Mes norime šį skaičių smarkiai sumažinti! Yra vilties, nes net 80 proc. priešlaikinių mirčių nuo ŠKL galima išvengti. Nedideli mūsų gyvensenos pokyčiai (mitybos korekcija, didesnis fizinis aktyvumas, streso valdymas) gali pagerinti mūsų širdžių sveikatą ir nugalėti ŠKL.

Švęskime Pasaulinę širdies dieną rugsėjo 29 dieną!

Šešiuose žemynuose šimtai Pasaulinės širdies federacijos organizacijų – narių, mokyklų, universitetų, sporto klubų ir gyvybingoji kardiologų bendruomenė paverčia Pasaulinę širdies dieną iš tiesų globalia, daugiakalbe švente.

Pasaulinė širdies diena yra priminimas kiekvienam rūpintis savo širdimi. Šių metų kampanija skatina kiekvieną šalį turėti nacionalinę širdies ir kraujagyslių ligų kontrolės strategiją. Mes skatiname žmones raginti savo lyderius atsakingai vertinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, suteikiant globalią platformą veiksmams. Mes siunčiame aiškią žinią lyderiams visame pasaulyje, pakviesdami kiekvieną pasirašyti pirmą pasaulinę peticiją, kad širdies sveikata taptų prioritetu.

Aplankykite www.heart.lt ir sekite mus socialiniame tinkle Facebook, kad sužinotumėte, kaip galite prisidėti ir rasti informacijos.

Širdies ligos

Klausykitės širdies, maitinkitės sveikai!

  • Sumažinkite saldintų gėrimų ir vaisių sulčių vartojimą – vietoj jų rinkitės vandenį arba nesaldintas sultis.

  • Saldžius, pridėtinio cukraus turinčius užkandžius keiskite šviežiais vaistais.

  • Pasistenkite per dieną suvalgyti 5 porcijas (1 porcija lygi 1 saujai) šviežių, šaldytų, konservuotų ar džiovintų vaisių ir daržovių.

  • Neviršykite rekomendacijose nurodyto suvartojamo alkoholio kiekio.

  • Ribokite perdirbtų maisto produktų, kuriuose dažnai yra daug druskos, cukraus ir riebalų, vartojimą – mažiau išpakuokite, daugiau gaminkite!

  • Širdžiai naudingų receptų ieškokite internete, pasitarkite su gydytoju ir atsisiųskite programėles.

Ar žinojote, jog didelis gliukozės (cukraus) kiekis kraujyje gali reikšti cukrinį diabetą. Širdies ir kraujagyslių ligos lemia didžiąją dalį mirčių tarp asmenų, sergančių cukriniu diabetu? Nediagnozuotas ir negydytas cukrinis diabetas gali lemti padidėjusią širdies ligų bei insulto riziką.

Cukrinis diabetas.

Klausykitės širdies, tabakui sakykite ne!

  • Per 1 metus nuo metimo rūkyti, labai sumažėja išeminės širdies ligos rizika.

  • Praėjus 15 metų nuo metimo rūkyti, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis grįžta į nerūkančiųjų lygį.

  • Pasyvus rūkymas yra nerūkančių asmenų širdies ligų priežastis.

  • Nerūkydami pagerinsite ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatą.

  • Jei sunku mesti, kreipkitės profesionalios pagalbos, pasidomėkite teikiamomis metimo rūkyti paslaugomis.

  • Elektroninės cigaretės ir kitos elektroninės nikotino tiekimo sistemos yra kenksmingos kaip ir cigaretės bei yra susijusios su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Ar žinojote, jog aukštas kraujospūdis yra vienas iš pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių? Jis vadinamas „tyliuoju žudiku“, nes dažniausiai neturi jokių įspėjamųjų požymių ar simptomų ir daugelis žmonių nežino, jog šia liga serga.

Kraujo spaudimas

Klausykitės širdies, užsiimkite fizine veikla!

  • Per savaitę 150–300 minučių užsiimkite vidutinio intensyvumo arba 75–150 minučių didelio intensyvumo fizine veikla.

  • Jeigu fizine veikla galite užsiimti ilgiau – taip ir darykite! Didesnis aktyvumas duos daugiau naudos sveikatai ir padės kompensuoti neigiamą sėdimo gyvenimo būdo poveikį.

  • Aktyvūs būkite kasdieną – lipkite laiptais, vaikščiokite pėsčiomis arba važiuokite dviračiu, užuot važiavę automobiliu. Žaidimai, pasivaikščiojimai, namų ruošos darbai, šokiai – viskas vertinga!

  • Bent du kartus per savaitę atlikite pagrindinių raumenų grupes stiprinančius pratimus.

  • Naudokitės programėlėmis ar pasitelkite dėvimus prietaisus, padedančius stebėti savo nueitus žingsnius ir pažangą.

Ar žinojote, jog padidėjęs cholesterolio kiekis yra siejamas su 3,6 milijono mirčių kasmet? Kreipkitės į savo šeimos gydytoją dėl širdies ligų prevencijos programos, skirtos 40–60 m. asmenims. Pasitikrinkite cholesterolio kiekį ir atlikite kitus tyrimus. Gydytojas galės įvertinti Jūsų širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei konsultuoti širdies sveikatos gerinimo klausimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją