B raupus sukelia beždžionių raupų virusas, kuris paplitęs Centrinėje ir Vakarų Afrikoje, o dabar nustatomas ir kitose šalyse. Beždžionių raupais liga vadinama todėl, kad pirmą kartą ji buvo nustatyta beždžionėms. Nuo 2022 m., beždžionių raupų atvejai buvo pradėti registruoti ne tik Afrikos šalyse, bet ir daugelyje Europos valstybių ir kituose pasaulio regionuose, kur paprastai atvejų nebuvo, rašoma Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) puslapyje.

Pirmasis žmonių b raupų atvejis buvo nustatytas 1970 m. Demokratinėje Kongo Respublikoje. Ši liga paplitusi Centrinės ir Vakarų Afrikos atogrąžų miškuose, kur vietos gyventojai dažnai kontaktuoja su užsikrėtusiais gyvūnais. 2024 m. Kongo Demokratinė Respublika (KDR) pranešė apie daugiau kaip 16 000 naujų b raupų atvejų ir daugiau kaip 500 mirčių nuo šios ligos.

Pasaulyje nuo registracijos pradžios 2022 m. iki 2024 m. liepos pabaigos patvirtinti daugiau nei 100 tūkst. beždžionių raupų atvejai 121 pasaulio šalių.

Kaip užsikrečiama b raupais?

Afrikoje, kur beždžionių raupų virusas yra paplitęs tarp gyvūnų, žmonės šiuo virusu gali užsikrėsti įvykus tiesioginiam sąlyčiui su užsikrėtusiais gyvūnais, kaip antai graužikais.

Europoje žmogus gali užsikrėsti šiuo virusu nuo kito žmogaus:

  • po sąlyčio su užsikrėtusio asmens pažeista oda;

  • įkvėpus ore esančių lašelių, ilgą laiką tiesiogiai bendraujant su sergančiuoju;

  • palietus užkrėstus paviršius.

2022 m. įvykusio protrūkio metu daugeliu atvejų b raupai buvo diagnozuoti vyrams, turintiems lytinių santykių su vyrais, o tai leidžia manyti, kad šiuo virusu buvo užsikrėsta lytinių santykių metu. B raupų virusu taip pat galima užsikrėsti įvykus sąlyčiui su drabužiais, patalyne, rankšluosčiais, daiktais ir kitais paviršiais, kuriuos lietė beždžionių raupais sergantis asmuo.

Asmenys, kurių imuninė sistema susilpnėjusi dėl jau esamų sveikatos sutrikimų, taip pat dėl tam tikrų vartojamų vaistų arba taikomų gydymo būdų (pvz., chemoterapijos), gali būti imlesni beždžionių raupams ir jų komplikacijoms.

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nors šioms grupėms gali kilti didesnė rizika, beždžionių raupais gali susirgti bet kuris asmuo, turėjęs sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu.

B raupais sergantys asmenys gali užkrėsti kitus, kol yra ligos simptomai (dažniausiai 2–4 savaites), kai atsiranda bėrimai.

Simptomai

  • veido, plaštakų, pėdų, akių, burnos ir (arba) lytinių organų ir tarpvietės bėrimas su pūslelėmis;

  • karščiavimas;

  • šaltkrėtis;

  • padidėję limfmazgiai;

  • galvos skausmas;

  • nugaros ir raumenų skausmai;

  • nuovargis.

Diagnostika ir gydymas

Liga diagnozuojama atliekant virusologinius, molekulinius ir kitus tyrimus. Labai svarbi epidemiologinė anamnezė (pvz., kelionės po endeminius regionus).Gydymas simptominis (slopinamas niežėjimas, mažinama temperatūra, skiriami antivirusiniai vaistai).

Profilaktika

Nuo beždžionių raupų galima apsisaugoti susilaikant nuo artimo bendravimo su užsikrėtusiais asmenimis ir laikantis higienos taisyklių, pvz., dažnai plaunantis rankas muilu ir vandeniu. Taip pat apsisaugoti padeda vakcina, lytinių partnerių skaičiaus ribojimas, atsitiktinių lytinių santykių vengimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją