„Norint pagerinti geležies pasisavinimą, taip pat ją galima vartoti kartu su vitaminu C. Tai gali būti tiek citrusiniai vaisiai ar apelsinų sulčių stiklinė, tiek galima rinktis geležies maisto papildus, kurių sudėtyje yra ir vitamino C“, – sako vaistininkė G. Kruopytė.

Maisto produktai, kuriuose gausu geležies

„Norint pasisavinti daugiau geležies, svarbu įtraukti į savo mitybą tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės produktus. Gyvulinės kilmės geležis, vadinama hemine geležimi, yra geriau pasisavinama organizmo. Jos gausu raudonoje mėsoje, ypač jautienoje, kepenyse ir kituose vidaus organuose, žuvyje ir jūros gėrybėse“, – pasakoja G. Kruopytė.

Vaistininkė pabrėžia, kad taip pat svarbu vartoti augalinės kilmės geležies šaltinius. Tai ankštinės daržovės kaip lęšiai ir pupelės, špinatai ir kitos tamsiai žalios daržovės bei grūdai ir sėklos, ypatingai moliūgų sėklos.