Kasmet prieš šventes virškinimo fermentų pardavimas vaistinėse išauga apie 40 proc., rodo „Benu“ vaistinės duomenys. Vaistininkas Marius Lukštaraupis pranešime spaudai dalinasi patarimais, kaip užtikrinti, kad virškinimas atlaikytų šventinio stalo gausą ir įvairovę.

Virškinimas – itin sudėtingas procesas, kurio metu organizmas iš maisto įsisavina visas naudingąsias medžiagas. Virškinimui sklandžiai vykti būtini fermentai – baltyminiai katalizatoriai, kurie tūkstančius kartų pagreitina organizme vykstančias chemines reakcijas. Be fermentų šios reakcijos vyktų labai lėtai arba visai nevyktų ir organizmas negalėtų išgyventi. Kuo aktyvesni fermentai, tuo greitesnis virškinimas.

Marius Lukštaraupis

Mūsų organizme yra apie 22 skirtingų tipų fermentai. Pagrindiniai virškinimo fermentai yra amilazė, lipazė ir proteazė, atitinkamai skaidantys angliavandenius, riebalus ir baltymus.

„Virškinimo fermentus mūsų organizme gamina kasa. Jų stoka gali būti absoliuti, kai sutrinka fermentų gamyba ir išskyrimas, arba santykinė, pvz., persivalgius švenčių metų. Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo gausaus stalo, tad nori ar nenori, maisto suvalgome kur kas daugiau nei įprastai.

Po švenčių apėmęs sunkumo jausmas skrandyje, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar, priešingai, viduriavimas, pykinimas rodo santykinę fermentų stoką. Galbūt todėl nemažai gyventojų tam ruošiasi iš anksto – gruodį virškinimo fermentų pardavimai būna didžiausi“, – dalinasi vaistininkas.

Fermentų gamybą gali sutrikdyti ir ligos, ir stresas

Visiems gerai žinomas posakis, kad „visos ligos prasideda nuo nervų“. Ir jame yra dalis tiesos – stresas, nervinė įtampa, nerimas gali sutrikdyti fermentų gamybą ir išskyrimą. Kiti faktoriai – nevisavertė mityba, amžius, virškinamojo trakto ligos, kaip opaligė, kasos nepakankamumas, pankreatitas, Krono liga ir kt. Ilgalaikiai virškinimo sutrikimai gali pasireikšti vitaminų ir mineralų stoka organizme, svorio kritimu, net depresija – virškinimo sunkumai sutrikdo ir serotonino, arba „laimės hormono“, gamybą.

„Mes net nesusimąstome, kokią reikšmę mūsų savijautai turi sveika virškinimo sistema. Fermentų, gerųjų bakterijų trūkumas, virškinimo sutrikimai paveikia daugelį organizmo funkcijų, todėl taip svarbu rūpintis savo virškinimo sistema“, – sako vaistininkas M. Lukštaraupis.

Jeigu sunkumo pojūtis ir virškinimo sutrikimai apima tik tam tikromis aplinkybėmis, pavyzdžiui, gausiau pavalgius švenčių metu, patiriant didesnę įtampą ir pan., fermentų aktyvumo sutrikimas laikinas. Tokiu atveju užtikrinti tinkamą fermentų gamybą ir išskyrimą gali padėti prevencija:

  • venkite persivalgymo – valgykite dažniau, bet mažesniais kiekiais;
  • venkite sunkiai virškinamo maisto vakare;
  • valdykite stresą ir nerimą;
  • pakankamai ilsėkitės;
  • gerkite daug skysčių;
  • vartokite probiotikus.

„Natūralus probiotikų, arba gerųjų bakterijų, šaltinis – rauginti pieno produktai, kaip kefyras ar jogurtas. Taip pat gerųjų bakterijų ir fermentų gausu raugintose daržovėse. Įtraukdami šių produktų į savo mitybą ar vartodami probiotikų papildomai, užtikrinsite tinkamą žarnyno mikroflorą ir pagerinsite virškinimą. Tada virškinimo sistemai atlaikyti šventines nuodėmes bus lengviau“, – pataria M. Lukštaraupis.

Probiotikais turtingas maistas

Jeigu virškinimo sutrikimai ir nemalonūs pojūčiai skrandyje ir žarnyne lydi nuolatos, savigyda neužsiimkite – kreipkitės į gydytoją, kuris nustatys tikrąją priežastį.

Greitoji pagalba – virškinimo fermentai

Geriamaisiais virškinimo fermentais gydoma tiek absoliuti, tiek santykinė fermentų stoka. Todėl, jei po kiekvieno gausesnio valgio kamuoja virškinimo sutrikimai, naudinga namų vaistinėlėje turėti geriamųjų virškinimo fermentų, kurie paspartins chemines reakcijas, padės suskaidyti maistą ir išvengti nemalonių pojūčių pavalgius.

Sutrikęs virškinimas

Vaistininkas M. Lukštaraupis sako, kad virškinimo fermentų būna kelių rūšių: gyvūninės kilmės, kurie išgaunami iš kiaulių kasų, ir augalinės arba grybelinės kilmės. Fermentai, kuriuos galite įsigyti vaistinėse, yra plataus spektro – skaido riebalus, baltymus ir angliavandenius.

Tačiau skiriasi jų aktyvumas, kuris skaičiuojamas pagal riebalus virškinančius fermentus lipazes. Ant pakuočių galite matyti pažymėtus veikimo vienetus, pvz., 10000 ar 20000 ir t.t. Suaugusiajam normali dozė vieno valgymo metu yra 20000.

„Nesergantiems kasos ligomis, rekomenduoju rinktis augalinės kilmės plataus spektro virškinimo fermentus. Jie taip pat padės skaidyti vaisiuose ir daržovėse esančią ląstelieną, krakmolą, pieno produktuose esančią laktozę“, – rekomenduoja vaistininkas.

Tiems, kas švenčių metu savo virškinimo sistemai ketina padėti papildomais fermentais, reikėtų žinoti, jog jie vartojami valgio metu arba iškart pavalgius – per 10–15 min.

„Visgi pagrindinė taisyklė prie šventinio stalo – saikas. Evoliucijos eigoje mūsų smegenys prisitaikė ieškoti ir valgyti kuo įvairesnį maistą, todėl, net kai sočiai pavalgome, mums atrodo, kad dar atsiras vietos desertui. Nes tai kitoks maistas, kurį smegenys suvokia kaip tam tikrą dovaną sau. Tad reikia nepasiduoti tam smegenų raginimui suvalgyti dar torčiuko – kuklesnis švenčių stalas būtų tas sprendimas, kuris vėliau padėtų išvengti virškinimo sutrikimų“, – pataria vaistininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)