„Faktas, kad vanduo gali sugesti, žmonėms skamba keistai, bet tai yra tiesa. Visada sakau, kad vanduo – tai skystas maistas. Juk jame yra daug mineralų, tokių, kaip magnis, kalcis, natris, geležis. Ilgiau pastovėjęs patalpoje, ypač jei aplinka nėra labai švari, vanduo užsiteršia bakterijomis, reaguoja su saulės spinduliais ir pradeda gesti“, – pranešime žiniasklaidai pasakoja mitybos ekspertė G. Jonaitytė.
Ji pataria į stiklinę įpiltą vandenį laikyti vietoje, kur nebūtų sąlyčio su tiesioginiais saulės spinduliais, šilumos šaltiniais. Geriausia vandenį yra laikyti tamsioje, sausoje vietoje, o dar geriau – šaldytuve.
Mitybos ekspertė tikina, kad lietuviai – laiminga tauta, nes namuose iš čiaupo kiekvienas galime atsigerti aukščiausios kokybės vandens, nes jis išgaunamas iš požeminių gręžinių.
„Klientai pasakoja, kad jie užsisako filtrus vandeniui išvalyti, bet tada jis lieka toks negyvas, „nuogas“ vanduo. Organizmui būtini mineralai, kurie yra natūraliame mineraliniame arba iš čiaupo bėgančiame vandenyje, nes svarbių organizmui mineralų iš kieto maisto, kurį reikia kramtyti, galime gauti apie 20–30 procentų. Ypač jų reikia, kai sergame, sportuojame ar intensyviai fiziškai dirbame. Vanduo yra tikras puikios sveikatos palydovas ir šaltinis“, – sako G. Jonaitytė.
Mineralų nauda
Jai pritaria ir natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė. Be svarbių žmogaus organizmui mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, natris, šis vanduo natūraliai savo sudėtyje turi ir jodo. Jis padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę, normalią skydliaukės hormonų gamybą ir normalią skydliaukės veiklą.
„Kad žmonėms būtų aiškiau, visas jodo teikiamas naudas surašėme ant natūralaus mineralinio vandens buteliukų. Taip kiekvienas geriantis žinos, kokią naudą jo organizmui teikia jodas. Be to, natūralų mineralinį vandenį išpilstome ir į plastikinius, ir į stiklinius buteliukus, kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį“, – tikina E. Šaktytė.
Rekomenduoja rinktis mažesnės talpos tarą
Svarbu ne tik vandens laikymo sąlygos, bet ir tara. G. Jonaitytė rekomenduoja gerti iš stiklinės arba nerūdijančio plieno taros. Tačiau svarbu žinoti, kad ilgiau laikant vandenį metaliniame inde, jis gali įgauti metalo skonį. Taip nutinka maždaug po trijų ar keturių parų, jeigu vanduo neišgeriamas.
Jei planuojate vandenį laikyti ilgesnį laiką, rekomenduoja, kad talpa būtų iki dviejų litrų.
„Atidarius plastikinį butelį geriausia vandenį suvartoti per šešias valandas. Nerekomenduojama gerti vandens iš plastikinio buteliuko, kuris buvo veikiamas tiesioginių saulės spindulių“, – pataria G. Jonaitytė.
Ji tikina, kad daugelis labai nustebtų, jei turėtų galimybę pro mikroskopą pasižiūrėti, kas knibžda ilgiau nešvarioje aplinkoje pastovėjusiame vandenyje.
„Kai kurie žmonės, kol nepamato, tol netiki. Mums atrodo, kad jei vanduo nepakeitė nei skonio, nei spalvos, nei kvapo, tai jis yra tinkamas gerti, bet taip nėra“, – sako G. Jonaitytė ir pabrėžia, kad šviežias ir švarus vanduo – tikras gyvybės ir sveikatos šaltinis.