Kasmet mūsų šalyje krūties vėžio diagnozę išgirsta apie 1600 moterų, dažnai vėžys nustatomas vėlyvos stadijos, kai gydymo galimybės yra ribotos. Daugelis moterų vengia profilaktinių tyrimų dėl įvairių priežasčių – baimės išgirsti diagnozę, laiko stokos ar informacijos trūkumo apie prevencijos svarbą. Ši tendencija kelia rimtą susirūpinimą sveikatos priežiūros specialistams, kurie pabrėžia, kad ankstyva diagnostika iš esmės gali pakeisti ligos eigą ir išgelbėti daugybę gyvybių.

Santaros klinikose teikiamos paslaugos

VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Radiologijos ir branduolinės medicinos centre prieš metus įsteigtame Krūtų radiologinės diagnostikos poskyryje nuo šių metų jau atliekama profilaktinė krūtų patikra nauju mamografu (Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa). Taip pat po profilaktinio ištyrimo, esant indikacijoms, galimas pilnas specializuotas krūtų radiologinis ištyrimas – ultragarsinis, mamografinis, magnetinio rezonanso tyrimas ir intervencinės procedūros atliekant biopsijas – kurio metu gali būti aptikti smulkiausi pakitimai.

Doc. Dr. Raminta Lukšaitė-Lukštė, kalbėdama apie Santaros klinikų Krūtų radiologinės diagnostikos poskyrį, atkreipė dėmesį, kad šio poskyrio darbuotojai jau antri metai iš eilės spalio mėnesį organizuoja nemokamą patikrą skatindami rūpintis savo sveikata ir reguliariai tikrintis krūtis profilaktiškai net ir neturint nusiskundimų. Vaizdiniai tyrimai visoje krūtų patologijos diagnostikoje yra esminiai, dėl to labai svarbi krūtų radiologijos srityje dirbančios gydytojų radiologų komandos kompetencija.

Raminta Lukšaitė-Lukštė

Pacientai, turintys šeimos gydytojo siuntimą profilaktiniam (programiniam) mamografiniam ištyrimui, kviečiami patikrai registruotis VUL Santaros klinikose per tinklapį esveikata.lt, o turintys papildomų klausimų ir norintys kreiptis dėl išplėstinio ištyrimo (nustačius BI-RADS 4) pagal profilaktinės mamogramos rekomendacijas, kviečiami rašyti el. paštu inforadiologija@santa.lt.

Santaros klinikų gydytojų radiologų inicijuotos krūtų patikros rezultatai

Spalio 11 dieną Vilniaus prekybos centro „Panorama“ erdvėse organizuotos krūtų patikros akcijos metu buvo patikrintos 102 moterys, joms buvo atliktas ultragarsinis krūtų ištyrimas. Iš visų apžiūrėtų 24 moterims buvo rekomenduota kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus atlikti papildomus tyrimus. Po tyrimo ultragarsu buvo suteikta profesionali gydytojo-radiologo konsultacija, akcijos dalyviams buvo atsakyta į juos dominančius klausimus dėl šio tyrimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją